Raskaus muuttaa väistämättä naisen kehoa. On yksilöllistä, miten odottaja suhtautuu muutoksiin. Siinä missä yksi hehkuu ja tursuaa seksihaluja, toinen saattaa tuntea itsensä lähinnä valaaksi.

Angelina Jolie hehkutti aikoinaan raskausonneaan. Kaunotar suitsutti, kuinka raskaus sai hänet tuntemaan olonsa naiselliseksi ja seksikkääksi.”Minusta se [raskaana oleminen] on ihanaa. Se saa minut tuntemaan itseni naiseksi”, Brad Pittin kanssa kaksosia odottanut Jolie kertoi tuolloin Vanity Fair -lehden haastattelussa.

Jolie ei ole maailman ainoa nainen eikä Pitt maailman ainoa mies, joiden mielestä raskaus on eroottista ja aistillista aikaa, jolloin keho tuntuu ja näyttää elinvoimaisemmalta kuin koskaan aikaisemmin.

Raskaushormonit hyrräävät

Sanotaan, että nainen näkee raskausaikana paljon eroottisia unia ja että hän muuttuu herkemmäksi kosketukselle.

Raskaushormonien määrä elimistössä lisääntyy ja saa ihon hehkumaan, kynnet kasvamaan ja hiukset kiitämään.

Istukan tuottama testosteroni lisää seksuaalista halukkuutta. Eikä mikään ole ihanampaa kuin ottaa tilanteesta kaikki ilo irti ja nauttia ihanasta seksistä oman rakkaan kanssa!

Fyysiset muutokset saattavat ahdistaa

Tai sitten ei. Naisen elimistölle raskaus on valtava mullistus. Vaikka lapsen odottaminen olisi ihanaa ja jännittävää, kasvava vatsa voi järkyttää.

Käsitys omasta kehosta ja sen ulottuvuuksista ei enää vastaakaan todellisuutta, ja voi viedä aikaa, ennen kuin mieli ehtii sopeutua fyysisiin muutoksiin.

Olo voi olla kaikkea muuta kuin hehkuva pahoinvointeineen ja aristavine lihaksineen eikä juuri mikään tunnu vähemmän houkuttelevalta kuin seksi.

Ei kai nyt seksiä äidin kanssa?

Eikä kumppanin raskaus ole miehelläkään välttämättä yksiselitteisesti seksikäs juttu. Missä on se pajunvitsavartinen tyttönen, johon mies rakastui?

Kuka on tämä Muumimamman muotoinen nainen? Ja hetkinen, ei seksiä noin voin voi harrastella, turhaa käydä häiritsemään sikiötä…

Sitä paitsi tästä naisesta on tulossa äiti. Äiti! Ei äitien kanssa sekstailla.

Halut ja toiveet voivat tietenkin mennä – ja usein menevätkin – suloisesti ristiin. Torjutuksi tulemisen tunnetta on melkein mahdotonta yrittää käsitellä järkipohjalta.

Tunne on itse asiassa niin ikävä, että parisuhteen osapuolet saattavat tehdä vastoin omaa haluaan ollakseen loukkaamatta toista ja suostua seksiin, vaikka ei yhtään huvittaisi.

Puhuminen parasta lääkettä

Asia vain on usein niin, että vastentahtoisesti harrastettu seksi heijastuu ennemmin tai myöhemmin muuhunkin yhteiselämään.

Turhautuminen ja tyytymättömyys purkautuvat nälvimisinä ja kiukutteluna aivan muiden, päällisin puolin vähäpätöisten asioiden, yhteydessä.

Jos seksuaalisuus raskausaikana aiheuttaa ahdistusta ja ristiriitaisia tunteita ja tunnelmia, ainoa keino selvitä on puhuminen, niin vaikealta kuin se saattaa aluksi tuntua.

Puhumattomuus saattaa pahimmillaan johtaa väärinymmärrysten noidankehään, josta voi olla vaikea pyristellä irti.

Mielessään voi yrittää testata, pystyisikö kumppanin kanssa juttelemaan vaikka vaikkapa näistä aiheista: Mitä seksuaalisia tarpeita teillä molemmilla on? Mikä kiihottaa? Mikä saa olonne kiusaantuneeksi tai hämmentyneeksi? Mitä fantasioita teillä on seksielämääsi liittyen?

Älkää pitäkö toisianne itsestäänselvyytenä. Olkaa lähekkäin, kosketelkaa — muulloinkin kuin esileikkinä yhdyntään.

Mitä mieltä olet artikkelista?