Tuleva isä on huolissaan siitä, voiko suuri penis aiheuttaa yhdynnässä keskenmenon. Professori Aarne I. Koskimies vastaa: "Jos raskaus etenee normaalisti ja pariskunta harrastaa normaalia seksiä, iso penis ei ole ongelma."

Viimeksi päivitetty 21.2.2017

”Olen huolestunut, enkä löytänyt mistään luotettavaa tietoa kysymykseeni. Voiko suuri penis lisätä keskenmenon vaaraa raskauden eri vaiheissa? Kun harrastamme seksiä, osun peniksellä vaimoni kohdunsuuhun jatkuvasti”, lasta odottava isä kysyy.


 

 


Isä epäilee, että hänen iso elimensä olisi vahingoittanut aikaisemmin raskautta.

”Saimme aiemmin yhden keskenmenon 8. viikolla. Heti seksin jälkeen alkoi verenvuoto ja siitä seuraavana päivänä tuli keskenmeno”, hän jatkaa.

Asiantuntija: seksi ei aiheuttanut varhaista keskenmenoa

Jos seksi ei ole äidistä kivuliasta, on erittäin todennäköistä, ettei seksi ole vaikuttanut keskenmenoon. Alkuraskauden keskenmenot ovat yleisiä. Tähän tulkintaan päätyy myös professori Aarne I. Koskimies.

”Tuo 8. viikon keskenmeno heti yhdynnän jälkeen on voinut varmaan liittyä siihen, että raskaudessa on ollut jotain vikaa ja yhdynnän jälkeen on tullut supistuksia ja verenvuoto alkanut. Korostaisin kuitenkin sitä, että normaalissa raskaudessa yhdynnöistä ei ole vaaraa sikiölle”, professori Koskimies kertoo.

Iso penis ei aiheuta riskiä

”Naisen emättimen joustavuus ja lantionpohjan lihaksisto normaalisti myötäilevät yhdynnässä peniksen liikkeitä. Jos yhdynnät eivät tuota naiselle kipua, en usko, että yhdyntä lisäisi keskenmenon riskiä”, Aarne I. Koskimies huomauttaa.

Kannattaa pitää mielessä, että kohtu ja naisen elimistö suojaavat erittäin hyvin sikiötä. Sikiökalvojen edessä on limatulppa ja kohdunsuu. Peniksen työntöjen aiheuttamat kuprut eivät myöskään vaivaa sikiötä, sillä vauva kelluu pehmeästi lapsivedessä.

”Sikiö ja istukka ovat normaalissa raskaudessa hyvin suojattuna, eikä ole osoitettu, että normaaliyhdynnät aiheuttaisivat keskenmenoja”, Koskimies kertoo.

Poikkeusraskaus: noudata lääkärin ohjeita

Vaikka tyypillisesti seksi ei aiheuta riskiä, on muutamia erityistilanteita, joissa yhdynnästä saatetaan joutua pidättäytyä. Parents-lehden haastatteleman lääkärin, Ari Brownin mukaan yhdyntää saattaa joutua välttämään seuraavissa tilanteissa:

  • Jos kohdunsuu ei toimi niin kuin sen pitäisi toimia.
  • Jos sinulla on yllättävää vuotoa.
  • Jos istukkasi on etinen.

Näistä tapauksissa saat neuvola- tai lääkärikäyntien yhteydessä. Lääkärin neuvoa pidättäytyä yhdynnästä kannattaa silloin noudattaa. Jos haluttaa, seksistä ei tarvitse kokonaan luopua, sillä pariskunta voi lääkärin sen salliessa harrastaa esimerkiksi suuseksiä.

Mitä mieltä olet artikkelista?