Useimmat liukuvoiteet ovat vahingollisia siittiöille. Liukuvoide onkin syytä jättää yöpöydälle, jos mielii maksimoida hedelmöittymisen mahdollisuuden.

Viimeksi päivitetty 22.10.2008

Liukuvoiteet aiheuttavat pH-muutoksia vaginassa. Sperman oma pH-arvo on neutraali (7-8,5). Useat liukuvoiteet ovat kuitenkin reilusti happamia.Pahimmillaan liukuvoide voi nujertaa melkein kaikki siittiöt. Ärhäkkä voide laskee hedelmöittymisen mahdollisuutta oleellisesti.

Liukuvoiteet aiheuttavat myös DNA-muutoksia siittiösoluihin. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan esimerkiksi apteekin myymä KY-Jelly aiheuttaa 10 prosentille siittiöistä DNA-muutoksia. FemGlide-voide aiheuttaa vaurioita jopa viidelletoista prosentille siittiöistä.

Parhaan testituloksen sai Pre-Seed-liukuvoide, joka on suunniteltu hedelmöitystehtävään. Voide vähentää siittiöiden määrää vain muutamalla prosenttiyksiköllä. DNA-muutoksia ilmeni seitsemälle prosentille siittiöitä.

Lue myös: Miten käy siittiöille saunassa?

Kenelle spermaystävällistä voidetta?

Myös testivoittaja Pre-Seed heikentää sperman laatua. Siittiöt pärjäävät hedelmöityspuuhissa parhaiten, jos käytössä ei ole mitään keinotekoista liukastinta.

Toisinaan liukuvoidetta on kuitenkin järkevä käyttää.  Esimerkiksi hedelmöityslääkkeet aiheuttavat kuivumista. Myös ovulaation metsästäminen ja pakkoajoitettu seksi voi stressata paria, eikä yhdynnässä muodostu riittävästi luonnollista kosteutta. Hedelmöitysvaikeuksista kärsivien kannattaakin lisätä mahdollisuuksiaan Pre-Seed -voiteella.

Lue myös: Elämäntaparemontilla parannusta siittiöiden laatuun

Jos pari haluaa kuitenkin käyttää tiettyä liukuvoidetta eikä lapsenteon kanssa ole kiire, ei voidetta kannata heti vaihtaa: kaikkien liukuvoiteiden kanssa on mahdollista tulla raskaaksi.

Lähde:

Fertility and Sterility

WebMD: Some Vaginal Lubricants May Damage Sperm

Mitä mieltä olet artikkelista?