Seksihalujen kohtaamattomuus on ongelma monessa parisuhteessa. Mutta miten toimia, jos halut eivät kohtaa? Foorumiäidit kertovat kokemuksistaan Vau.fi-foorumilla.

Viimeksi päivitetty 13.6.2019

Seksihalut eivät ole itsestäänselvyys – etenkään raskauden, synnytyksen ja imetyksen tuomien hormonaalisten muutosten myötä. Jos halut ovat kovin erilaiset puolisoiden välillä, voi niiden kohtaamattomuus aiheuttaa ristiriitoja parisuhteeseen.

Näitä ristiriitoja ratkotaan monin eri tavoin. Nimimerkki mde kertoo tsemppaavansa itsensä edes yhteen seksikertaan aika ajoin:

”Mulla ei ole halut palautuneet vieläkään vaikka vuosi synnytyksestä :/ Tai no haluja on kyllä, mutta tosi satunnaisesti ja yleensä eri aikaan kuin miehellä. Mies kyllä haluaa ja turhautuu usein kun en ole niin innokas. Tahti on nyt ollut tosi harva ja olen yrittänyt tsempata itseä aktiivisemmaksi ettei mies jäis koko ajan torjutuksi. Mies on ollut yllättävän kärsivällinen joten toivon, että tietoisella itsensä seksiin pakottamisella saisin miehen edes jotenkin tyytyväiseksi ja halut tulisi pian takaisin.”

”Pakotan itseni haluamaan edes kerran”

Samanlaisia kokemuksia on nimimerkillä KaarinHa, joka kertoo halujensa olleen kadoksissa jo vuosia:

”Meillä se sitten menee siihen, että kun tarpeeksi aikaa on kulunut, niin pakotan itseni jaksamaan ja ”haluamaan” edes sen kerran. Ollaan kyllä molemmat aika väsyneitä jatkuvasti, meillä kummallakin on omat uniongelmamme, ja poika sitten vielä siinä lisäksi hämmentää niitä vähiäkin yöunia välillä.”

”Hoitelen miehen muilla keinoin”

Niemja puolestaan uskoo pakottamisen sijaan kompromissiin: Se, joka ei lämpene asialle, voi auttaa halukkaampaa osapuolta muilla keinoin.

”Meillä jos halut ei kohtaa, koitetaan ensi lämmitellä toista. Jos ei vieläkään sytytä, niin sitten hoitelen miehen muilla keinoin tai autan hoitelemaan itsensä. Toimii tosi hyvin meillä, kummallekaan ei tuu pakotettua/torjuttua oloa ja ittelle helppoa jos ei huvita. Usein ne halut herää kyllä mutta on aikoja kun ei herää niin sillon tämä keino on meillä tosi hyvä”, niemja kirjoittaa.

”Minä haluaisin, mies ei kykene”

Vauva- ja pikkulapsiarki voi vaikuttaa myös miehen haluihin. Tipsin kohdalla juuri puoliso on se, joka haluaa vähemmän ja harvemmin. Tips kertoo suhtautuneensa asiaan aluksi vahvasti tunteella, mutta nykyään jo leppoisammin:

”Esikoisen jälkeen kun minä halusin ja mies ei, yritin lämmitellä, torjunnan jälkeen solvasin huolella ja ilkeästi, itkin ja harkitsin eroa/syrjähyppyä. Ah, hormonit. Kakkosen jälkeen on sama kuvio, minä haluaisin, mies ei kykene. Olen jättänyt rauhaan. Mies on sitten välillä ihan spontaanisti pyytänyt anteeksi saamattomuuttaan, kehunut ulkonäköäni, tullut pussailemaan. Toimii paljon paremmin, kukaan ei suutu tai pety eikä tule riitaa. Nyt kun itsekin tiedän ettei tämä suhde tähän kaadu, ettei haluttomuus johdu minusta, ettei tämä kestä ikuisesti – niin rakkaus ja pikkuvauva-arki kannattelee tämän yli.”

”Minä ehdotan ja mies torjuu”

Joskus puolison seksuaalinen haluttomuus voi olla niin totaalista, ettei sen aiheuttamia ristiriitoja enää noin vain selätetäkään. Enni kertoo omasta tilanteestaan:

”Minä ehdotan ja mies torjuu. Minä voin sitten valita, kun miehelle kerran vuodessa normaalioloissa sopii, että suostunko vai näytänkö miltä tuntuu kun aina torjutaan. Tosi perseestä, että aina se vähemmän haluava määrää tahdin ja toinen menee sen mukaan tai jää kokonaan ilman. Toinen saa siten aina kun haluaa ja toinen ei ikinä, kun haluaisi.”

”Olen aktiivinen aamulla, mies illalla”

Seksielämän vilkkauteen voi vaikuttaa paitsi halujen määrä, myös niiden ajankohta. Nimimerkin Kultakutri&2karhua parisuhteessa erimielisyyksiä aiheuttaa se, minä vuorokaudenaikana seksiä harrastetaan:

”Meillä ei niinkään ongelmaa siinä ettei halut kohtais määrällisesti vaan ajankohdallisesti. Ite oisin aktiivinen aamulla/päivällä, mies illalla. Mä taas oon illalla niin puhki lasten tempauksista etten vaan jaksa enää muuta kuin maata sohvalla. Ja vastaavasti mies lähtee käyntiin vasta iltapäivällä, joten hän ei useinkaan oo sillä tuulella kovin aikaisin.”

Miten halut kohtaavat sinun parisuhteessasi? Ja mitä teette, jos ne eivät kohtaa? Jaa kokemuksesi Vau.fi-foorumilla: Miten toimitte jos halut eivät kohtaa?

Mitä mieltä olet artikkelista?