Tahattomasta lapsettomuudesta kärsii Suomessa noin 15% pareista – syyt lapsettomuuteen voivat löytyä sekä miehestä, naisesta että pariskunnan muodostamasta kokonaisuudesta. Munasolujen kypsymisen häiriöt, munajohtimien toimintaa liittyvät ongelmat ja huonolaatuinen siemenneste ovat tyypillisimpiä syitä.

Viimeksi päivitetty 7.7.2010

Tämä sisältö on suojattu salasanalla. Syötä salasanasi näyttääksesi sisällön:

Pariskunnasta johtuvat syyt

Joskus ongelmia voi olla hieman pariskunnan kummallakin osapuolella, ja kummankaan ongelma ei välttämättä olisi iso yksinään. Yhdistettynä ne kuitenkin laskevat hedelmöitymisen todennäköisyyttä melkoisesti.

”Esimerkiksi jos miehellä on hieman heikkotasoinen sperma ja naisella puolestaan ongelmia ovulaation kanssa – raskaaksi tuleminen on mahdollista, mutta todennäköisyydet onnistumiselle ovat huomattavasti tavanomaista vähäisemmät”

Hedelmöitymisen todennäköisyyden parantaminen

Terveet elämäntavat, tupakoimattomuus ja enintään maltillinen alkoholinkäyttö edesauttavat sekä miehen että naisen sukusolujen tuotantoa. Ylipaino heikentää kummallakin hedelmällisyyttä.

Ikä on naisella miestä armottomampi tekijä – lapsen saaminen vaikeutuu noin 35 ikävuoden jälkeen sekä laskevan hedelmällisyyden että kohoavan keskenmenoriskin vuoksi. Miehenkin osalta ikä heikentää hedelmöityskykyä, mutta ei merkittävästi.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?