Monilla naisilla raskaus vaikuttaa seksuaalisuuteen ja myös miehillä voi olla haasteita kohdata naisen muuttuva olemus luontevasti. Miten sovittaa palapelin palaset yhteen?

Raskauden yrittäminen, alkuraskauden pahoinvointi, keskiraskauden kasvava vyötärönympärys ja loppuraskauden tukala olo voivat kaikki tehdä hallaa omalle seksuaalisuudelle.Raskauden yrittäminen voi himmentää ilon

Ehkä olette yrittäneet jo pitkään, ja seksistä on tullut ajastimen ja kalenterin kanssa tapahtuvaa, useaan pettymykseen päättyvää suoritusta. Väkisin tekeminen on maistunut puulta jo pitkään, ja rakastelusta on kadonnut ilo. Luonnollisesta asiasta on voinut tulla lääketieteellinen väsytystaistelu. Kun tavoite – eli raskaus – on saavutettu, molemmat ovat ehkä vetäytyneet omiin poteroihiinsa hämmästelemään, mitä meille oikein tapahtui.

Raskausaika muuttaa naista

Toisille raskaus on mitä hekumallisinta, ihaninta ja nautinnollisinta aikaa, mutta ei kaikille. Oman kehon muutokset voivat aiheuttaa hämmennystä. Paisuvat, maitoa tiukkuvat rinnat, venyvä napa ja sisällä tuntuvat vauvan liikkeet ovat uutta. Heilahtelevat hormonit aiheuttavat kummallisia reaktioita. Puoliso voi yhtäkkiä haista epämiellyttävältä tai yhdyntä tuntua ikävältä.

Ehkä joudut pelkäämään, että menetät vauvan. Voi olla, että ennenaikaisten supistusten vuoksi teille määrätään yhdyntä- ja orgasmikielto, ettei vauva syntyisi keskosena. Lapselleen parasta toivovat vanhemmat toimivat esimerkillisesti, mutta olette samaan aikaan fyysisiä, haluavia kumppaneita. Turhautumisesta voi olla vaikeata puhua, ja omat himot ja tarpeet saatetaan vaieta hävettävinä, kun pelissä on pikkuisen hyvinvointi.

Puoliso muuttuu vanhemmaksi

Puolisolle oman rakkaan ja tutun leikkikumppanin katoaminen voi olla yhtä omituista. Raskauden aikana naisen tuoksu, ulkonäkö ja käytös voi muuttua. Oma rooli vanhempana voi asettaa paineita. Voiko äidin kanssa nussia, panna tai jyystää, vai pitääkö olla vain kunnollinen ja hellä?

Suojeluvietti voi olla voimakkaammpi kuin sukupuolivietti. Raskaus ja lapsen syntymä muuttavat miestäkin perinpohjaisesti. Mieshormoni testosteronin määrä laskee, ja hoivahormoni oksitosiinin määrä nousee. Tämä helpottaa sitä, että mies haluaa pysyä kotona ja osallistua jälkeläisensä hoitoon, mutta Casanovan elkeitä se ei edistä.

Sänkyyn ilmestyy kolmas pyörä

Vauvan synnyttyä tilanne on taas uusi. Sängyssä ja elämässä on kolmas tyyppi: ihana ja rakas mutta uusi. Imettäminen ja ihokontakti ovat äidin ja vauvan juttu, ja puoliso saattaa kokea jäävänsä ulkopuolelle. Äiti voi olla niin täpötäynnä tarvitsevuutta ja vauvan jatkuvaa läsnäoloa, että puolison hipaisutkin tuntuvat liialliselta ja vaativalta. Keho voi olla kipeä synnytyksestä, rinnat arat ja olo hikisen nihkeä. Romantiikka on mielen kaukaisimmassa nurkassa, odottelemassa vuoroaan.

Raskaus ja synnytys ovat vain vaihe ihmisen elämässä ja parisuhteessa. Seksuaalisuus on jatkuvasti elävä ja muotoutuva asia, niin yksilössä itsessään, kuin kumppanuudessakin. Joskus täytyy odottaa sopivampaa aikaa ja tilaa. Useimmiten tämä on molemmille puolisoille selvä asia, ja se keskustellaan läpi hyvässä yhteisymmärryksessä.

Vaali läheisyyttä

Pitkäkestoinen etäisyys kumppanista voi kuitenkin rasittaa parisuhdetta. Mitä kauemmin jompikumpi tai molemmat jäävät vaille kaipaamaansa läheisyyttä, sitä vaikeampaa voi lähelle tuleminen olla. Perinteinen rakastelu ei välttämättä ole eri syistä mahdollista, tai sen aloittamiseen on liian korkea kynnys.

Suosittelisin pyyteetöntä läheisyyttä ja kosketusta. Tämä harjoitus sopii kaikille – niin niille, joilla on tyydyttävä parisuhde, kuin niillekin, jotka ovat vielä vailla. Pyydä kumppaniltasi tunti aikaa, jonka voit varata vain häntä varten. Tee ympäristöstä kaunis ja rauhallinen. Keskitä ajatukset käsiisi ja sydämeesi, ajattele pehmittäväsi kosketuksesi rakkaudella. Kumppanisi voi maata mukavassa asennossa, vaatteet päällä tai ilman, kuin sinä silität häntä.

Tarkoituksena on vain tuottaa hyvää oloa, nautintoa ja läheisyyttä, ilman vaatimuksia kummallekaan. Voitte toki sopia, että kumppani saa pyytää juuri sellaista kosketusta, mikä hänestä tuntuisi mahtavalta. Kun tilanteesta poistuu jännitys ja tarve suorittamiseen, nautinto voi nousta pilviin ja yhteys vahvistua. Koskettaminen tuottaa hyvää oloa myös tekijälle. Jos olet raskaana, vauvasikin nauttii, kylpien endorfiinissa ja oksitosiinissa, hyvänolon hormoneissa. Vastavuoroisesti voitte sopia ajan myös sinulle, vain sinulle.

Silloin ei tarvitse suorittaa, vaan saat vain olla kannateltavana.

Kätilö kuulolla
Vauvantai-kätilö on Silja Seppänen: yksityinen kätilö, kouluttaja ja imetysohjaaja. Silja kirjoittaa blogiinsa asiaa raskaudesta, synnytyksestä, imetyksestä ja äitiydestä, sekä tarinoi naisena olemisen ihanuudesta. Siljan omat sivut löydät osoitteesta www.vauvantai.fi.

Lisää Vauvantai-kätilöltä:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?