Hedelmällisyys on monen tekijän summa. Suosituksi noussut AMH-mittaus, joka kartoittaa munasarjojen toiminnallista reserviä, on loistava apuväline kokonaiskuvan hahmottamisessa, mutta yksinään se ei toimi hedelmällisyyden mittarina. 

Viimeksi päivitetty 22.5.2023

”Kyseessä on yksi markkeri muiden joukossa”, painottaa Ovumian Kuopion-klinikan vastaava lääkäri, LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri Paula Kuivasaari-Pirinen.

Paula Kuivasaari-Pirinen
Paula Kuivasaari-Pirinen (Kuva: Ovumia)

AMH mittaa munasarjojen reserviä

AMH on lyhenne sanoista anti-mullerian-hormoni. AMH:ta erittävät pienten munarakkuloiden seinämien solut, ja verikokeesta mitattava AMH-pitoisuus kuvaa munarakkuloiden määrää eli munasarjojen toiminnallista kuntoa. Munasolujen laadusta tai hedelmällisyydestä se ei yksinään anna täsmällistä tietoa.

Naisella on kaikki munasolut jo syntymähetkellä, eikä munasoluja kehity elämän aikana uusia. Iän myötä munasolujen määrä ja laatu laskevat, mikä tarkoittaa, että raskaaksi tuleminen vaikeutuu, kun ikää tulee enemmän. Hedelmällisimmillään nainen on 20–30-vuotiaana, ja merkittävästi hedelmällisyys alenee noin 35-vuotiaana.

AMH-taso on siis yleensä korkeimmillaan noin 25-vuotiaana. Munarakkulat erittävät AMH:ta, joten rakkuloiden vähetessä myös hormonipitoisuus vähenee.

AMH vai FSH?

”AMH-mittaus on verrattain uusi tutkimusmenetelmä, ja siinä on esimerkiksi FSH-testaukseen verrattuna paljon hyötyjä”, sanoo Kuivasaari-Pirinen.

FSH tarkoittaa follikkelia eli munarakkulaa stimuloivaa hormonia. Sen virtsa- tai verikokeesta mitattavat tasot kertovat munasarjojen tilanteesta, mutta testaustulokset ovat herkkiä vaihtelulle esimerkiksi kuukautiskierron eri vaiheissa.

FSH tulisi mitata aina kuukautiskierron alkuvaiheessa. Myös e-pillerien käyttö laskee FSH-pitoisuutta, joten tulosta ei voida tulkita, jos käytössä on hormonivalmiste.

AM kuvastaa FSH:ta paremmin hedelmällisyyden todellista tilannetta. AMH alkaa laskea  nopeammin, kun taas FSH pysyy normaalilla tasolla vielä useamman vuoden, vaikka hedelmällisyys on jo alentunut merkittävästi.

AMH-mittauksen voi tehdä missä kuukautiskierron vaiheessa tahansa. Tuloksissa voi olla jonkin verran vaihtelua kuukausitasolla, mutta markkerina AMH kuitenkin kuvastaa FSH:ta paremmin hedelmällisyyden todellista tilannetta. AMH alkaa laskea  nopeammin, kun taas FSH pysyy normaalilla tasolla vielä useamman vuoden, vaikka hedelmällisyys on jo alentunut merkittävästi.

AMH-mittaus on käyttökelpoinen väline koeputkihedelmöityshoidon stimulaatioannosta suunniteltaessa. Korkea AMH-pitoisuus kuvastaa stimulaatiohoidossa ylistimulaatioriskiä, ja matala arvo taas ennustaa, että koeputkihedelmöityshoidon munasolujen punktiossa saadaan vain vähäinen määrä munasoluja.

Ovumialla voi mittauttaa AMH-arvon hedelmällisyystutkimuksen yhteydessä. Ovumialla AMH-mittausta suositellaan yli 35-vuotiaille, endometrioosia sairastaville sekä naisille, joiden lähisuvussa on ennenaikaisia vaihdevuosia. Lisätietoja Ovumian hedelmällisyystutkimuksista voi lukea täältä.

AMH-mittauksen haaste on tulosten tulkinnassa

AMH-mittaus antaa käyttökelpoista tietoa, mutta sen haaste on tulosten tulkinnassa. AMH:lla on erittäin laajat viitealueet, ja yksittäinen tulos olisi aina suhteutettava kokonaiskuvaan.

”Suosittelen lämpimästi, että tulosten tulkinnan tekisi lapsettomuuslääkäri. Jos testin tekee itsenäisesti ja vetää itse johtopäätökset tuloksista, voi mennä metsään ja pahasti”, sanoo Kuivasaari-Pirinen.

Jos esimerkiksi 43-vuotias nainen mittauttaa AMH-tasonsa itsenäisesti ja tulos kertoo, että hormonitasot ovat edelleen korkeat, tuloksen voi tulkita niin, että hedelmällistä aikaa on vielä paljon jäljellä. Tosiasiassa ikä on hedelmällisyyden kannalta aina AMH-pitoisuutta merkittävämpi seikka.

AMH-tulos ei kerro naisen tämänhetkisestä hedelmällisyydestä, vaan se ennustaa tulevaa. Alentunut pitoisuus tarkoittaa, että hedelmällinen aikaikkuna on kaventunut, mutta raskaaksi tulo voi lyhyellä tähtäimellä olla hyvinkin mahdollista.

Toisaalta jos 25-vuotiaan AMH-taso jää alle viitealueen, voi ajatus olla, että raskaaksi tulo on mahdotonta. Tämä tieto voiohjeistaa naista virheellisesti jättämään muuten tarvitsemansa ehkäisyn pois. Raskaus on kuitenkin mahdollinen pienilläkin AMH-pitoisuuksilla.

Jos taas kolmekymppisen naisen AMH-tasot ovat hyvät, hän ehkä ajattelee, että perheen perustamiselle on aikaa vielä ainakin vuosikymmen. Tuloksia tulkitsevan lapsettomuuslääkärin haastattelussa saattaisivat kuitenkin tulla ilmi esimerkiksi lähisuvussa varhain alkaneet vaihdevuodet – tieto, jonka valossa hedelmällisiä vuosia onkin luultua vähemmän.

”On tärkeää muistaa, että ikä on aina paljon merkittävämpi ennuste kuin AMH-arvo. AMH ei ole munasolujen laadun mittari. Ja lisäksi helposti unohtuu, että AMH-tulos ei itse asiassa kerro naisen tämänhetkisestä hedelmällisyydestä, vaan se ennustaa tulevaa. Alentunut pitoisuus tarkoittaa, että hedelmällinen aikaikkuna on kaventunut, mutta raskaaksi tulo voi lyhyellä tähtäimellä olla hyvinkin mahdollista”, Kuivasaari-Pirinen kertoo.

Poikkeavista AMH-tasoista ei tarvitse olla huolissaan

Aina ikä ei korreloi suoraan AMH-arvon kanssa. Poikkeavista AMH-tasoista ei kannata automaattisesti huolestua, sillä lukemat saattavat johtua niinkin arkisesta asiasta kuin e-pillereiden käytöstä.

Ehkäisypillereiden käyttäjillä AMH-arvot saattavat olla jopa 30–50 % matalampia kuin muilla, vaikka munarakkuloiden määrä olisikin täysin normaali.

Viitealueista poikkeavista AMH-tasoista kannattaa aina keskustella lapsettomuuslääkärin kanssa. AMH on vain yksi hedelmällisyyden mittari.

Alhaiset AMH-tasot voivat olla tyypillisiä myös huippu-urheilijoilla tai muilla runsaasti liikkuvilla, joiden energiansaanti on alhaista suhteessa kulutukseen ja joiden kuukautiskierto voi olla väliaikaisesti pysähtynyt. Tasot nousevat, kun energia ja kulutus ovat jälleen tasapainossa ja kuukautiset pyörivät normaaliin tapaan.

Korkeita AMH-pitoisuuksia esiintyy PCOS-potilailla eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymää sairastavilla. Heillä AMH-arvot voivat olla 2–3 kertaa suurempia kuin ikätovereilla.

Viitealueista poikkeavista AMH-tasoista kannattaa aina keskustella lapsettomuuslääkärin kanssa. Muistutan jälleen, että AMH on vain yksi hedelmällisyyden mittari”, Kuivasaari-Pirinen sanoo.

”Kokonaiskuva muodostuu parhaiten lapsettomuuslääkärin vastaanotolla.”

Hedelmällisyyskatsastus tuo mielenrauhaa

Vaikka perheenlisäys ei olisikaan vielä ajankohtainen, oma hedelmällisyys voi mietityttää. Onko kaikki kunnossa? Onko vauvahaaveella jo kiire? Ovumian hedelmällisyyskatsastus antaa kattavan kuvan omasta tilanteesta, ja vastaanotolle kannattaa tulla matalalla kynnyksellä.

Jos raskautta on ehtinyt jo yrittää jonkin aikaa, lapsettomuuslääkärin tutkimus voi olla tarpeen, jotta yksilöllinen jatkosuunnitelma on mahdollista tehdä.

Ovumialla vastaanotto alkaa aina kiireettömällä keskustelulla, jonka avulla hahmotetaan kokonaiskuva henkilön tai pariskunnan tilanteesta.

Keskustelun aikana käydään läpi kuukautiskierto ja yleinen terveydentila: mahdolliset pitkäaikaissairaudet tai sairastetut vakavat taudit, lääkitykset ja elintavat. Kartoitetaan, kauanko lapsitoivetta on taustalla, listataan mahdolliset aiemmin alkaneet raskaudet ja keskenmenot. Myös miehen terveydentila käydään seikkaperäisesti läpi.

Lapsettomuuslääkärille tuloa ei kannata pelätä. Vastaanotolle hakeuduttua ei tarvitse ajatella, että oma status muuttuu välittömästi henkilöksi, jolla on lapsettomuusongelma.

Tutkimuksia tehdään tarpeen mukaan. Perusverikokeiden lisäksi mittautetaan mahdollisesti kilpirauhasarvot. Ultraäänitutkimus antaa arvokasta tietoa munasarjojen koosta ja munarakkuloiden määrästä. Miehen siemennesteanalyysi kertoo sperman hedelmöityskyvystä.

”Lapsettomuuslääkärille tuloa ei kannata pelätä”, Kuivasaari-Pirinen sanoo. ”Vastaanotolle hakeuduttua ei tarvitse ajatella, että oma status muuttuu välittömästi henkilöksi, jolla on lapsettomuusongelma. Tai että ensikäynnistä alkaa hoitojen pitkä sarja. Jokainen potilas on yksilö, jonka tilanteeseen etsitään parhaat mahdolliset auttavat keinot. Ja usein kaikki on ihan hyvin! Tieto siitä, että kaikki on kunnossa, luo mielenrauhaa ja antaa uutta puhtia raskauden suunnitteluun.”

Mitä mieltä olet artikkelista?