Lapsen kasvu ja kehitys: Kolmivuotias!
Kolmen vuoden ikää lähestyessään lapsi on täynnä energiaa ja tiedonhalua. Lapsen persoonallisuus kehittyy nopeasti – nyt alatte nähdä lapsenne todelliset luonteenpiirteet!

Kun lapsi on nyt ohittanut uhmaiän, elämästä tulee hieman helpompaa. Hän hallitsee paremmin kehonsa liikkeet ja ilmaisee toiveensa ja tarpeensa selkeämmin. Neljännen vuoden lopussa lapsesta on tullut luova, energinen ja itseään hyvin sanallisesi ilmaiseva pieni ihminen, joka on myös suunnattoman utelias.

Kovaa vauhtia eteenpäin
Tässä iässä huomaat, kuinka nopeasti lapsen fyysiset taidot paranevat. Lapsi oppii juoksemaan ja hyppäämään taitavasti ja pystyy jopa tasapainoilemaan jonkin verran. Lapsi kiipeilee portaissa ja ajaa ehkä kolmipyörällä tai tukipyörillä varustetulla kaksipyöräisellä.

Hienomotoriset taidot lisääntyvät kun lapsi oppii pitämään kiinni kupista yhdellä kädellä, vetämään vetoketjun ja napittamaan suuret napit. Jos annat lapsellesi värikynän, hän voi kopioida jonkun yksinkertaisen kuvion itse antamasi mallin mukaan, esimerkiksi ympyrän.

Kognitiivisesti ja sosiaalisesti tämä on lapsellesi erittäin tärkeä oppimisvaihe. Lapsi leikkii jatkuvasti yhä luovemmilla ja realistisilla tavoilla, esimerkiksi nukeilla, leikkieläimillä, autoilla ja muilla leikkikaluilla. Hän ymmärtää paremmin ympäröivää maailmaa, ja osoittaa sen osoittamalla, että hän löytää ihmiset sieltä, missä nämä yleensä oleskelevat, lapsi pystyy keskustelemaan ja puhumaan aiemmista tapahtumista ja henkilöistä, jotka eivät ole paikalla. Lapsi kiinnostuu myös yhä enemmän yhdessä lukemisesta. Lapsi saattaa kysyä kirjan henkilöhahmoista, on lukevinaan kirjaa, osoittaa suosikkikuviaan ja kertoo omia tarinoita kirjan kuvista.

Pikkulapset ovat nyt myös empaattisempia muiden samanikäisten suhteen, ja lapsi voi tarkkailla ja matkia toisia lapsia. Tässä vaiheessa lapset alkavat myös leikkiä rinnakkain, mutta kuitenkin heidän on vaikea jakaa leikkikaluja ja odottaa vuoroaan. Lapset pitävät edelleenkin rituaaleista ja rutiineista, eivätkä ehkä pidä siitä, ettei niitä noudateta.

Lapsesta on hauskaa auttaa kotiaskareissa, ja tässä iässä lapsi haluaa osallistua kaikkeen, mitä hänen ympärillään tapahtuu. Lapsi osaa nyt myös paremmin kuvailla omia tunteitaan.

Vanhemmille: Mikä on teidän tapanne kasvattaa?

Lapsi on sosiaalinen olento. Henkilökohtaisen ja sosiaalisen kehityksen perusta luodaan jo aikaisin vauvaiässä. Sosiaaliset taidot ovat tärkeitä uusien suhteiden solmimiselle ja uusille ystävyyksille. Olemalla tietoisia lapsellenne antamasta palautteesta voitte vahvistaa lapsen positiivista kehitystä ja yrittää vähentää negatiivista kehitystä – lapsen sukupuoleen katsomatta.

Lasten kasvatus on teema, jota on käsitelty lukemattomissa kirjoissa ja televisio-ohjelmissa. Vanhemmat saavat aiheesta paljon tietoa, johon heidän täytyy ottaa kantaa. Joskus tuntuu siltä, että pitäisi valita joku tietty pedagogiikka tai noudattaa jonkun tietyn asiantuntijan neuvoja. Kaikilla ihmisillä on mielipiteitä kasvatuksesta – on heillä sitten lapsia tai ei, ja te keskustelette varmasti kasvatuksesta sekä keskenänne että muiden kanssa.

Antakaa toisillenne palautetta omasta suhtautumisestanne lapseenne, se voi olla rakentavaa. Voi myös olla hyödyllistä keskustella eri käytännöistä ja valinnoista ystävien kanssa tai muiden luotettavien ihmisten kanssa. Myös päiväkodissa saattaa olla hoitajia, jotka kokevat lapsenne eri tavalla kuin te itse. Päiväkodissa lapsenne kokee erilaisia tilanteita kuin kotona. Muilta ihmisiltä saadut palautteet saattavat tuntua loukkaavilta. Keskustelkaa keskenänne siitä, miten voitte asettaa lapsellenne positiiviset rajat, se voi olla hyödyllinen ja opettavainen prosessi. Yksi vanhempien tärkeimmistä tehtävistä on valmistaa lastaan tulevia päiviä varten.

Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeli35 kuukautta
Seuraava artikkeliAlkiosta vauvaksi