"Vaikka hankkisin itselleni orgasmin ilman yhdyntää, seksuaalinen tarve ei ilman yhdyntää tyydyty."

Viimeksi päivitetty 24.3.2021

Gynekologiset sairaudet usein vaikuttavat naisen kykyyn nauttia seksuaalisesta kanssakäymisestä, etenkin yhdynnästä, mutta myös muusta seksistä. Kuitenkin keskusteluissa seksuaalisuudesta yhdyntää usein vähätellään tai sen tarve sivuutetaan, etenkin kun kyseessä on naisen tarve. Helposti ajatellaan, että yhdyntä ei ole naiselle tärkeää, vaan se on vain osa seksiä tai kokonaan miestä varten varattu nautintomuoto. Tämä aiheuttaa vielä lisää tuskaa ja surua yhdyntäkeskeiselle naiselle, joka on voinut menettää koko seksuaalisen nautintonsa yhdynnän mahdottomuuden vuoksi.


 


Monesti ajatellaan, että ihminen voisi helposti vain opetella uuden nautintomuodon ja korvata yhdynnän esimerkiksi suu- tai anaaliseksillä. Näin ei kuitenkaan ole, sillä seksuaalinen tarve ei ole vain orgasmin tarvetta. Vaikka hankkisin itselleni orgasmin ilman yhdyntää, seksuaalinen tarve ei ilman yhdyntää tyydyty. Kun minulle tulee tarve seksuaaliseen kanssakäymiseen, se tarkoittaa sitä, että tulee pakottava tarve saada miehen penis sisääni. Tätä tarvetta ei siis tyydytä suuseksi tai esimerkiksi anaaliseksi, koska minulle ei tule emättimeen tai vulvan alueelle fyysistä tunnetta, joka vaatisi kielenkäyttöä eikä peräsuoleeni tule pakottavaa tunnetta ottaa penistä sisään. Tämä pakottava tunne tulee ainoastaan emättimeen.

Monesti olen kokenut, etten ole tullut ymmärretyksi tässä asiassa. Jopa ammattilaiset, kuten seksuaaliterapeutit näyttävät virheellisesti pitävän yllä stereotypiaa esimerkiksi mediassa, että naisen voi tyydyttää muullakin kuin yhdynnällä. Tämä varmasti pitää useiden naisten osalta paikkaansa, mutta samalla sivuutetaan ja kielletään meidän yhdyntäkeskeisten naisten tarpeet. Minulle on myös tullut tunne, että vertaistukitoiminnassakaan ei tunnuta ymmärtävän sitä, että yhdynnän puuttuminen voi joillekin naisille ihan oikeasti tarkoittaa sitä, että omia seksuaalisia tarpeita ei saa mitenkään tyydytettyä. Minä en ole valinnut olla yhdyntäkeskeinen enkä ole valinnut sitä, että suurin nautintopisteeni sijaitsee emättimen perällä, jonne ylettää peniksellä. Nimenomaan penis on se, jolla saan tyydyttävän nautinnon, eikä esimerkiksi apuväline tai sormi. Kuitenkin kiputilat hankaloittavat tai estävät emättimen sisäisten osien käsittelyn.

Usein naisen yhdyntäongelmat tunnutaan ratkaistavan vain stereotypisillä hokemilla, että nainen ei saa yhdynnästä orgasmia, nainen ei saa yhdynnästä mitään irti, naisen emätin on tunnoton jne. Nämä ovat kuitenkin stereotypioita. Jotkut naiset saavat kyllä yhdynnässäkin orgasmin ja toisaalta, kuten aiemmin kirjoitin, orgasmi ei kaikille riitä seksuaaliseen tyydytykseen vaan siihen tarvitaan yhdyntä itsessään. Vaikka yhdynnässä ei saisi orgasmia, voi yhdyntää silti tarvita seksuaaliseen tarpeen tyydyttymiseen, sillä sisään-ulos -liikkeen fyysinen tunteminen emättimessä voi tyydyttää tarpeen, vaikka orgasmia ei saisikaan. Emättimen tunnottomuus ei myöskään ole totta kaikilla naisilla, sillä esimerkiksi itselläni on aivan valtavan nautinnolliset pisteet juuri emättimen pohjassa. Saattaa olla niin, että A-piste siellä kutkuttelee, vaikka pisteiden nimeäminen nyt ei olekaan niin tarpeen.

Seuraavan kerran, kun mielesi tekee kirjoittaa tai sanoa endometrioosista tai vulvodyniasta kärsivälle kanssasisarellesi, että hän voi vain opetella toisenlaisen nauttimisen tavan, mieti, haluatko todella lytätä toisen tietoa omasta seksuaalisuudestaan tällä tavoin? Voisitko hyväksyä, että toinen sairastava tuntee ja tietää oman seksuaalisuutensa sinua paremmin? Voisitko ymmärtää, että hän on ehkä katkeamispisteessä sen vuoksi, ettei ole saanut omia seksuaalisia tarpeitaan tyydytettyä välttämättä ollenkaan pitkiin aikoihin eikä välttämättä tiedä, saako tulevaisuudessakaan? Toisella sairastavalla seksuaalinen tarve voi olla erilainen kuin sinulla. Se ei välttämättä ole orgasmin tarvetta keinolla millä hyvänsä, vaan se voi juurikin olla tarvetta tuntea peniksen liike emättimessä. Vaikka se ei koskaan enää onnistuisi, tarve ei poistu, se ei välttämättä muutu eikä sitä aina voi korvata. On ollut musertavaa elää kipujen kanssa, jotka vaikeuttavat tai estävät seksuaalisten tarpeiden tyydyttymisen. Toivoisin, että minut hyväksyttäisiin tälläisenä kuin olen. Yhdyntäkeskeisenä, mutta gynekologisesti sairaana naisena. En ole valinnut yhdyntäkeskeisyyttäni, vaan yhdynnän tarve nousee kehostani. En voi sille itse mitään.

Lähde: Blogikirjoitus on lainattu luvalla Korento ry:n verkkosivuilta

Mitä mieltä olet artikkelista?