Tiesitkö, että ruokasooda on luonnollinen ja turvallinen tapa virkistää synnytyssupistusten väsyttämää kohtulihasta? Tämä jokaisesta leivontakaapista löytyvä ihmeaine sopii synnyttäjän voimajuomaksi vaikka tuoremehuun sekoitettuna! Lue kätilön ohjeet elvyttävään synnytysjuomaan.

Viimeksi päivitetty 12.6.2018

Synnyttäminen on raskasta

Pitkän synnytyksen aikana kohtulihas voi väsyä, aivan kuten muutkin lihakset menevät maitohapoille urheillessa. Lääkkeellinen keino supistusheikkouteen on antaa tiputuksena synteettistä oksitosiinia, jolla kohtulihasta stimuloidaan supistelemaan entistä kovemmin – eli hapoilla oleva lihas ”pakotetaan” töihin.


 


Maitohapoilla oleva kohtu ei kuitenkaan aina jaksa supistella tarpeeksi voimakkaasti. Silloin synnytys saattaa päätyä sektioon, tai tarvitaan vaikkapa imukupin apua lapsen syntymiseen. Väsynyt kohtu altistaa myös verenvuodolle synnytyksen jälkeen.

Tutkimusnäyttöä taustalla

Uppsalan ja Liverpoolin yliopistojen sekä Karolinska Institutetin tutkijat ovat julkistaneet tutkimuksen, jossa todetaan natriumbikarbonaatin vaikuttavan kohtulihasta elvyttävästi. Tällöin alatiesynnytyksen mahdollisuus kasvaa, eikä sektioon päädytä niin usein.

Tutkimuksessa natriumbikarbonaattia saaneet äidit synnyttivät alakautta jopa 20% todennäköisemmin kuin ne äidit, joita hoidettiin vain oksitosiinilla.

Ruokasooda mukaan synnytyssaliin

Mistä tällaista ihmeainetta sitten saa? Ihan jokaisesta ruokakaupastahan sitä löytyy! Natriumbikarbonaatti on nimittäin tuiki tavallista ruokasoodaa.

Synnytysdrinksuun tarvitaan:

2 dl tuoremehua
0,5 tl ruokasoodaa

Sekoitetaan keskenään ja nautitaan tuoreeltaan.

Samarin toimii

Jos purkkien kaivelu ja sekoittelu tuntuu työläältä, löydät kaupasta myös helpon valmisvaihtoehdon: Samarin-hedelmäsuola sisältää natriumbikarbonaattia. Se on raskauden aikana täysin turvallista.

Ota siis paketillinen synnytyskassiin ja juo pakkauksen ohjeen mukaan.

Voi olla, ettei synteettiseltä oksitosiinilta silti vältytä. On kuitenkin todennäköisempää, että kohtu jaksaa loppuun asti – eli pystyt synnyttämään lapsesi ilman leikkausta tai muita apukeinoja!

Linkki tutkimukseen:A randomized controlled trial of a new treatment for labor dystocia

Kätilö kuulolla
Vauvantai-kätilö on Silja Seppänen: yksityinen kätilö, kouluttaja ja imetysohjaaja. Silja kirjoittaa blogiinsa asiaa raskaudesta, synnytyksestä, imetyksestä ja äitiydestä, sekä tarinoi naisena olemisen ihanuudesta. Siljan omat sivut löydät osoitteesta www.vauvantai.fi.

 

 

Mitä mieltä olet artikkelista?