Miehen penis ei voi vahingoittaa sikiötä eikä seksillä tai orgasmilla ole haitallisia vaikutuksia normaaliin raskauteen.

Viimeksi päivitetty 29.11.2007

Sikiö on turvassa kohdussa ja lapsivedessä. Työnnöt, töytäisyt tai miehen ejakulaatio eivät aiheuta minkäänlaista vaaraa lapselle. Bakteereilta kohtua suojaa kohdunkaulassa oleva limatulppa, joka pysyy paikallaan koko raskauden ajan. Suuseksi on niin ikään turvallista raskauden aikana.

Anaaliseksille ei ole estettä, mutta sen aikana kannattaa käyttää kondomia, jotta bakteerit eivät kulkeudu peniksen mukana peräsuolesta emättimeen.

Hieromasauvaakaan ei tarvitse jättää pölyttymään yöpöydän laatikkoon, joskin sitä kannattaa käyttää vain klitoriksen stimulointiin, sillä emättimessä värisevän hieromasauvan vaikutuksista kohdunkaulaan tiedetään vasta vähän. Itsetyydytystäkään ei raskauden aikana tarvitse vältellä.

Lue myös: Piristystä petiin

Käytä tarvittaessa liukasteita

Liukasteiden käyttö saattaa olla tarpeen, sillä raskausaikana emätin on usein normaalia kuivempi. Näin on erityisesti raskauden alussa. Kuivuuteen ovat syypää hormonaaliset muutokset, joiden vaikutukset saattavat kestää koko raskauden ja imettämisen ajan. Harjoitukset, jotka vahvistavat lantiopohjanlihaksia, lisäävät myös mielihyvää yhdynnän aikana. Harjoitukset saattavat auttaa myös ehkäisemään virtsanpidätysvaikeuksia ja virtsankarkailua synnytyksen jälkeen.

Lue myös: Isähormonit mullistavat miestä

Tiputtelua seksin jälkeen

Silloin tällöin yhdynnän jälkeen saattaa esiintyä pientä veristä tiputtelua, josta ei useimmiten tarvitse huolestua. Kohdun verenkierto on raskauden aikaan vilkasta, joten pienet kohdunkaulaa lähellä olevat verisuonet saattavat rikkoutua helpostikin.

Kaikenlaisesta tiputtelusta kannattaa kuitenkin mainita vaikkapa seuraavalla visiitillä äitiysneuvolassa. Jos asia huolestuttaa, voit tietenkin ottaa yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin jo aikaisemminkin. On mahdollista, että teitä neuvotaan välttämään seksiä jonkin aikaa tiputtelun jälkeen.

Jos olet huomannut tiputtelua alkuraskauden aikana tai jos olet aikaisemmin kokenut keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen, silloin yhdynnän jälkeisestä tiputtelusta kannattaa mainita mahdollisimman pian, jotta voidaan selvittää, että syytä huoleen tämän raskauden aikana ei ole. Aikaisista supistuksista kärsivien voi olla syytä välttää yhdyntää, sillä pahimmillaan se saattaa käynnistää synnytyksen.

Vatsa tiellä? Luovuus peliin!

Kun vatsa alkaa olla tiellä, käy perinteinen mies päällä –asento hankalaksi. Seksiähän se ei tietenkään estä, sillä nainen voi olla päällä, mies voi tulla naiseen takaapäin, kylkiasentoakin kannattaa kokeilla. Ehkäpä erilaisten asentojen kokeileminen on niin mukavaa, että ne jäävät käyttöön myös raskauden jälkeen?

Lue myös: Ihana, kamala vatsakumpu!

Lantioliitoksen (symfyysin) kivuista kärsivien kannattaa yrittää pitää lantio paikoillaan yhdynnän aikana. Tyynyjen käyttäminen tukena sekä kyljellään makuu auttavat.

Sikiöllä korvat höröllään?

Noin 24. raskausviikolla sikiö alkaa kuulla, mutta rakastelun äänet tuskin säikäyttävät lasta tai haittaavat muutenkaan millään tavalla. Orgasmin aikana kohtu supistelee, minkä sikiö pystyy tuntemaan. Ajatellaan, että sikiö saattaa peräti nauttia supistelun aikaansaamasta hieronnasta.

Lue myös: Synnytys käyntiin kotikonstein?

Kohdun supistellessa äidin vatsa saattaa muuttua kovaksi kuin pallo. Sekään ei ole mitenkään vaarallista eikä jouduta synnytystä, jos se ei jo muutenkin ole käsillä. Silloin tällöin orgasmi saa aikaan melko voimakkaita supistuksia, mutta yleensä ne menevät ohi muutamassa tunnissa. Jos näin ei käy, ota yhteyttä lääkäriin.

Onko sinulla huolia seksiin tai seksuaalisuuteen liittyen? Keskustelu tai kysy Vau.fi-foorumilla.

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliPäiväunille ulos läpi vuoden
Seuraava artikkeliSeksuaalisuus vaihtelee raskauden eri vaiheissa
JAA