Imettäminen on luonnollinen asia, ja siihen liittyy paljon vaistonvaraisuutta. Onnistunut imetys vaatii kuitenkin myös vaivannäköä – etenkin aluksi. Käyn tässä postauksessa läpi muutamia perusasioita, joiden avulla pääsee imetyksessä hyvään alkuun.

Viimeksi päivitetty 14.8.2018

Ensi-imetys etenee hitaasti

Ihannetilanteessa vastasyntynyt vauva nostetaan suoraan äidin iholle, jossa vauva saa rauhassa tutustua maailmaan, äidin tuttua sydämen sykettä kuunnellen. Äidin iholta vauva voi turvallisesti katsella uutta, ihmeellistä maailmaa ja siirtyä harjoittelemaan imemistä, kun on siihen valmis. Kannattaa olla kärsivällinen, sillä vauva saattaa valmistella rintaa pitkänkin tovin, ennen kuin haukkaa sen suuhunsa.


 


Vaikka vauvan eteneminen saattaa tuntua todella hitaalta, olisi parempi antaa vauvan maiskutella, kosketella ja lipoa rintaa rauhassa ennen varsinaista imemistä. Vauvan tahtiin käynnistynyt imetys sujuu yleensä hyvin jatkossa. Mikäli ensi-imetys syystä tai toisesta viivästyy, äidin kannattaa aloittaa maidontuotanto lypsämällä rintaa käsin tai pumpulla pumppaamalla.

Ihokontakti saa hormonit liikkeelle

Kun äiti saa rauhassa katsella ja silitellä vauvaansa ihokontaktissa, kehon mielihyvähormonia, oksitosiinia, alkaa erittyä. Oksitosiini saa maidon herumaan rinnasta ja se onkin tärkeä hormoni imetyksen kannalta. Kun vauva saa olla äidin iholla heti ensihetkistä lähtien, maidoneritys lähtee nopeammin käyntiin ja vauvan imuote on todennäköisesti heti alusta asti hyvä.

Vauvan voi kätevästi kuljettaa synnytyssalista osastolle paidan sisässä, iho ihoa vasten. Sairaalassa ollessa kannattaakin pitää vauvaa mahdollisimman paljon vaippasiltaan iholla ”pesimässä”, jotta maidontuotanto lähtee hyvin liikkeelle. Ihokontaktissa vauva kokee vähemmän stressiä, hänen elintoimintonsa ovat vakaammat ja hän on vähemmän itkuinen.

Maidonnousu vaatii tiheää imetystä

Maidon nousu rintoihin kestää yleensä 2-4 päivää. Maidonnousun saavat aikaan äidin elimistön erittämät hormonit sekä vauvan tekemä maidon tilaus eli ahkera tissillä imeminen. Vauva lähettää tiheällä rintojen imemisellä ikäänkuin viestin rinnoille, että maidontuotanto on laitettava käyntiin.

Vaikka maito ei varsinaisesti ole vauvan ensimmäisten elinpäivien aikana vielä kunnolla noussut rintoihin, rinta ei tokikaan ole tyhjä. Vauvan rinnasta saama ensimaito, kolostrum, on kuin tiivistettyä tehomaitoa, josta vauva saa huimasti ravintoa. Vastasyntyneen vatsahan on viinirypäleen kokoinen, joten ei sinne järin suuria maitomääriä mahtuisikaan.

Nuku ja valmistaudu

Usein vauva nukkuu melko paljon ensimmäisenä elinpäivänään ja tässä kohtaa vanhempienkin on järkevää yrittää nukkua niin paljon kuin mahdollista. Vaikka itsekin kyllä tiedän, miten hypnotisoivaa vauvan tuijotus on ja sitä pientä ihmettä tekisi mieli tapittaa ihan koko ajan.

Akkujen lataaminen on siltikin tarpeen, sillä noin 20 tunnin ikäisenä vauva aloittaa toden teolla maidon tankkaamisen, ja voi silloin olla hyvinkin itkuinen. Itkuisuus ei ole merkki siitä, että maito ei riitä. Maito ei ole vaan vielä noussut ja vauvan itku viestii, että rinnalla on saatava olla. Kannattaa siis varautua henkisesti, että vauvaa imetetään paljon. Ensimmäisinä viikkoina jotkut vauvat haluavat melkeinpä asua rinnalla ja sekin on aivan tavallista.

Imetä jo ennen itkua

Itse muistan ajatelleeni esikoismme lohdutonta itkua hyssytellessäni, että juurihan minä hänet imetin ja kaiken pitäisi olla hyvin. Miksi hän siis itkee?!? Paikalle sattui onneksi ihana hoitaja, joka sanoi minulle mieleenpainuvan neuvon: aina kannattaa ensin tarjota tissiä.

Ja tällä neuvolla se meidänkin pikkunyytti saatiin tuhisemaan tyytyväisenä. Vauvaa ei imetetä kelloon katsomalla, vaan silloin kun vauva sitä pyytää. Oikeastaan itku on vauvan viimeinen hätähuuto nälästä ja itkevää vauvaa voi olla vaikea saada rauhoittumaan rinnalle. Vauva kannattaa nostaa rinnalle jo silloin kun hän maiskuttelee, kääntelee päätään ja nuoleskelee huuliaan.

Hyvä imuote ei satu

Hyvä imuote varmistaa vauvan tehokkaan maidonsaannin ja ei riko rinnanpäitä ja aiheuta näin äidille kipua. Imetyksen ensipäivinä rinnoissa saattaa esiintyä hormonaalista arkuutta, mutta mikäli kipu on jatkuvaa, kielii se yleensä huonosta imuotteesta.

Äiti voi tarjota vauvalle mahdollisimman hyvät puitteet hyvän imuotteen löytämiseen käyttämällä hyviä imetysasentoja. Rintaa ei kannata tarjota kohti vauvan suuta, vaan nenää. Tällöin vauva kallistaa päätä taaksepäin tarttuessaan rintaa ja avaa suunsa tarpeeksi ammolleen. Pää on yleensä tarpeeksi takakenossa, kun vauvan leuka osuu rinnan ihoon imetettäessä.

Hyvässä imetysasennossa äidillä ja vauvalla on mahat aivan vastakkain eikä vauvan vartalo kierrä mihinkään suuntaan. Imetysasentoja kannattaa tarkastella jo ennen vauvan syntymää esimerkiksi Imetyksen tuki ry:n sivuilta.

Yhteinen aika on tärkeintä

Sairaalassa vauvan kanssa iho ihoa vasten pesiminen onnistuu helposti, ja imuotteen löytymiseen ja muihin kysymyksiin saa apua. Itse muistelen yhä lämmöllä sairaalan tasaisin väliajoin ilmestyviä ruokia, joiden ansioista saimme vain nuuhkia vauvaa ja opetella uutta arkea.

Ihanteellista kotiinpaluuta ajatellen olisikin hyvä, että ruokia olisi valmistettu pakkaseen valmiiksi ja äidille annettaisiin aikaa imettää lasta rauhassa. Tässä kohtaa tukihenkilön roolin merkitystä ei voi väheksyä: Imetyksen onnistumisen kannalta äidille ja vauvalle on hyvä tarjota niin paljon ihokontaktiaikaa kuin mahdollista. Puoliso tai muu tukihenkilö voi rohkaista ja tukea äitiä luottamaan imetyksen onnistumiseen sekä tarjota äidille myös aikaa levätä ja hengähtää välillä.

Ongelmia? Hae apua!

Mikäli ongelmia ilmenee, muista, että apua on saatavilla! Kannattaa jo etukäteen tutkia, toimiiko paikkakunnallasi imetystukiryhmä, jossa on mahdollista saada imetystukiäidin apua kädestä pitäen. Useissa sairaaloissa on myös imetyspoliklinikka, josta saa asiantuntevaa apua imetysongelmiin. Kotoa käsin apua voi saada muun muassa Imetyksen tuki ry:n imetyschatin, imetystukipuhelimen tai Facebook-ryhmän kautta.

Luota itseesi

Ja vielä lopuksi, luota itseesi. Imetysluottamus on yksi tärkeä asia sairaalakassiin “pakattavaksi”. Kehosi on kasvattanut vauvan ja saattanut sen maailmaan. Imetys on luonnollinen jatkumo, jonka avulla äiti voi huolehtia vauvan ravinnonsaannista kohdun ulkopuolella. Luota rintoihisi ja mikäli jokin mietityttää sinua, pyydä apua!

Kokoa itsellesi imetyskori

Valmistele itsellesi mukava imetyspaikka vaikkapa sohvan nurkkaan ja kokoa käden ulottuville imetysmaratonien selviytymispakkaus, imetyskori. Imetyskorissa voi olla vaikkapa:

  • pikkunaposteltavaa
  • juomapullo (muista vaihtaa vesi usein!)
  • puklurättejä
  • aikakauslehtiä
  • kaukosäädin
  • tyynyjä hyvän imetysasennon takaamiseksi
  • mitä tahansa muuta, mikä saa imettäjän viihtymään vauvan tankatessa

Vauva-arjen sitovuus voi olla aluksi pienimuotoinen shokki: Yhtäkkiä elämän keskipiste onkin istua sohvan nurkassa ja imettää. Siitä selviytymistä kuitenkin helpottaa tieto, että kun alun tiheistä imemiskausista on selvitty, niin arki alkaa sujua helpommin.

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?