Raskausaikana äidin mieli askartelee synnytyksen kanssa. Varsinainen koitos alkaa kuitenkin lapsen syntymän jälkeen. Keho on käynyt läpi valtavan myllerryksen, samoin kuin hormonitasapaino ja mieli.

Viimeksi päivitetty 12.9.2018

Lapsivuodeaika kestää useamman viikkoa synnytyksen jälkeen – mikä se on ja miten siihen kannattaa varautua?


 


Keho palautuu

Lapsivuodeajaksi lasketaan aika, jolloin äidin elimistö palautuu raskautta edeltävään tilaan. Käytännössä se tarkoittaa ensimmäistä 6–12 viikkoa. Raskausaikana muuttunut hormonintuotanto ottaa vielä uuden kurssin, kun maidontuotanto käynnistyy, ja lapsivuodeaika alkaakin uudella hormonimylleryyksellä.

Kohtu supistuu normaaliin kokoonsa, maidontuotanto tasaantuu ja monella naisella myös kuukautiset alkavat uudelleen. Mikäli äiti täysimettää, kuukautiset eivät välttämättä ala niin pian.

Ensipäivien ensiapua

Heti synnytyksen jälkeen olo voi olla hyvin omituinen. Alapää voi olla turvonnut ja kipeä ja pissaaminen kirveltää. Rinnat herkistyvät, kun vauva imee niitä jatkuvasti. Selkä ja lantio hakevat uutta asentoa, kun painopiste muuttuu raskausvatsan hävittyä. Vuodat verta ja jälkisupistelu on kivuliasta.

Vatsa ei välttämättä toimi, kun selkäpuudutteiden lääkkeet lamaavat suolistoa. Kaiken kruunaa ilo ja huoli vauvasta. Miten tämän kaiken kanssa selviää? Pyydä kätilöiltäsi apua, ongelmien kanssa ei kannata jäädä yksin.

Vessahommat hirvittää

Vessassa asiointia helpottaa lämmin suihku. Suihkuttele alapäätä pissaamisen aikana, niin se ei kirvele. Kuivaa taputtelemalla, ja vaihda sidettä usein! Jos sinulla on paljon turvotusta tai tikkejä, voit kokeilla jääkondomia.

Laita kondomiin vettä, ja pakasta se litteänä levynä. Kietaise jääkondomi nukkaamattomaan paperiin tai harsoon, ja laita se siteen päälle. Kondomia ei siis laiteta emättimen sisään, vaan se toimii kylmäpakkauksena.

Vatsan toimivuutta voi edistää luumunektarilla. Jos vatsaan kertyy ilmaa, kevyt liikkuminen ja kävely voi helpottaa, ja sairaalasta saa myös ilmavaivoja helpottavia lääkkeitä.

Ensimmäinen ulostuskerta voi jännittää. Sitä voi helpottaa laittamalla sormet välilihaa vasten (laita käteesi hanska, tai ota paperia) ja painamalla kevyesti ulostamisen aikana. Jalkojen nostaminen kyykkyasentoon pienelle jakkaralle tai matalan roskiksen päälle helpottaa ulostamista. Tätä konstia kannattaa käyttää aina, ei pelkästään synnytyksen jälkeen!

Maitotulvaa ja betoniporsaita

Kun maito nousee, rinnat voivat kasvaa useita kuppikokoja hetkessä. Ne voivat myös turvota hyvin koviksi ja pinkeiksi, kuin pieniksi betonipossuiksi rintakehällä.
Rintojen turpoamista voi helpottaa keräkaalilla. Varaa jääkaappiin luomulaatuista valkokaalia, ja revi siitä kokonaisia lehtiä. Pistele haarukalla tai rapsuttele kynnellä lehden pintaa hiukan, ja asettele lehdet rintojen ympärille liivien sisään. Kaali vähentää turvotusta ja kipua maidon noustessa.

Nänneihin voit puristaa ja levittää rintamaitoa, tai rasvata ne lanoliinilla. Jos vauvan on vaikeata saada rinnasta otetta, nännipihaa voi pehmittää painelemalla sitä sormilla sisäänpäin. Äiti joka valitsee olla imettämättä, voi saada sairaalasta lääkityksen, joka keskeyttää maidonnousun kokonaan.

Pingviinejä ja laahustavia haamuja

Lapsivuodeosaston käytävillä voi tulla vastaan hankalasti käveleviä, pingviinin tapaisesti vaappuvia äitejä ja kalpeana seinästä tukea ottavia haamuja. Useimmiten synnytyksen jälkeen kaikki on aivan normaalisti ja voit aivan hyvin, mutta joskus koetus ottaa koville. Kaikki äidit joutuvat tutustumaan uudelleen keskivartaloon ja hakemaan hyvän ryhdin uudelle painopisteelle. Siinä voi auttaa raskausaikanakin käytössä ollut tukivyö – sitä voi hyvin pitää ensipäivät. Lantion lihaksia voit aloittaa vahvistamaan jo heti synnytyksen jälkeen.

Jos käytät synnytyksessäsi paljon ilokaasua, voi olla hyväksi nauttia parin viikon B-vitamiinikuuri. Mikäli äidillä on anemiaa tai puutosta B-vitamiinista, ilokaasu saattaa pahentaa tilannetta. Jos menetät verta, rautakuuri palauttaa kehosi tasapainoon nopeammin, ja jaksat hoitaa itseä ja vauvaasi paremmin.

Ihmeellinen mieli

Synnyttäneen naisen aivot muuttuvat. Lapsen imetys ja hoivaaminen saa aivolisäkkeen erittämään paljon oksitosiinia, mielihyvähormonia. Se muokkaa aivojasi niin, että havaitset pienen ihmisen viestejä paremmin ja haluat vastata niihin. Et reagoi itkuun negatiivisesti, vaan haluat vahvistaa vauvasi turvallisuuden tunnetta antamalla hänelle sen, mitä hän tarvitsee.

Epiduraalipuudute saattaa vaikeuttaa oksitosiinin erittymistä vielä pitkään synnytyksen jälkeenkin. Jos mielesi on matalalla ja koet alakuloa, se saattaa johtua siitä, että aivolisäke ei eritä oksitosiinia niin kuin sen normaalisti kuuluisi tehdä. Tilanne tasapainottuu muutamassa viikossa. Parasta lääkettä tähän on se, että pidät vauvaasi mahdollisimman paljon ihokontaktissa ja rinnalla. Se saa oksitosiinitasot taas nousemaan.

Kätilö kuulolla
Vauvantai-kätilö on Silja Seppänen: yksityinen kätilö, kouluttaja ja imetysohjaaja. Silja kirjoittaa blogiinsa asiaa raskaudesta, synnytyksestä, imetyksestä ja äitiydestä, sekä tarinoi naisena olemisen ihanuudesta. Siljan omat sivut löydät osoitteesta www.vauvantai.fi.

Lisää Vauvantai-kätilöltä:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?