Täysiaikaisten tyttövauvojen normaalipaino on 2,8-4,6 kg ja pituus 47-54 cm. Täysiaikaiset poikavauvat voivat painaa 2,8-4,8 kg ja pituutta heillä voi olla 47-55 cm.  Vastasyntyneen päänympärys on noin 35 cm. Muista, että poikkeuksia on molempiin suuntiin.


Kommunikaatio ja sosiaalinen kehitys

Vauva kommunikoi ilmeillään ja kehollaan syntymästään lähtien. Tunteista ja tarpeista viestivät ilmeet, kehon liikkeet ja erityisesti koko ajan monivivahteisemmaksi kehittyvä itku. Näin vauva pystyy kertomaan, onko hänellä nälkä, kylmä tai kuuma, kaipaako vaippa vaihtoa, onko hänellä turvaton olo tai muuten vain kurja olo. Vanhemmat oppivat pian tulkitsemaan vauvansa viestejä ja itkun eri sävyjä. Ihmiskasvot kiinnostavat jo pientä vauvaa, joka jo varhain alkaa imitoida muiden ilmeitä.

Aistit ja motoriikka

Vauvan kaikki aistit ovat jo käytössä. Hän tarkkailee kasvoja sekä kuuntelee ja tunnistaa ääniä. Hän tunnistaa äidin tuoksun, maistelee ihoa ja tuntee kosketuksen. Kirkas valo ja kovat äänet saavat vauvan räpyttelemään silmiään.

Vastasyntyneen liikkeet ovat refleksinomaisia; puhutaan varhaisheijasteista. Esimerkiksi käsissä ja varpaissa on tarttumisheijasteet, ja pystyasennossa kannateltuna vauva ”juoksee”. Myös syömiseen liittyvät imeminen ja nieleminen ovat varhaisheijasteita. Vauva kannattelee päätään päinmakuulla muutamia sekunteja.

Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeli42. raskausviikko
Seuraava artikkeliMiten valmistautua synnytykseen?