Endometrioosi voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista, mutta valtaosa sitä sairastavista tulee raskaaksi vuoden sisällä yrityksen alkamisesta. Jos ongelmia ilmenee, ne ovat yleensä voitettavissa lapsettomuushoidoilla. Alkanut raskaus helpottaa endometrioosin oireita.

Viimeksi päivitetty 15.2.2023

Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastaa noin 10–15 % hedelmällisessä iässä olevista naisista, eli Suomessa noin 200 000 naista. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimissa sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla.


 


Tutkimusten perusteella noin kolmasosa endometrioosipotilaista ei tule normaalissa ajassa raskaaksi.

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on usein syynä ongelmiin raskauden alkamisessa. Tutkimusten mukaan se todetaan noin kolmanneksella naisista, jotka eivät tule raskaaksi normaalissa ajassa eli vuoden sisällä yrityksen aloittamisesta.

Endometrioosi ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita vaikeuksia raskauden alkamisessa.

”Endometrioosi ei välttämättä vaikuta raskaaksi tulemiseen. Tutkimusten perusteella noin kolmasosa endometrioosipotilaista ei tule normaalissa ajassa raskaaksi”, sanoo endometrioosia tutkinut naistentautien erikoislääkäri Liisu Saavalainen HUSista.

Hedelmällisyyshoidot auttavat valtaosaa

Valtaosa hedelmällisyysongelmista kärsivistä endometrioosipotilasta saa apua lapsettomuushoidoista. Lapsitoiveista onkin hyvä puhua hoitavan tahon kanssa jo varhaisessa vaiheessa, sillä asiantunteva ja oikea-aikainen apu maksimoi mahdollisuudet raskauden alkamiseen.

Saavalainen painottaa myös iän merkitystä raskauden alkamisessa:

”Koska raskaaksi tulemiseen vaikuttavat monet tekijät ja yksi merkittävimmistä on ikä, on raskaaksi tulemisen todennäköisyys endometrioosipotilaillekin sitä suurempi, mitä aiemmin raskautta yrittää.”

Hoitona hormonit – paitsi raskautta suunniteltaessa

Endometrioosi oireilee usein kovina kuukautis- ja alavatsakipuina. Se voi kuitenkin olla myös oireeton. Osalla potilaista endometrioosi todetaankin vasta siinä vaiheessa, kun toivottu raskaus ei ole alkanut, ja syitä selvitetään lapsettomuustutkimuksissa.

Endometrioosi ei ole kroonisena sairautena parannettavissa, mutta usein oireita voidaan tehokkaasti lievittää hormonihoidolla ja riittävällä kipulääkityksellä. Tarvittaessa pesäkkeitä voidaan poistaa leikkauksessa.

Oikeanlaisen hoidon löytämiseen voi kuitenkin kulua pitkä aika, sillä jokaisen oirekuva on yksilöllinen. Yhtä endometrioosin oireita hillitsevää hoitomuotoa ei siis ole olemassa.

Endometrioosi ei ole kroonisena sairautena parannettavissa, mutta usein oireita voidaan tehokkaasti lievittää hormonihoidolla ja riittävällä kipulääkityksellä.

Endometrioosia hoidetaan ensisijaisesti lääkkeellisesti. Se on hormoniriippuvainen sairaus, joten sen hoito perustuu hormoneihin.

Hoitoon käytettäviä hormonivalmisteita ovat esimerkiksi hormonikierukka ja e-pillerit. Näiden käyttö toki onnistuu vain silloin, kun endometrioosipotilaalla ei ole raskaustoivetta.

Raskaus helpottaa oireita

Endometrioosin oireisiin kuuluvat lamauttavat kivut monesti alavatsan, lantion tai sukuelinten alueella. Yhdyntä voi olla kivun vuoksi mahdotonta.

Kipu voi esiintyä myös hartioissa, nivusissa tai ilmarintana, sillä pesäkkeitä voi olla muuallakin kuin vatsaontelossa. Oirekuvaan lukeutuvat myös esimerkiksi vatsan toistuva turvotus, häiriöt kuukautiskierrossa, virtsaamis- ja ulostamisoireet, pahoinvointi sekä krooninen väsymys.

Raskauden aikana kuukautisia ei ole, ja siksi tauti on yleensä rauhallinen.

Jos endometrioosia sairastuva tulee raskaaksi, oireet yleensä helpottavat. Helpotus on usein kuitenkin lyhytaikainen.

”Endometrioosi oireilee yleensä ennen kuukautisia ja kuukautisten aikana. Raskauden aikana kuukautisia ei ole, ja siksi tauti on yleensä rauhallinen. Normaalin kuukautiskierron palatessa raskauden jälkeen oireet useimmiten palaavat”, kertoo Saavalainen.

Mikä endometrioosi on?

  • Endometrioosi on kohdun limakalvon sirottumatauti, jossa kohdun limakalvon tapaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimessa, virtsarakon ja suolen pinnoilla.
  • Endometrioosi on yksi yleisimpiä naistentauteja. Sitä esiintyy jopa 10 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista.
  • Se on estrogeeniriippuvainen tauti, joka alkaa usein kuukautisten alkaessa, mutta voi alkaa myöhemminkin. Endometrioositauti hiipuu yleensä vaihdevuosien alkaessa.
  • Endometrioosi diagnosoidaan oireiden ja gynekologisen tutkimuksen perusteella.
  • Endometrioosi on uusiutuva, krooninen sairaus. Se aiheuttaa kroonista kipua, heikentää potilaan elämänlaatua ja voi aiheuttaa lapsettomuutta.
  • Siihen ei ole parantavaa hoitoa. Oireita voidaan lievittää muun muassa hormonilääkityksellä, tulehduskipulääkkeillä sekä joskus leikkauksella.
  • Endometrioosista on 3 tautimuotoa: pinnallinen vatsakalvon endometrioosi, syvä endometrioosi sekä munasarjan endometrioosikystat eli endometrioomat.

Lähteenä lisäksi: Korento ry, Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?