Rooibos ja raskaus eivät sovi yhteen, vaikka juomassa ei ole kofeiinia. Miksi näin on? Katso Ruokaviraston perustelut. 

Viimeksi päivitetty 20.11.2023

Kofeiiniton rooibos sisältää antioksidantteja, rautaa ja mineraaleja

Rooibos-tee on yrttijuoma, joka on valmistettu Etelä-Afrikassa kotoperäisenä kasvavan, hernekasvien sukuun kuuluvan, pensaan lehdistä. Rooibos on kofeiinitonta ja se sisältää muun muassa antioksidantteja, rautaa ja mineraaleja.Rooibos-juoman väitetään lisäksi vähentävän stressihormoni kortisolin määrää sekä lievittävän erilaisia mahavaivoja ja allergiaoireita.

Yrttien ja niistä valmistettujen juomien turvallisuudesta ei ole tarkkaa tietoa

Rooibos on siis monella tavalla todellinen terveysjuoma. Miksi siis raskaana olevien tulisi välttää sitä? Vastaus on yksinkertainen: varmuuden vuoksi.

Ruokaviraston ohjeiden mukaan erilaisten yrttijuomien ja -haudukkeiden turvallisuudesta ei ole täsmällistä tietoa. Siksi ei voida tietää ennakolta, sisältääkö esimerkiksi rooibos tai muut yrttipohjaiset juomat sellaisia mahdollisesti haitallisia aineita, joita ei löydy ainesosaluettelosta. .

Yrttijuomien koostumus voi vaihdella paljon riippuen muun muassa yrttien kasvupaikasta, valmistustavasta ja kuivausmenetelmästä.

On tärkeää muistaa, että joillakin yrteillä voi olla haitallisia sivuvaikutuksia raskauden aikana, kuten kasvanut keskenmenon riski, verenpaineen nousu tai erilaiset verenvuotohäiriöt. Lisätietoa yrttien mahdollisista haittavaikutuksista löydät esimerkiksi Suomen Fytoterapia ry:n sivuilta.

Maailmalla kotimaan linjasta poikkeavia ohjeita

Vaikka Suomessa rooibos on niputettu kiellettyjen juomien joukkoon muiden yrttijuomien rinnalle, toisaalla suhtautuminen on sallivampaa.

Esimerkiksi englanninkieliselle yleisölle suunnatulla Healthline-sivustolla todetaan, että rooibos on todennäköisesti turvallinen juoma raskauden aikana, mikäli sitä käytetään vain kohtuudella eli korkeintaan 2–3 kuppia päivässä. Sivusto pitää sitä joka tapauksessa parempana vaihtoehtona kuin kahvia, koska toisin kuin kahvi, rooibos ei sisällä kofeiinia.

Myös Yhdysvaltain kansallinen raskausajan terveyteen keskittyvä American Pregnancy Association linjaa, että tunnettujen valmistajien rooibos on todennäköisesti turvallista raskausajan kohtuukäytössä.

Raskaus on joka tapauksessa verrattain lyhyt ajanjakso elämässä, joten on pieni vaiva pidättäytyä sellaisten aineiden käytöstä, joiden turvallisuutta ei voida varmuudella taata.

Jos haluat nauttia kuumaa juomaa ilman kofeiinia, voit valita esimerkiksi teelehdistä haudutetun juoman, kaakaon tai – kohtuudella – kahvin.

Lähteet: Ruokavirasto, Turun kaupunki, Healthline, American Pregnancy Association

Mitä mieltä olet artikkelista?