Viisi yleistä myyttiä siitä, millaiset asiat vaikuttavat hedelmöitymisen todennäköisyyteen. Asiantuntija kertoo, pitävätkö ne paikkansa vai eivät, vai ovatko ne suorastaan haitallisia.

Viimeksi päivitetty 30.3.2021

1. Liian pieni penis ei riitä raskaaksi saattamiseen

”Jos penistä on riittävästi yhdyntään, se riittää raskaaksi saattamiseen. Sen sijaan voi olla vaikka minkä mittainen tai muotoinen penis, mutta jos yhdyntä ei onnistu joko fyysisestä tai psyykkisestä syystä, raskauden aikaansaaminen voi olla vaikeaa”, kommentoi Turun yliopistollisen keskussairaalan lapsettomuushoitojen vastuulääkäri Antti Perheentupa.


 


2. Raskaaksi tulee helpommin, kun harrastaa seksiä tietyssä asennossa

”Asentoasiat ovat mystisiä – joillain pareilla yhdyntä saattaa onnistua vain tietyssä asennossa, ja ejakulaatioon päättynyt yhdyntä on se raskauden edellytys. Sperman kannalta asennolla ei ole mitään merkitystä, se kyllä löytää tiensä munasolun luokse aivan yhtä hyvin, oli tulokulma mikä hyvänsä”, Perheentupa sanoo.

3. Jalkojen ylös nostaminen seksin jälkeen edesauttaa hedelmöitymistä

”Tällä konstilla ei ole mitään vaikutusta, siittiöt kyllä osaavat mennä oikeaan paikkaan, olipa naisen asento seksin jälkeen mikä hyvänsä. Niitä ei tarvitse tai edes voi auttaa omalla toiminnallaan, sillä kyse on kehon sisällä ja limakalvoilla liikkumisesta”, Perheentupa toteaa.

4. Miehen tulisi pidättäytyä seksistä, kunnes ovulaatiopäivä on käsillä

”Tästä on itse asiassa vain haittaa. Dna huononee siittiöissä sitä mukaa, mitä vanhemmiksi ne käyvät, ja huono dna heikentää onnistuneen hedelmöittymisen todennäköisyyttä. Yli neljän päivän taukoa ei mielestäni tulisi pitää silloin, kun tavoitteena on raskauden aikaansaaminen. Liian lyhyttä yhdyntäväliä sen sijaan hedelmöitymisen näkökulmasta ei ole”, huomauttaa Perheentupa.

5. Testosteroni parantaa miehen hedelmällisyyttä

”Asia on juuri päinvastoin! Testosteroni tai lihasten kasvattamiseksi napsitut anaboliset steroideja heikentävät dramaattisesti miehen hedelmällisyyttä, yleensä siittiötuotanto pysähtyy kokonaan. Valitettavasti on osoitettu että myös huomattavan suuressa osassa lisäravinteita on steroideja, jotka heikentävät siittiötuotantoa. Vielä huonommin tunnetaan se selkeä totuus, että kaljuuntumisenestolääkkeet heikentävät monen miehen hedelmällisyyttä merkittävästi”, varoittaa Perheentupa.

Mitä mieltä olet artikkelista?