Viimeksi päivitetty 27.11.2024
Lapsettomuuden tutkimus ja hoitaminen keskittyy usein naiseen, vaikka miehestä johtuva hedelmättömyys selittää ongelmaa arviolta kolmasosassa tapauksista. Miehen arvioiminen on tärkeää, sillä parhaassa tapauksessa mies saa tarvitsemaansa hoitoa ja nainen voi välttyä raskailta hoidoilta ja niiden sivuvaikutuksilta.
Mitkä kaikki muuttujat vaikuttavat miehen hedelmällisyyteen ja miten miehen tilannetta tutkitaan? Voiko omaa hedelmällisyyttään kohentaa? Kysyimme asiasta Ovumian lääketieteelliseltä johtajalta, LT Antti Perheentuvalta. Perheentupa on kehittänyt miehestä johtuvan hedelmättömyyden hoitoa koko kuluvan vuosituhannen ajan, hän on andrologi ja lisääntymistieteen dosentti.
Tutkimuksen kulmakivi: siemennesteanalyysi
Miehen hedelmällisyydestä oleellista tietoa antaa siemennesteanalyysi. Ovumialla voi näytteen käydä antamassa jo ennen lapsettomuuslääkärin ensikäyntiä, mikäli mahdollista. Ensikäynnillä kartoitetaan niin miehen kuin naisenkin yleistä terveydentilaa haastattelun ja esitietolomakkeiden pohjalta. Lisää Ovumian ensikäynnistä voi lukea täältä.
Siemennesteanalyysi annetaan rauhallisessa, yksityisessä näytteenottohuoneessa kiireettömästi. ”Usein ajatellaan, että harvoin toteutuva ejakulaatio eli siemensyöksy parantaa siemennesteen laatua, mutta totuus on päinvastainen”, Perheentupa sanoo. ”Siittiöiden laadun kannalta ihanteellista on, jos edellisestä ejakulaatiosta on kulunut vain yksi tai kaksi päivää.”
Näytteestä mitataan mm. siemennesteen tilavuus, siittiötiheys, siittiöiden kokonaismäärä, liikkuvuus sekä mahdolliset siittiövasta-aineet. WHO on määrittänyt viitearvot, joihin näytteestä saatavia arvoja verrataan. Lisää viitearvoista voi lukea mm. täältä.
”WHO:n kriteeristöä on joitain vuosia sitten päivitetty niin, että viitearvot ovat alhaisemmat kuin aiemmin”, Perheentupa sanoo. ”Miesten siemennesteen laatu on yleisesti heikentynyt viime vuosikymmeninä.” Heikkenemisen syitä ei tarkkaan tiedetä, mutta yksilötasolla on tärkeää kiinnittää huomiota erityisesti elintapatekijöihin.
Näyte analysoidaan hedelmöityslaboratoriossa.
”Jos löydös on poikkeava, ei vielä vedetä suoraan johtopäätöksiä miehen hedelmättömyydestä, vaan otetaan uusi näyte tietyn väliajan kuluttua. Tulokset voivat vaihdella paljonkin: esimerkiksi tulehdustaudit vaikuttavat sperman laatuun ohimenevästi. Jos taas arvot ovat toistuvasti alakanttiin, lähestytään tilannetta, jossa voidaan antaa diagnoosi ja miettiä seuraavia askeleita. Tosin analyysissa on monta parametriä, ja jos niistä vain yksi on pielessä, ongelma on kooltaan vielä suhteellisen pieni”, Perheentupa kertoo.
Jos siemennesteanalyysissa todetaan alentunut hedelmöityskyky ja pariskunnalla on toiveissa raskaus, voidaan tilanteen mukaan keskustella siemennesteen laatuun vaikuttavista seikoista, jatkotutkimuksista tai lapsettomuushoidoista. Nykyään on tavanomaisen siemennesteanalyysin lisäksi mahdollista selvittää siittiöiden DNA:n eheyttä (siittiöiden DNA-fragmentaatiotutkimus). Kokonaistilanteen perusteella lääkäri saattaa pitää lisäselvitystä aiheellisena. Lisää hoidoista voi lukea Ovumian sivuilta .
Paino kuriin, nikotiini pois
Hyvä uutinen on, että siemennesteen laatua pystyy parantamaan omilla valinnoilla. Jo pienikin laadun koheneminen voi vaikuttaa ratkaisevasti tilanteeseen, oli toiveena sitten raskauden alkaminen luonnollisesti, mutta myös silloin kun on ilmeistä, että tarvitaan hedelmöityshoitoa.
”Siemennesteen laatuun vaikuttavat etenkin ylipaino ja nikotiinituotteiden käyttö”, Perheentupa toteaa. ”Lihavuus vaikuttaa hormonaaliseen toimintaan. Tupakointi – tai vapen, nuuskan tai nikotiinipussien käyttö – heikentää todistetusti hedelmällisyyttä dramaattisesti. Nämä ovat kaksi haitallista elintapaa, jotka ainakin kannattaa hoitaa kuntoon mahdollisuuksien mukaan. Samalla miehen kokonaishyvinvointi kohenee.
Perheentupa mainitsee hedelmällisyydenkin kannalta ihanteellisen Välimeren dieetin, jota on kutsuttu maailman terveellisimmäksi, sillä se sisältää paljon kasviksia, kalaa ja hyvää tekeviä rasvoja. Prosessoidut ruoat, transrasvat ja sokeripitoiset tuotteet kannattaa jättää minimiin.
Lisäksi on suositeltavaa löytää itselle mieluinen tapa lisätä arkeen liikuntaa. Liikunta kohentaa myös mielenlaatua ja sillä on suotuisia vaikutuksia unirytmiin. Yleisesti ottaen ei ole niin väliä, minkä tyyppistä liikuntaa harrastaa, kunhan se on säännöllistä ja riittävän pitkäkestoista.
Painonhallintaan saa halutessaan apua. Ovumialla omasta tilanteesta kannattaa puhua vaikkapa lapsettomuuslääkärin ensikäynnillä, jossa kartoitetaan saatavilla olevat vaihtoehdot. Ovumialla kaikkiin hyvinvointiin liittyviin seikkoihin suhtaudutaan hienotunteisesti ja yksilöä arvostaen.
Myös tupakoinnin tai nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen on tarjolla apua, kuten lääkitystä tai erilaisia valmennusohjelmia. Näistä kannattaa kysyä lisää lääkäriltä tai apteekista. Nikotiinituotteiden käytön lopettaminen voi myös auttaa tilanteessa, jossa miehellä on ollut erektiohäiriöitä.
”Kun tehdään korjaavia liikkeitä, menee muutama kuukausi ennen kuin siemennesteen laadussa voi odottaa näkyvän kohentumista”, Perheentupa sanoo. ”Siittiötuotanto kestää kolme kuukautta.”
Päihteet minimiin, lääkkeet tarkkaan syyniin
Alkoholin käytöllä on vaikutusta siittiötuotantoon. ”Kohtuukäyttö ei useimmiten näy siittiötuotannossa kovinkaan pian”, Perheentupa sanoo, ”mutta tässä on yksilöllistä vaihtelua. Toisilla vaikutus näkyy nopeammin.” Liiallinen alkoholin kulutus voi kuitenkin laskea testosteronitasoja, vähentää siittiöiden tuotantoa ja muuttaa niiden rakennetta, joten lapsista haaveilevan kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota alkoholin käyttöön.
Kannabiksen käytön on myös todettu johtavan alentuneeseen siittiöiden määrään ja liikkuvuuteen, mutta käytön lopettaminen useimmiten korjaa tilanteen ennalleen. Kovempien huumeiden kohdalla vaikutukset voivat olla pitkäaikaisempia, eikä lapsettomuushoitoja toteuteta, mikäli huumeidenkäyttöä on syytä epäillä. Lihasmassan kasvattamiseen suunnatut anaboliset steroidit ovat suoranaista myrkkyä hedelmällisyydelle. Niiden käyttö voi johtaa jopa täydelliseen hedelmättömyyteen.
Testosteronin käyttö on lisääntynyt miehiin kohdistuvien ulkonäköpaineiden tuloksena. On hyvä tiedostaa, että testosteronilla saadaan siittiötuotanto pysähtymään kokonaan.
”Tavoitteellisesti treenaavat miehet hankkivat toisinaan ravintolisiä verkkokaupoista. On mahdollista, että nämä valmisteet sisältävät hormoneja, joista kuluttaja ei ole tietoinen”, Perheentupa muistuttaa. ”Näitä on joskus jäänyt tulliinkin kiinni.” Tiedot hormonin kaltaisista aineista puuttuvat systemaattisesti tuoteselosteista, joten asia ei selviä edes niiden huolellisella lukemisella. Lisäravinteiden käyttö on syytä lopettaa raskautta tavoiteltaessa.
Lääkkeiden suhteen Perheentupa kannustaa olemaan kriittinen. Hedelmällisyyden kokonaiskuvaa tarkastellessa on hyvä pohtia, mitä kaikkia lääkkeitä todella tarvitsee ja mitkä on mahdollista turvallisesti jättää pois. Toisinaan aivan tarkkaa tietoa lääkkeiden vaikutuksista hedelmällisyyteen ei ole saatavilla. Esimerkiksi uusien laihdutuslääkkeiden käytön lopetusta suositellaan hyvissä ajoin ennen raskauden yrittämistä, ja myös SSRI-lääkkeillä on havaittu olevan miehen hedelmällisyyttä heikentäviä vaikutuksia.
Pitääkö kilpaurheilu lopettaa? Entä kahvinjuonti?
Rankan urheilun on epäilty vaikuttavan haitallisesti hedelmällisyyteen. ”Jos urheilulla jotain negatiivista vaikutusta on, se on ohimenevää”, Perheentupa vakuuttaa. Liikunnalla on yleisesti ottaen hedelmällisyyteen vain positiivinen vaikutus. Tämä tosin koskee vain miehiä: naisilla suuret treenimäärät voivat johtaa hormonaalisiin häiriöihin, jotka puolestaan vaikuttavat kuukautiskiertoon ja ovulaatioon.
Kahvinjuonti on turvallista, kunhan kulutus pysyy kohtuudessa, joten aamukahvista ei vauvahaaveilevan tarvitse luopua.