Ennakoiva sukusolujen pakastus tuo mielenrauhaa tulevaisuuden suunnitteluun ja mahdollisesti lisäaikaa perheen perustamiselle. Aina elämäntilanne ei ole sopiva raskauden alkamiselle hedelmällisyyden huippuvuosina, ja silloin munasolujen pakastaminen voi olla ratkaisu. 

Viimeksi päivitetty 25.9.2023

”Ennakoiva sukusolujen pakastus tarkoittaa sitä, että otetaan munasolut – tai siittiösolut – talteen myöhempää käyttöä varten”, kiteyttää Mari Sälevaara, LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Ovumian Helsingin-klinikalta.

”Mari Sälevaara
Mari Sälevaara (Kuva: Ovumia)

Sairauden kohdatessa tai perhehaaveiden ollessa tuonnempana

Ennakoivaa munasolujen pakastusta on perinteisesti tarjottu syöpäpotilaille tai endometrioosia sairastaville naisille, joilla on edessään munasarjoja vahingoittavia solusalpaajahoitoja tai leikkauksia. Miehet, jotka ovat hakeutumassa sterilisaatioon, harkitsevat toisinaan ennakoivaa siittiösolujen pakastusta.

Nykyään pakastusta harkitsevat yhä useammin myös terveet naiset, joille lasten hankinta elämäntilanteen vuoksi ei ole vielä ajankohtaista.

”Pakastamalla saadaan lisäaikaa omalle hedelmällisyydelle tilanteessa, jossa perheen perustaminen on haave, mutta sellainen, jonka haluaisi toteuttaa vasta myöhemmin”, Sälevaara sanoo.

Hän kertoo, että lasten hankintaa lykätään useimmiten siksi, että sopivaa kumppania ei löydy. Joskus syyt liittyvät myös esimerkiksi opiskeluun tai urakehitykseen.

Maailmalla, esimerkiksi Yhdysvalloissa, munasoluja pakastetaan myös sekundaarisen lapsettomuuden varalta, mutta tähän Sälevaara ei ole omassa työssään Suomessa vielä törmännyt. Estettä ennakoivalle munasolujen pakastamiselle sekundaarisen lapsettomuuden varalta ei kuitenkaan ole.

Pakastamalla saadaan lisäaikaa omalle hedelmällisyydelle tilanteessa, jossa perheen perustaminen on haave, mutta sellainen, jonka haluaisi toteuttaa vasta myöhemmin.

Paras hetki munasolujen pakastamiselle on ennen 35 vuoden ikää. Tämän jälkeen hedelmällisyys alkaa laskea selvästi nopeammin.

”Varsinaista ikärajaa ei ole, mutta emme voi suositella munasolujen talteen ottamista ja pakastamista enää nelikymppisille, sillä silloin tulokset voivat jo olla huonoja”, Sälevaara sanoo.

”Kun asiakas tulee vastaanotolle juttelemaan ennakoivasta munasolujen pakastuksesta, teemme tilanteesta toki aina yksilöllisen arvion. Kartoitamme munasarjojen reservin ja arvioimme yleisen terveydentilan”, Sälevaara jatkaa ja muistuttaa, että vaikka kaiken tekisi oikein ja oikean ikäisenä, takeita raskaaksi tulemisesta ei voida antaa.

Lisätietoja hedelmällisyydestä ja hedelmällisyyden tutkimisesta voi lukea Ovumian sivuilta.

Vastaanottokäynnistä aloitetaan

Jos pohtii ennakoivaa sukusolujen pakastusta ja haluaa selvittää omat vaihtoehtonsa, ensimmäinen etappi on käynti lääkärin vastaanotolla. Ovumiassa Hedelmällisyyskatsastus on nuorille naisille suunnattu vastaanottokäynti, joka sopii myös ennakoivaa pakastusta harkitseville.

Ovumian hedelmällisyyskatsastukseen kuuluu kattava haastattelu, jossa käydään läpi asiakkaan terveydentila. Hedelmällisyyden kannalta haitallisiin elintapoihin, kuten tupakointiin, ylipainoon tai epäterveellisiin ruokatottumuksiin puututaan.

Hedelmällisyyden tilannetta tarkastellaan ultraääni- ja verikokeella. Kokeiden tarkoitus on antaa käsitys munasarjojen reservistä eli kertoa, onko munasoluja mahdollista saada riittävästi pakkaseen.

”Lääkäri käy asiakkaan kanssa läpi myös ennakoivaan munasolujen pakastukseen liittyvän hoitopolun. On tärkeää antaa realistista informaatiota ja muistuttaa, ettei takeita ole. Solujen pakastaminen ei tarkoita, että raskaaksi tuloa voi lykätä miten pitkään tahansa”, Sälevaara sanoo.

Ennakoivaa munasolujen pakastamista harkitsevat käyvät myös psykologin tai terapeutin vastaanotolla, jossa voi rauhassa pohtia omia odotuksiaan, toiveitaan ja pelkojaan sekä tunteita, joita perheen perustamiseen ja sen lykkäämiseen liittyy.

Alkuvaiheessa puhutaan myös sukusolujen pakastamisen kustannuksista. Lopullinen hintalappu vaihtelee riippuen siitä, montako keräystä päädytään tekemään sekä miten pitkään soluja säilytetään, mutta tuhansien eurojen satsaukseen olisi joka tapauksessa syytä varautua.

Ennakoivaa munasolujen pakastamista harkitsevat käyvät myös psykologin tai terapeutin vastaanotolla. Tällä käynnillä voi rauhassa pohtia omia odotuksiaan, toiveitaan ja pelkojaan sekä tunteita, joita perheen perustamiseen ja sen lykkäämiseen liittyy. Psykologin tai terapeutin kanssa käydään myös kiireettömästi läpi sukusolujen pakastamiseen liittyvä lainsäädäntö.

Ajan Ovumian hedelmällisyyskatsastukseen voi varata täältä.

Kun kokonaiskuva ennakoivan sukusolujen pakastamisen mahdollisuuksista, hoidon kulusta ja sen kustannuksista on saatu, ja harkittu päätös tehty, voidaan aloittaa hoidot.

Munasolujen kypsytystä ja keräystä, sitten pakastus

”Seuraava askel on koeputkihoito”, Sälevaara kertoo.

”Noin parin viikon mittaisella hormonihoidolla – eli päivittäisillä hormonipistoksilla – stimuloidaan munasarjat tuottamaan kerralla mahdollisimman paljon munasoluja. Munasarjojen vastetta hormoniin seurataan ultraäänellä. Kun voidaan olla varmoja, että munasolut ovat kypsiä, ne kerätään.”

Keräys tapahtuu klinikalla. Munasolut kerätään neulalla ultraääniohjauksessa. Neula viedään emättimen seinämän läpi munarakkuloihin. Toimenpide tehdään antamalla paikallispuudutus ja suonensisäinen kipulääkitys.

Pakastamisessa kriittisiä kohtia ovat pakastaminen ja sulatus. Varsinainen säilytys ei ole solulle vaarallista, joten munasolut säilyvät pakkasessa vuosia.

Laboratoriossa solut puhdistetaan ja niiden kypsyys tarkistetaan. Jos solut eivät ole kypsiä, niitä ei kannata pakastaa. Ihanteellista olisi, jos pakastettavia soluja olisi 15–20 kappaletta. Jos munasoluja ei saada talteen kerralla tarpeeksi, hoitokierros voidaan uusia.

Kypsät munasolut jäähdytetään hyvin nopeasti ja niille haitallisten jääkiteiden muodostuminen estetään kylmänsuoja-aineilla. Ne pakastetaan nestetyppeen -196-asteiseen lämpötilaan.

”Pakastamisessa kriittisiä kohtia ovat pakastaminen ja sulatus. Varsinainen säilytys ei ole solulle vaarallista, joten munasolut säilyvät pakkasessa vuosia. Pakastamisessa ja sulatuksessa seurataan hyvin tarkkaa aikataulua, jotta prosessi pysyy laadukkaana alusta loppuun”, Sälevaara sanoo.

Lisätietoja ennakoivasta munasolujen pakastuksesta voi lukea Ovumian sivuilta.

Raskaustesti tehdään kahden viikon kuluttua alkionsiirrosta. Jos raskaus ei ole alkanut, alkionsiirron voi uusia. (Kuva: iStock)

Sulatuksen aika

Pakastetut solut kannattaa käyttää ajoissa, sillä raskauden riskit lisääntyvät iän karttuessa.

”Vaikka naisella olisi munasoluja pakkasessa, kannattaa muistaa, että pakastettujen solujen käyttäminen on ns. viimeinen back-up. Jos pariskunnalla on mahdollisuus luonnollisesti alkaneeseen raskauteen, kannustamme aina ensisijaisesti siihen”, Sälevaara muistuttaa.

Kun päädytään pakastettujen munasolujen käyttämiseen, niitä sulatetaan tietty määrä kerralla, riippuen saatavilla olevien solujen määrästä. Solut sulatetaan ja sulattamisen jälkeen ne hedelmöitetään mikroinjektiolla käyttäen puolison tai lahjoittajan spermaa.

Solut sulatetaan ja sulattamisen jälkeen ne hedelmöitetään mikroinjektiolla käyttäen puolison tai lahjoittajan spermaa.

Kun hedelmöittynyt munasolu alkaa kehittyä hyvälaatuiseksi alkioksi, se voidaan noin viiden päivän ikäisenä siirtää kohtuun. Raskaustesti tehdään kahden viikon kuluttua alkionsiirrosta. Jos raskaus ei ole alkanut, alkionsiirron voi uusia.

”Useimmilla munasoluja ennakoivasti pakastaneilla raskaus itse asiassa alkaakin luonnollisesti eikä pakastettuja munasoluja tarvita”, Sälevaara sanoo.

Ovumiassa on pitkä kokemus munasolupakastuksesta, sillä klinikoilla on ollut jo vuosia käytössä luovutettujen munasolujen munasolupankki. Sitoutunut, koulutettu henkilökunta on aina asiakkaan saatavilla ja antaa vastauksia kaikkiin huoliin, joita matkan varrella voi herätä. Ovumian asiakaspalvelusta voi aina kysellä lisää omista vaihtoehdoista ennakoivaan sukusolujen pakastukseen liittyen.

Mitä mieltä olet artikkelista?