Kun lapsesta haaveileva pohtii hedelmöityshoitojen aloittamista, yksi tärkeimmistä kysymyksistä on hinta. Jos hoito toteutetaan yksityisellä klinikalla, täytyykö varautua pilviä hipoviin hintoihin? Muuttuvatko hinnat kesken hoitopolun, tuleeko mukaan yllättäviä lisämaksuja – ja mitä kaikkea Kela korvaa? 

Viimeksi päivitetty 10.11.2023

Elämän suuret päätökset on hyvä tehdä hätiköimättä.

”Jo mietintävaiheessa kannattaa olla rohkeasti yhteydessä klinikalle, keskustella omasta tilanteesta ja tehdä päätökset rauhassa”, painottaa Ovumian tuotantojohtaja, embryologi ja kätilö Pia Allinen.

”Pia Allinen
Pia Allinen (Kuva: Ovumia)

Julkiselle, yksityiselle vai sekä että?

Täysin ilmaisia hedelmöityshoidot eivät ole kenellekään. Vaikka hakeutuisi julkisen puolen hoitoihin, kustannuksia tulee poliklinikkakäynneistä ja lääkkeistä. Hoitoihin pääsyä voi kuitenkin joutua odottamaan joskus pitkäänkin.

Yksityisellä puolella palvelua saa nopeasti ja yksilöllisesti, ja omiin hoitotoiveisiin pystyy usein vaikuttamaan laajemmin.

Osa asiakkaista käy julkisten palveluiden rinnalla hoidoissa yksityisellä klinikalla. Esimerikiksi julkisen terveydenhuollon kesäsulkujen aikaan inseminaatioon voi hakeutua yksityiselle klinikalle, jotta hoitoihin ei tule pitkää taukoa.

Yksityisellä puolella palvelua saa nopeasti ja yksilöllisesti, ja omiin hoitotoiveisiin pystyy usein vaikuttamaan laajemmin.

Klinikalla voi käydä teettämässä myös vaikkapa munajohtimien aukiolotutkimuksen sen sijaan että odottaisi julkisen puolen vastaanottoaikaa. Yksityisklinikalla tehtävät hoidot ja tutkimukset täytyy toki kustantaa itse, mutta toisaalta hoitoa saa nopeasti.

Liikkeelle voi lähteä maksuttomalla hedelmällisyysneuvonnalla

Ovumia tarjoaa maksutonta hoitajan antamaa hedelmällisyysneuvontaa, joka sopii sekä naisille että miehille, myös jo ennen kuin raskautta alkaa varsinaisesti suunnitella.

Neuvontaan kannattaa hakeutua myös silloin, jos jokin huolettaa omassa hedelmällisyydessä, muttei ole varma, onko syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Hedelmällisyysneuvonnasta voi lukea lisää Ovumian verkkosivuilla.

Ensikäynnillä saa selvyyttä tulevaan

Lapsettomuuslääkärin ensikäynnille voi tulla yksin tai yhdessä kumppanin kanssa, vaikkei olisi vielä varmuutta siitä, miten haluaa edetä.

Vastaanotolla kartoitetaan nykytilanne ja raskauden suunnitteluun vaikuttavat huomioitavat seikat. Ensikäynti ei velvoita hoitoihin sitoutumiseen. Vaikka lääkäri suosittelisi etenemistä hedelmöityshoitoihin, asiakas päättää jatkosta aina itse.

Ensikäynnin jälkeen tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma, jonka yhteydessä myös kustannukset käydään asiakkaan kanssa läpi.

Vastaanotolla kartoitetaan nykytilanne ja raskauden suunnitteluun vaikuttavat huomioitavat seikat.

Hedelmöityshoitoihin sitoutuessa ja kustannuksista puhuttaessa on myös varauduttava siihen vaihtoehtoon, että hoidot eivät tuota toivottua tulosta eli johda raskauteen ja synnytykseen.

”Takeita ei valitettavasti ole, mutta olemme sitoutuneita tarjoamaan asiakkaillemme parasta mahdollista hoitoa”, Allinen sanoo.

Hoitoja ei myöskään ole pakko aloittaa heti.

”Vaikka raskauden ennuste olisi kuinka matala, aina on mahdollista odottaa, kunnes on itselle sopiva hetki hoidon aloitukseen.” Allinen sanoo.

Ovumian ensikäynnin voi varata kätevästi verkossa.

Esimerkkihintoja kevyimmästä järeimpään hoitoon

Minkä suuruisiin hintoihin hedelmöityshoitopolun alkumetreillä kannattaa sitten varautua? Jos mielikuva on se, että yksityisen puolen tutkimukset maksavat aina vähintään kymppitonnin, todellisuus saattaa parhaimmillaan olla positiivinen yllätys.

Ovumian ensikäynti ja hedelmällisyyskatsastus ovat kustannuksiltaan edulliset, noin 200 € / käynti. Naisten perustutkimukset kuten ovulaation löytäminen ja munanjohtimien aukiolon varmistaminen maksavat noin 300–500 €. Näiden lisäksi ei välttämättä tarvita muita tutkimuksia.

Jos mielikuva on se, että yksityisen puolen tutkimukset maksavat aina vähintään kymppitonnin, todellisuus saattaa parhaimmillaan olla positiivinen yllätys.

Miehen perustutkimus on noin 100–130 € maksava siemennestetutkimus.

Jos  siemennesteessä on lievää poikkeavuutta tai jos raskaus ei ole alkanut luonnollisesti 6–12 kuukauden aikana, ensimmäinen hoitomuoto on usein inseminaatio. Sen hintahaitari on 150–400 €.

Inseminaatio lahjoitetuilla siittiöillä on ensisijainen hoitomuoto itsellisten naisten ja naisparien kohdalla. Hintaan lisätään lahjoitettujen siittiöiden hinta, jolloin yhden inseminaation hinnaksi muotoutuu suomalaisen lahjoittajan siittiöillä noin 1000 €.

Koeputkihedelmöityshoito eli IVF maksaa kokonaisuudessaan noin 3000–4500 €. Hintaan vaikuttavat tarvittavien ultraäänikäyntien lukumäärä, hedelmöitystapa, alkioiden viljelyn kesto ja pakastettujen alkioiden määrä.

Pakastettujen alkioiden siirto maksaa noin 1000–1200 € / hoito.

Arvokkain hoitomuoto ovat lahjamunasoluhoidot, joissa hoidon hinnat vaihtelevat noin 7000–12500 € välillä.

Hintoihin eivät sisälly lääkkeet. Ovulaation tukihoidossa lääkekulut jäävät useimmiten alle 50 euroon, mutta koeputkihedelmöityshoidoissa kannattaa varautua noin 600–800 euron lääkekustannuksiin.

Lääkkeistä osaan saa Kela-korvausta, mutta tähän vaikuttavat Kelan rajoitukset liittyen hoidettavan naisen ikään ja valittuun hoitomuotoon.

Voiko käynneistä saada Kela-korvausta?

Kela korvaa vastaanottokäynnistä yksityisen lääkärikäynnin mukaisesti 8 € / käynti.

Tähän on onneksi tulossa korotus vuoden 2024 alusta, jolloin korvaus nousee tasolle 30 € / käynti.

Lisätietoja Kela-korvauksista voi lukea mm. täältä.

Yksityisen puolen hinnat perustuvat vaativaan työhön

Miksi yksityisillä klinikoilla toteutetut hoidot sitten maksavat niin paljon?

”Hoitojen hintaan sisältyy paljon taustalla tehtävää työtä, joka ei näy asiakkaalle. Hedelmöityshoitolaboratorion ylläpitäminen turvallisena ja toiminnaltaan luotettavana on ensiarvoisen tärkeää. Toimenpiteissä sekä sukusolujen ja alkioiden käsittelyssä tarvittavat tuotteet ja materiaalit ovat pääosin kertakäyttöisiä ja käyttökelpoisia vain lyhyen ajan”, Allinen sanoo.

Hedelmöityshoitolaboratorion ylläpitäminen turvallisena ja toiminnaltaan luotettavana on ensiarvoisen tärkeää.

Hoito räätälöidään asiakkaalle aina yksilöllisesti ja hoidon hinta riippuu siitä, mitä tutkimuksia ja toimenpiteitä tarvitaan. Turhia toimenpiteitä ei tehdä, ja hinnoittelussa pyritään aina selkeyteen ja avoimuuteen.

”Kun hoitoa suunnitellaan, asiakkaalle pystytään antamaan hinta-arvio. Arvion päivittämistä voi aina pyytää hoidon kuluessa”, Allinen painottaa. ”Hoitojen hinnat esitetään mahdollisimman kattavasti Ovumian kotisivuilla, mutta kaikkien mahdollisten muuttujien esittäminen on haasteellista.”

Turhia toimenpiteitä ei tehdä, ja hinnoittelussa pyritään aina selkeyteen ja avoimuuteen.

Allinen kertoo, että hoitoihin ei tule lisämaksuja tai korotuksia kesken hoidon. Hinta muodostuu kuitenkin lopulliseksi vasta hoidon edetessä. Tästä on esimerkkinä alkioiden pakastuksen hinta, joka riippuu hoidosta saatujen alkioiden määrästä – joka tiedetään vasta, kun hoito on tehty.

Asiakkaan toivomien lisäpalvelujen, kuten alkiodiagnostiikan, embryoskooppiviljelyn tai alkioliiman hinnat lisätään hoidon lopulliseen hintaan.

Ovumian klinikkakohtaiset hinnastot ovat nähtävillä Ovumian kotisivuilla.

Hinnat vaihtelevat hieman kaupungeittain

Tarkka kuluttaja vertailee hintoja myös hedelmöityshoitojen kohdalla. Vaihtelevatko hinnat paljonkin eri yksityisklinikoiden välillä, entä kaupungeittain? Kannattaako edullisempien hintojen perässä lähteä Tallinnaan?

”Yksityisten klinikoiden hinnat ovat Suomessa melko yhteneväiset. Pieniä hintaeroja on pääkaupunkiseudun ja pienempien kaupunkien välillä”, Allinen selventää.

Ovumian Tallinnan-klinikan hintataso on jonkin verran edullisempi verrattuna Suomen hintoihin, kuten hintataso Virossa muutoinkin.  Esimerkiksi IVF-hoito Tallinnan klinikalla maksaa noin 2700 €.

Yksityisten klinikoiden hinnat ovat Suomessa melko yhteneväiset.

Yleisin syy ulkomaille hoitoon hakeutumiseen on kuitenkin hoidettavan naisen yläikäraja, joka Tallinnassa on 50 vuotta. Lisätietoja Ovumian Tallinnan-klinikan hinnoista on luettavissa klinikan verkkosivuilta.

Ovumia tarjoaa maksuvaihtoehtoja käyntien ja hoitojen rahoittamiseen. Yksittäiset käynnit maksetaan käynnin yhteydessä kortilla tai käteisellä. Maksuvälineenä toimii myös Epassi Hyvinvointi -etu sekä joillain klinikoilla Klarna-lasku.

Lisäksi hoitojen rahoitukseen on saatavilla erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Ovumian verkkosivuilla on lisätietoja rahoitusvaihtoehdoista.

Omalta klinikalta kannattaa aina kysyä tarkempaa tietoa hoitojen hinnoista ja korvauksista. Ovumian henkilökunta neuvoo kaikissa hoitoihin ja niiden hintoihin liittyvissä kysymyksissä joko puhelimitse tai sähköpostilla.

Artikkelissa mainitut hinnat perustuvat marraskuun 2023 hintatasoon.

Mitä mieltä olet artikkelista?