Onko sinulla ongelmia orgasmin saamisen kanssa? Et ole yksin! Nykyään naiset saavat harvemmin orgasmeja kumppaninsa kanssa kuin esimerkiksi vielä 70-luvuilla. Miksi orgasmit vähenevät pariseksistä, vaikka kuvittelemme elävämme seksi- ja orgasmimyönteisessä kulttuurissa?

Viimeksi päivitetty 22.11.2016

Tutkimusprofessori Osmo Kontulan ja tutkija Anneli Miettisen tekemän naisen orgasmia käsittelevän tutkimuksen mukaan orgasmiherkkyyteen vaikuttaa myös lukuisat muut seikat, jotka eivät tietenkään kaikilla naisilla ole samoja. Tässä naisen orgasmijahdin tärkeimpiä löydöksiä:

 • Tilastollisesti itsetyydytys ei ole oikotie kohti yhdyntäorgasmeja. Asia voi olla jopa toisinpäin: itsetyydytystä aktiivisesti harrastavat naiset saavat harvemmin orgasmin parisuhdeseksin aikana.
 • Parisuhteen laadulla on merkitys naisen yhdyntäorgasmiherkkyydelle.
 • Naisen seksuaalinen itsetunto vaikuttaa oleellisesti orgasmin saamiseen.
 • Puolison antama suuseksi lisää orgasmimahdollisuutta.
 • Myös muut miehen seksitaidot vaikuttavat.

Orgasmivinkit: suuseksi ja jutustelu omista seksitoiveista saattaa auttaa

Suuseksi lisää tutkimuksen mukaan naisen orgasmin mahdollisuutta oleellisesti. Numeroina tämä tarkoittaa noin 20 prosenttia parempaa mahdollisuutta orgasmiin. Jos naisen orgasmin puute hiertää suhdetta, eikä suuseksiä ole kokeiltu, voikin olla hyvä idea kokeilla konstia.

Kaikki miehet eivät kuitenkaan syystä tai toisesta halua antaa puolisolleen suuseksiä. Silloin on myös toinen mahdollisuus: avoin keskustelu seksistä lisää naisen orgasmiherkkyyttä

Entäpä sitten molemmat yhdessä? Onko silloin naisen orgasmi taattu? Yhteisvaikutusta ei tutkimuksen mukaan ole.

”Jos on keskustelua seksistä, ei tarvitse suuseksiä. Jos keskustelu seksistä on vaikeaa, suuseksi ajaa saman asian”, Kontula kertoo tutkimustuloksestaan Suomen seksologisen seuran vuoden 2016 syysseminaarissa pitämällään luennollaan.

Riittävästi aikaa seksille

”Tarvitaan aikaa. Ei orgasmi muuten onnistu”, Kontula huomauttaa.

Lyhyt seksiaika voi johtua miehen ennenaikaisesta siemensyöksystä, mutta myös pariskunnan tylsiksi lukkiutuneista seksitavoista.

Jos seksiin kuuluu ainoastaan yhdyntää ja sekin jää lyhyeksi, orgasmin saaminen voi olla melkoinen haaste naiselle. 

Puhuminen auttaa – vai auttaako sittenkään?

Keskustelun merkitystä painotetaan niin mediassa kuin myös parisuhdeterapiassa. Täytyy kuitenkin muistaa, että orgasmihaasteen taustalla voi olla jotain sellaista, mihin keskustelu ei tepsi.

”Noin 30 prosenttia naisista jää ilman orgasmia, vaikka puhuttaisiin ummet ja lammet. Keskustelu ei ratkaise kaikkea”, Kontula huomauttaa.

Varsinkin tapauksissa, joissa orgasmiongelma on jostain muusta kiinni kuin parisuhteen toimivuudesta, keskustelu ei vie asiaa eteenpäin. Esimerkiksi jos mies kärsii ennenaikaisesta siemensyöksystä, keskustelu ei tule lisäämään naisen orgasmeja.

Myös naisen keskittymisvaikeudet, väsymys ja stressi vaikuttivat oleellisesti orgasmin saamiseen. Vaikka pariskunta kuinka puhuisi seksistä ja jos näitä edellä mainittuja seikkoja ei ole mahdollista muuttaa, silloin keskustelulla ei ole merkitystä orgasmin saamisen kannalta.

Itsetyydytys ei olekaan avain yhdyntäorgasmeihin

Seksuaaliterapia on usein tarjonnut itsetyydytysharjoituksia yhdeksi apuvälineeksi orgasmihaasteissa. Nyt nähtävillä olevissa tuloksissa asia näyttää erilaiselta: aktiivisesti itsetyydytystä harjoittavat naiset kokevat harvemmin yhdyntäorgasmeja.

”Naisista 30% on itsetyydytyskeskeisiä. Naiset eivät koe orgasmeja fyysisten harjoitusten ja kertyneiden kokemustensa ansiosta”, Kontula huomauttaa luennollaan.

Kontula pitää klitorikseen keskittynyttä puhetta ongelmallisena.

”Nykyisessä feministisesti suuntautuneessa keskustelussa lähdetään aina siitä, että klitoris on nautinnon keskiössä. Pelkkä klitorikseen keskittyminen voi heikentää mahdollisuutta orgasmiin yhdynnässä, koska muihin kehon tuntemuksiin ja muiden aistien tuottamiin seksuaalisiin ärsykkeisiin ei kiinnitetä yhdynnän aikana tarpeeksi huomiota”, Kontula täsmentää.

Orgasmia pitää arvostaa

Kun tutkimuksessa kysyttiin naisilta, arvostavatko he orgasmia, useat vastasivat, etteivät he pidä omaa orgasmia kovinkaan kummoisessa arvossa. Ei liene yllättävää, että orgasmin arvostaminen on orgasmin saamisen kannalta oleellista – vai liekö asia niin päin, ettei sellaista osata arvostaa, jota ei saa.

”Melkein kaikille naisille on tutkimuksen mukaan kuitenkin tärkeää tuottaa kumppanille orgasmi. Oma orgasmi on hyvin monelle ei niin kovin tärkeää. Vain hieman yli puolet naisista kokee orgasmin saaminen ainakin melko tärkeäksi”, Kontula luennoi.

Mistä johtuu, että useat naiset näyttävät arvostavan puolison orgasmia enemmän kuin omaa orgasmiaan. Ovatko naiset todella altruisteja seksin suhteen?

”Yksi ulottuvuus on, että jokainen nainen kaipaa halutuksi tulemisen tunnetta. Vaikka ei itse koe orgasmia, kun tuottaa orgasmin toiselle, voi kokea itsensä seksuaalisesti halutuksi”, Kontula sanoo.

Kysy seksistä Vau.fi-foorumilla. Seksuaalineuvoja vastaa!

Haluatko moniorgastiseksi? Näin se onnistuu!

Tutkimuksessa myös listattiin moniorgastisten naisten erityispiirteitä. Niitä olivat seuraavat seikat:

 • Seksilelut olivat usein mukana rakastelussa.
 • Rakastelu kesti keskimäärin yli tunnin.
 • Moniorgastiset naiset harrastivat tutkimuksen mukaan usein seksiä päivittäin.
 • Useat moniorgastisista naisista pitivät itseään hyvänä sängyssä.
 • Naiset myös pitivät omaa orgasmia tärkeänä – myös yhdynnän aikana.
 • Tunsivat usein seksuaalista halua.

Yllä mainituista piirteistä osa saattaa olla sellaisia, että niihin on vaikea vaikuttaa. Kyse kun voi olla ihmisen persoonaan kietoutuneista ominaisuuksista. Miten esimerkiksi lisätä päivittäisiä halun tuntemuksia äärimmille, jos lähtötaso on melko alhainen? Miten rakastella yli tunnin kerrallaan, jos puoliso ei ole kiinnostunut moisesta suorituksesta?

Oman orgasmin arvostaminen on kuitenkin sellainen seikka, mitä jokainen orgasmia haluava nainen voi lähteä toteuttaa. Seksuaalinen itsetunto on myös jotain, mitä voi tietoisesti lähteä kasvattamaan – vaikka aina se ei ole helppoa.

Kysy siis itseltäsi: Annatko itsellesi positiivista palautetta omista seksuaalista kyvyistä vai syyllistätkö ja arvosteletko itseäsi seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvistä seikoista turhan päiten?

Olenko hyvä sängyssä? Pidänkö omaa orgasmia tärkeänä? Jos vastaat myöntävästi, mahdollisuutesi saada orgasmi ovat paremmat. Mitä pitäisi muuttua, että voisit vastata positiivisesti näihin kysymyksiin?

Mitä mieltä olet artikkelista?