Kostuminen ei vielä tarkoita, että olisit valmis seksiin. Yksi syy siihen, että seksi sattuu voi olla se, että yhdyntään on edetty liian nopeasti – tai ehkä henkinen valmius ei alunperinkään ollut oikealla tasolla?

Viimeksi päivitetty 26.10.2021

Erilaiset kivut seksin aikana ovat todella yleinen vaiva, ja niitä voi ilmaantua eri elämänvaiheissa. Lantionpohjan fysioterapeutti Maria Nemlander tapaa työssään usein asiakkaita, joiden penetraatio- tai yhdyntäkipuihin liittyviä tilanteita lähdetään yhdessä ratkomaan. Hän tunnistaa viisi yleistä tilannetta tai syytä, jotka saattavat johtaa siihen, että seksi sattuu.


 


1. ”Haluanko minä edes seksiä?”

Ensimmäisenä kannattaa kysyä itseltään, onko seksi ja yhdyntä juuri nyt todella sitä, mitä itse haluaa. Onko kyseessä eroottinen halu, vai kaipaatko sittenkin läheisyyttä, lohdutusta tai turvallista rauhoittumista toisen sylissä?

”Taustalla voi olla jännitystä, ahdistusta ja pelkoa. Jos esimerkiksi yhdyntä on aikaisemmin sattunut tai kehossa on muita kipuja, kivuliaan yhdyntäkokemuksen saaminen on usein traumatisoivaa”, Nemlander kertoo.

Läheisyyttä ja hellyyttä voi olla ilman seksiäkin.

2. ”Onko kehoni valmis seksiin? Olenko minä valmis seksiin?”

Nemlander korostaa, että penetraation ei tarvitse olla seksin tavoite tai huipentuma, vaan jatkumo nautinnolle. Keskittyminen läheisyyteen, kosketteluun, hellyyteen ja kiihottamiseen ennen penetraatiota vähentää riskiä kivuille penetraatiossa.

”Kostuminen ja kiihotuksen aiheuttama turvotus häpyhuulissa ja klitoriksessa ovat tavallisia ja hyvin tunnettuja juttuja, mutta pimpissa tapahtuu itse asiassa oikea vyöry ilmiöitä kunnon lämmittelyn myötä! Emätin esimerkiksi pitenee ja rentoutuu samalla, kun kohdunkaula vetäytyy taaksepäin, mikä edesauttaa penetraatiota tuntumaan miellyttävältä”, Nemlander.

Jos edetään liian nopeasti, keho ei ehkä ole valmis penetraatioon, mikä saa yhdynnän tuntumaan kipeältä. Kipu puolestaan keskeyttää kiihotuksen ja saattaa henkilöstä riippuen laukaista ahdistuksen, jännityksen tai jopa suoran pakokauhun. Kipua tuntiessa pitää ainakin ottaa askel taaksepäin, rauhoittaa tilanne ja varmistaa, että molemmilla on hyvä olla.

”Pikapanot siis vain omalla vastuulla, jos oikeasti molemmista siltä tuntuu!”

Nemlander myös korostaa, että kostuminen ei vielä kerro siitä, että keho olisi valmis penetraatioon.

”Kostuminen on fysiologinen tapahtuma, reaktio kosketukseen ja paineeseen. Samalla tavalla kuin erektio ei tarkoita, että henkilö olisi kiihottunut tai haluaisi seksiä.  Se ei ole suostumus yhdyntään. Tarvitaan vaginan muutokset ja henkisesti oikea fiilis, jotta seksistä kokee hyvää oloa!”

3. ”Onko fiilis rento ja leikkisä?”

Jos keho on jännitystilassa joko varuillaan olemisesta johtuen tai esimerkiksi siksi, että kuvittelee kumppanin haluavan ”tiukkaa pimppiä”, seksistä nauttiminen on lähes mahdotonta.

”Pimppi tarvitsee hyviä kokemuksia sooloseksissä ja kumppanin kanssa! Niitä voi kerätä yksin tai niitä voi kerätä yhdessä, mutta suosittelisin kaikkia naisia tutustumaan omaan kehoonsa itsekseen ajan kanssa, usein ja rauhassa. Miehet kaivelevat muniaan ja hiplaavat pallejaan jatkuvasti! Lisää samaa käytöstä naisille: hipsuttelu, hively ja puristelu opettavat mistä itse tykkää ja mikä tuntuu hyvältä”, Nemlander kannustaa.

Seksiä voi harrastaa oman motiivin mukaisesti, oli se sitten orgasminhakuista tai ei. Jos orgasmin saavuttaminen määrittelee sen, oliko seksi onnistunutta vai ei, sen saamisesta tulee helposti paineistettu vaatimus. Seksin pitäisi olla leikkisää, ei vaatimuslistan täyttämistä.

”Rentous, rentous, rentous! Se oikeasti tuntuu molemmista paremmalta just niin.”

4. ”Mistä molemmat tykkäävät?”

Oli seksi penetratiivista tai ei, tärkeää on olla tunnusteleva ja herkkä toisen reaktioille.

”Rytmi, tempo ja intensiteetti on löydettävä yhdessä! Aloitetaan kevyesti, vähän kerrallaan sisään ja sellaisessa asennossa, että molempien on helppo rentoutua. Rauhallista pehmeää liikettä.”

Jos taustalla on aiempia yhdyntäkipuja, luottamus toiseen ja toisen itsehillintään pitää ehkä rakentaa uudelleen. Siihen vaaditaan aikaa ja hyviä kokemuksia.

”Varsinkin isomunaisille miehille nyt hei vastuuta siitä meisselistään! Ei sillä voi sohia miten vaan. Ei liian pian eikä liian syvälle! Ei välttämättä pohjaan saakka ollenkaan.”

5. ”Voisiko taustalla olla jokin gynekologinen vaiva?”

Jos kaikki edellä mainitut tilanteet on läpäisty onnistuneesti, mutta seksi ja yhdyntä tekee edelleen kipeää, taustalla voi olla gynekologinen ongelma.

Toistuvat hiivatulehdukset, genitaalialueen kystat tai myoomat (eli kohdun lihaskyhmyt), endometrioosi tai esimerkiksi synnytyksen yhteydessä jäänyt arpikudos saattavat olla tekijöitä, jotka haittaavat seksuaalista nautintoa. Niitä selvittäessä kannattaa kääntyä gynekologin tai muun erikoislääkärin puoleen.

Jos jo pelkän genitaalialueen koskettaminen sattuu, taustalla saattaa olla vulvodynia.

Mitä mieltä olet artikkelista?