Monesti kuulee sanottavan, ettei seksiä ennen jälkitarkastusta. Yhdyntöjä on hyvä välttää jälkivuodon aikana tulehdusriskin takia – sen jälkeen saa peitto heilua, jos siltä tuntuu. Joskus ajatus seksistä ei tosin kuulosta hyvältä idealta jälkitarkastuksenkaan jälkeen. Vau.fi Foorumin äidit kertovat, kuinka pian petipuuhiin päästiin.

Viimeksi päivitetty 14.6.2016

Ensimmäinen seksikerta synnytyksen jälkeen usein jännittää, joskus pelottaakin. Tuntuuko yhdyntä enää hyvältä? Sattuuko? Entä milloin sitä uskaltaa edes ajatella?

Moni odottaa noin 5–6 viikkoa synnytyksen jälkeen tehtävään jälkitarkastukseen, jonka yhteydessä lääkärin lausuntoa leikillisesti kutsutaan seksiluvaksi. Seksin voi kuitenkin aloittaa jo aiemmin, ja yhdynnät voi aloittaa jälkivuodon loppumisen jälkeen eli noin 2–6 viikkoa synnytyksen jälkeen. Synnytys ei siis ole tuomio pitkään selibaattiin – välttämättä.

”Pelottelin miestä turhaan monen kuukauden seksitauolla”

Synnytys voi olla niin sujuva, että sukupuolielimet säästyvät suuremmilta nirhaumilta. Silloin toipuminenkin kestää vähemmän aikaa, ja seksielämän voi aloittaa hyvinkin pian. Undulaatti kertoo olleensa yllättynyt, että pariskunnan seksielämä elpyi niin nopeasti.

”Olin miestäkin pelotellut monen kuukaudenkin tauolla”, hän nauraa.

”Mä selvisin ilman tikkejä, eikä kipujakaan juuri alapäässä ollut. Nyt, kun neiti on reilu 2 viikon, on harrasteltu jo useammankin kerran. Ekan kerran vähän vajaa viikko synnytyksen jälkeen”, Undulaatti kertoo.

”Vuotoa on toki vieläkin, mutta se oli vain pari ekaa päivää runsasta ja sen jälkeen koko ajan ollut aika vähäistä”, hän toteaa.

Nopea toipuminen yllätti myös Minttumaarian.

”Tämän neljännen taaperon jälkeen harrastimme seksiä viikko synnytyksen jälkeen, kun jostain käsittämättömästä syystä jälkivuoto loppui niinkin lyhyeen.  Miehen mielestä tunnelma oli kuin ranskanleipää autohallissa heitellessä. Eli kovin oli vielä löysät paikat, mutta itse tykkäsin”, hän heittää.

”Esikoisen jälkeen teki kipeää, toisen synnytyksen jälkeen ei tuntunut missään”

”Ekan jälkeen mulla meni 4 kk ennen kuin uskalsin edes yrittää, kun muutenki palautuminen oli niin hidasta, paikat tooosi kipeenä vielä 2 kk synnytyksen jälkeen”, Embu83 kertoo.

Esikoisen synnytyksen jälkeen Embulla kesti lopulta lähes vuosi, että seksin harrastaminen ei enää sattunut. Toisen lapsen syntymän jälkeen seksielämän aloittaminen oli nopeampaa, kolmannen jälkeen vielä nopeampaa!

”Tokan jälkeen meni noin kuusi viikkoa, odottelin jälkitarkastukseen asti. Sain synnytyksessä 3 tikkiä, eikä missää tuntunut kuin olisin synnyttänyt… Nyt [kolmannen jälkeen] ois jo kauheet himot, mut toi vuoto vähä ällöttää. Selvisin synnytyksestä tikeittä, jotenka tuskin seksi sattuis”, hän pohtii.

Nyt onkin ongelmana löytää itsestään seksieläin. Ravistella imettäjän flanellit nurkkaan ja olla NAINEN. Hiton vaikeeta!

Kaika uskalsi kokeilla yhdyntää, kun synnytyksestä oli kulunut kuukauden päivät. Sen sijaan kehon muutoksiin tottuminen vei kauemmin.

”Paljon kauemmin, siis kuukausia, meni siihen, että oli sinut oman muuttuneen kroppansa kanssa ja että kumppani oli saanut tunteensa tasaantumaan. On se semmoinen muutos parisuhteeseen”, hän toteaa.

Mutta sittemmin Kaika on nauttinut seksistä paljon enemmän kuin aiemmin. ”Nyt olen jopa uskaltautunut samaan ralliin uuden miehen kanssa”, hän nauraa.

”Aika ei enää riitä seksille”

Maarinen kehottaa ottamaan seksistä kaiken irti raskausaikana. Voi käydä niinkin, että lapsen synnyttyä aika tai energia ei enää riitäkään lempimiseen.

”Tässä on siis se neljä kuukautta menny aikatauluja suunnitellessa. Sillon, kun minä olisin halukas, telkkarista tulee jotain, mikä miehen on just nähtävä.. Tai toisin päin jotenkin muuten! Näytän kuulema syötävän ihanalle imettäessä, vaan se on vauvalle, ei miehelle”, hän kertoo.

”Veivatkaa ihmiset sitä seksiä niin paljon, kuin ikinä mäntä nitkuttaa, koska onpahan sitten mitä muistelee, kun vauva vaatii huomiota”, hän kehottaa.

”Nyt onkin ongelmana löytää itsestään seksieläin. Ravistella imettäjän flanellit nurkkaan ja olla NAINEN. Hiton vaikeeta!” Maarinen tunnustaa.

Lue lisää kokemuksia ja osallistu keskusteluun: Seksi synnytyksen jälkeen.

Mitä mieltä olet artikkelista?