Touhutipaksi kutsutaan liukastavaa eritettä, jota erittyy peniksen päästä kiihotustilassa, ennen siemensyöksyä. Monilla miehillä tämä erite sisältää eläviä siittiöitä, joten raskauden mahdollisuus on olemassa, jos sitä pääsee naisen elimistöön.

Viimeksi päivitetty 18.2.2022

Mikä on touhutippa?

Touhutippa on miehen tuottamaa luonnon liukastetta. Se liukastaa peniksen päätä ja suojaa näin limakalvoja ja tekee seksistö miellyttävämpää. Lisäksi se sujuvoittaa siemennesteen matkaa virtsaputkessa.


 


Touhutippojen määrä ei ole vakio. Se voi vaihdella yhdyntäkerrasta toiseen. Joskus sitä erittyy vain muutama pisara ja toisinaan moninkertainen määrä.

Myös miesten välisiä yksilöllisiä eroja on. Vanhemmiten touhutippojen eritys tyypillisesti vähenee. 

On myös lääkkeitä, (esimerkiksi verenpainelääkkeet ja erilaiset mielialalääkkeet) jotka vaikuttavat niin seksihaluihin kuin peniksen herkkyyteen – ja sen myötä mahdollisesti myös touhutippojen eritykseen.

Touhutipat erittyvät Cowperin rauhasista, jotka sijaitsevat virtsaputken tyvessä.  

Lue myös: Kun seksi sattuu – 5 yleistä syytä yhdyntäkivuille

Touhutippa

Touhutippa sisältää siittiöitä

Touhutippa sisältää miehillä eläviä siittiöitä. Siksi raskauden mahdollisuus on olemassa, jos sitä pääsee naisen elimistöön.

Amerikkalaisen tutkimusryhmän mukaan suurehkolla osalla miehistä touhutippaan eli ennen siemensyöksyä peniksestä tulevaan liukkaaseen eritteeseen vapautuu myös siittiöitä. Ja siittiöiden päätyessä emättimeen raskauden mahdollisuus on aina olemassa.

Tämän vuoksi keskeytetty yhdyntä ei ole kovinkaan tehokas ehkäisykeino, ja siinä on huomattavia yksilöllisiä eroja. Tämän vuoksi toiset pariskunnat saattavat onnistua käyttämään sitä ehkäisykeinona pitkäänkin, kun taas toisilla sama ei onnistu.

Touhutippoja ei erity yhtä paljon kuin siemennestettä

Tutkimuksessa todetaan, että niillä miehillä, joiden touhutippaan siittiöitä erittyy, siittiöiden liikkuvuus ja määrä nesteessä vastaa hedelmöityskykyistä spermaa.

Touhutippaa kuitenkin erittyy kiihottumisen aikana vain muutama millilitra – nuorilla miehillä enemmän kuin vanhoilla – joten tutkimus ei pysty ottamaan kantaa kuinka suuri hedelmöitysteho sillä on.

Tutkijat huomauttavat, että raskauden mahdollisuus on kuitenkin olemassa, ja että se on suurempi kuin nolla.

Keskeytetty yhdyntä myös epäonnistuu helposti.

Mies voi saada kaksiosaisen orgasmin, jolloin siittiöitä sisältävä osa siemensyöksyä tapahtuu ennen varsinaista orgasmia. Mies voi myös arvioida kliimaksin hetken väärin ja vetäytyä liian myöhään, jolloin yhdyntä ei ole laisinkaan ”keskeytetty”.

Lue myös: Pidä siimahännät terveinä! Siittiöt ”suostuttelevat” naisen kehon hyväksymään raskauden

Touhutippa ja seksitaudit

Touhutippa saattaa limakalvoille joutuessaan tartuttaa seksitaudin.

Kondomi on siksi tarpeen ei vain raskauden ehkäisyssä vaan myös seksitaudeilta suojautumisessa.

Mitä mieltä olet artikkelista?