Siittiöt voivat elää useita päiviä naisen munanjohtimissa. Ne odottelevat kypsyvää munasolua, joka voi hedelmöittyä vain noin vuorokauden ajan irtoamisensa jälkeen.

Koska siittiöt ovat pitkäikäisempiä kuin munasolut, raskaaksi tulemisen kannalta olisi parasta, että yhdyntä tapahtuisi hieman ennen ovulaatiota.


 


Ovulaatio tapahtuu14 päivää ennen kuukautisten alkua

Ovulaatio tapahtuu 14 päivää ennen seuraavien kuukautisten alkua. Jos kuukautiskiertosi pituus siis on 28 päivää, kypsä munasolu irtoaa kierron puolivälissä.

Jos kiertosi pituus taas on vaikkapa 32 päivää, ovulaatio tapahtuu noin 18 päivää edellisten kuukautisten ensimmäisestä päivästä.

Ovulaatiolaskuri auttaa oman hedelmällisen aikasi määrittelyssä.

Seuraa kehosi muutoksia — ja pyydä miestä tekemään samoin

Kalenterin lisäksi naisen kannattaa opetella kuuntelemaan omaa elimistöään ja seuraamaan siinä tapahtuvia muutoksia.

Ovulaation lähestyessä esimerkiksi kohdunlima muuttuu runsaammaksi, kirkkaammaksi ja venyvämmäksi kuin tavallisesti.

Tarkkavainuisimmat huomaavat, että oma seksuaalinen halukkuus kasvaa ovulaation aikoihin.

Kierron hedelmällisessä vaiheessa oleva nainen on tutkimusten mukaan myös miesten mieleen: Esimerkiksi Ethology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ovulaatiota lähestyvä nainen tuoksuu miesten mielestä paremmalle ja näyttää viehättävämmältä kuin muulloin.

Ota käyttöön ovulaatiotestit

Apteekeissa myytävät ovulaatiotestit mittaavat naisen virtsassa olevan luteinisoivaa hormonia (LH), jonka määrä lisääntyy selvästi juuri ennen ovulaatiota.

Munasolu irtoaa vuorokauden tai kahden sisällä positiivisesta testituloksesta.

Aamulämpö paljastaa jo tapahtuneen munasolun irtoamisen

Aamulämmön mittaamisella nainen voi seurata kuukautiskiertoaan ja sitä, missä kierron vaiheessa ovulaatio tapahtuu.

Keino ei kuitenkaan ole suurpiirteisiä varten, sillä ruumiinlämpö nousee (noin 0,5 astetta) vasta ovulaation tapahduttua.

Sekä miesten että naisten elintavat vaikuttavat hedelmällisyyteen: Raskautta yrittävien kannattaakin syödä terveellisesti ja monipuolisesti sekä välttää alkoholia ja stressiä. Myös tupakoinnin lopettamiseen olisi nyt yksi todella hyvä syy.

Muita keinoja, joilla raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia voi yrittää kasvattaa

  • Mies pidättäytyy seksistä 2–3 päivää ennen naisen hedelmällisintä ajankohtaa (vaikuttaa siemennesteen määrään).
  • Yhdynnässä ei käytetä synteettisiä liukasteaineita, sillä ne saattavat heikentää siittiöiden liikkuvuutta.
  • Nainen saavuttaa orgasmin vähän ennen miestä tai saman aikaa kuin mies.
  • Naisen aito seksuaalinen kiihottuneisuus sekä rentoutuneisuus vaikuttavat siihen, kuinka hyvin siittiöt pärjäävät kohdunlimassa.

Raskauden mahdollisuus noin 20 prosenttia

Vaikka kaikki menisikin tismalleen niin kuin pitää, mikään tae raskaudesta se ei ole. Naisella on noin 20 prosentin mahdollisuus kuukaudessa tulla raskaaksi, ja 35 ikävuoden jälkeen todennäköisyys laskee selvästi.

Ei ole lainkaan tavatonta yrittää puoli vuotta, ennen kuin raskaustesti näyttää plussaa. Lääkäriin kannattaa ottaa yhteys, jos vuoden yrittämisen jälkeen raskaus ei ole alkanut.

Kannattaa tosin pitää mielessä, että tämä ei välttämättä merkitse, että teissä kummassakaan on mitään vikaa, raskaaksi tuleminen vain kestää hieman pidempään.

Yli 40-vuotiaiden lasta yrittävien kannattaa suunnata lääkärin juttusille, jos raskaus ei ole alkanut puolen vuoden sisällä.

Lue lisää raskauden yrittämisestä ja hedelmällisyydestä:

Mitä mieltä olet artikkelista?