Valkosipuli, tuo ihana kamala, lemuava herkku! Voimakkaan makuinen kasvi on terveyspommi, mutta onko sen käyttö turvallista raskauden aikana? Katso Ruokaviraston asiantuntijan ohjeistus.

Viimeksi päivitetty 2.5.2024

Valkosipulia on käytetty vuosituhansien ajan sekä mausteena että rohtona. Esimerkiksi antiikin Kreikassa jo tuhat vuotta ennen ajanlaskumme alkua sotilaat nauttivat valkosipulia usein, sillä sen uskottiin tuovan syöjälleen lisää rohkeutta.



Suomessakin valkosipuli on ollut käytössä jo vuosisatoja, joskin vielä monissa isovanhempiemme sukupolven keittokirjojen resepteissä sitä ohjeistettiin käyttämään vain aavistus.

Valkosipuli on vitamiinipommi

Valkosipuli kiinnostaa terveellisiä elintapoja noudattavia hyvästä syystä: kasvi sisältää muun muassa C- ja A-vitamiinia, folaattia sekä monia muita B-ryhmän vitamiineja.

Vitamiinien lisäksi valkosipuli sisältää alliinia, joka valkosipulia murskatessa tai leikatessa muuttuu allisiini-nimiseksi yhdisteeksi. Juuri allisiinin vuoksi valkosipulia kuulee kutsuttavan luonnon antibiootiksi, sillä antimikrobisten ominaisuuksiensa vuoksi se tuhoaa erilaisia sieniä ja bakteereja.

Valkosipuli sisältää mm. C- ja A-vitamiinia, folaattia sekä monia muita B-ryhmän vitamiineja.

Ihmeisiin valkosipuli ei kuitenkaan yllä. Jotta ihminen saisi tarpeeksi suuria määriä allisiinia valkosipulista, sitä pitäisi syödä raakana niin paljon, että siihen ei taitaisi pystyä edes intohimoisimmat valkosipulin ystävät.

Tuoreen valkosipulin käyttö raskauden aikana

Raskauden aikana valkosipulin käyttö saattaa joillakin jäädä pois itsestään, sillä raskausajan hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa voimakkaastikin odottajan ruokamieltymyksiin.

Monia odottajia etenkin loppuraskaudessa vaivaava närästys saattaa sekin houkuttaa jättämään valkosipulin suosiolla kaappiin, sillä se voi aiheuttaa närästystä.

Jos valkosipuli kuitenkin houkuttaa, pitäisikö sen käyttöä rajoittaa mistään muusta syystä?

Huolta voivat aiheuttaa joskus esitetyt väitteet siitä, että valkosipulin allisiini lisäisi kohdun supistelua ja sitä kautta keskenmenon riskiä.

Väitteille valkosipulin mahdollisesta haitasta raskaudelle ei kuitenkaan löydy tieteellistä tukea.

Valkosipulin käytölle normaaliin tapaan ruoan mausteena ei ole raskauden aikaisia rajoituksia.

Vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa huomattiin itse asiassa päinvastainen ilmiö.

Tutkimuksen mukaan jo kohtalainen valkosipulin käyttö raskausaikana oli yhteydessä pienempään ennenaikaisen synnytyksen riskiin. Yhteyttä selitetään sillä, että valkosipuli alentaisi riskiä lapsiveden menolle ennen aikojaan. Tutkimuksessa oli mukana lähes 19 000 norjalaista naista.

Myös valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Satu Jyväkorpi Ruokavirastosta vahvistaa, että valkosipulin käytölle normaaliin tapaan ruoan mausteena ei ole raskauden aikaisia rajoituksia, joten odottaja voi jatkaa sen käyttöä huoletta.

Valkosipulista valmistetut ravintolisät tauolle raskauden ajaksi

Valkosipulista tehtyjä ravintolisät sen sijaan – esimerkiksi suositut valkosipulikapselit – on Jyväkorven mukaan syytä jättää raskauden ajaksi purkkiin:

Ruokaviraston elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeistuksessa ne lasketaan kuuluviksi kasviperäisiin ravintolisiin, joiden turvallisesta käytöstä ei ole tietoa. Ne voivat sisältään muun muassa luontaisia haitta-aineita.

Lähteet: Apu, Fineli, Kotiliesi, Ruokavirasto, Verywell Health

Mitä mieltä olet artikkelista?