Hieman alle kolmevuotias on ketterä menijä, joka osaa ehkä jo hypätä ilmaan ja seistä hetken yhdellä jalalla. Tässä iässä lapselta ei puutu päättäväisyyttä, ja raivokohtaus syttyy usein juuri silloin, kun sitä vähiten toivoisit.

Viimeksi päivitetty 26.4.2024

Hieman alle kolmevuotias lapsi on liikunnallisesti jo melkoisen taitava. Hän liikkuu ketterästi niin sisällä kuin ulkonakin ja pistää metsäisessäkin maastossa juoksuksi. Lapsi saattaa jo osata hypätä ilmaan tai seistä yhdellä jalalla. Oletko kokeillut heitellä palloa lapsesi kanssa? Hän saattaa yllättää sinut taidoillaan!Lapsi seisoo kantapäät maassa, mutta saattaa kävellä varpaillaan. Tästä ei kannata huolestua, sillä varpailla kävely kuuluu ikään. Jos huomaat, että lapsen polvet kääntyvät sisäänpäin ”pihtipolvimaisesti”, on sekin täysin normaalia. Voi jopa olla, että lapsellasi oli pienempänä niin sanotut länkisääret, jotka ovat nyt muuttumassa pihtipolviksi. Älä ole huolissasi – jalat suoristuvat kyllä iän myötä.

Oppitunteja itsehillinnästä

Lapsi on tässä iässä hyvin päättäväinen ja energinen, eikä hänen käytöstään ole helppo ohjata. Lasten täytyy kuitenkin oppia, etteivät he voi saada kaikkea haluamaansa. Lasten on sopeuduttava sosiaalisiin tilanteisiin ja opittava vähitellen itsehillintää. Lapsen on helpompi hyväksyä ja suhtautua tilanteeseen, jossa on selvät säännöt kuin tilanteeseen, jossa hän luulee voivansa vaikuttaa tulokseen, jos vain inttää riittävän kauan.

Elämä kolmea ikävuotta lähestyvän kanssa on kuitenkin arvaamatonta, ja raivokohtaus saattaa syttyä silloin, kun sitä vähiten toivoisit – esimerkiksi isoäidin syntymäpäivillä tai terveyskeskuskäynnillä. Silloin on hyvä pysyä itse rauhallisena ja muistaa, että tässä iässä lapsi on utelias ja innokas lähes kaiken suhteen. Jos olet onnekas, voit saada käännettyä hänen huomionsa toisaalle niin, että kiukku ja ei-toivottu käytös unohtuu.

Mitä mieltä olet artikkelista?