Lakritsi ja salmiakki sisältävät makean makuista glykyrritsiiniä. Glykyrritsiinin tiedetään heikentävän istukan kykyä estää stressihormonien siirtyminen äidin elimistöstä sikiöön. Liiallinen stressihormonitaso vaikuttaa puolestaan negatiivisesti sikiön aivojen kehittymiseen. THL onkin linjannut, ettei laku- ja salmiakkituotteita pitäisi syödä laisinkaan raskausaikana.

Raskausaikana syödyn lakun ja salmiakin pitkittäisvaikutuksia seuraavassa Glaku-tutkimuksessa paljon lakua odotusaikana syöneiden äitien lapsien kehitystä verrattiin vähän tai ei laisinkaan lakua odotusaikana syöneeseen verrokkiryhmään.

Tilastollisesti haitat näyttivät seuraavilta:

  • Muistamiseen ja tarkkaavaisuuteen liittyviä haasteita kuten esimerkiksi ADHD-oireita.
  • Keskimäärin 7 pistettä alempi älykkyysosamäärä.
  • Tyttölasten kohdalla raskausajan runsas lakun saanti aikaistaa puberteettia ja kasvupyrähdystä. Poikalasten kohdalla odottajan lakun saannin vaikutus selvinnee muutaman vuoden sisällä.

Tutkimuksessa korkeaksi lakunsyöntirajaksi määriteltiin yli 500 mg glykyrritsiiniä viikossa. Noin 11 prosenttia odottajista ylitti tämän rajan.

Lakuko aikaistaa ainoastaan tyttöjen puberteettia?

Uusimman Glaku-tutkimusnäytön valossa äidin raskausaikainen runsas lakun syöminen johtaa tyttöjen kohdalla puberteetin aikaistumiseen. Koska tutkimuksessa havainnointiin 12-vuotiaita lapsia, poikien puberteetin mahdollinen aikaistuminen ei vielä näkynyt. Poikien puberteetti tapahtuu luonnostaa hieman tyttöjä myöhemmässä iässä.

”Vielä tässä vaiheessa on vaikea sanoa, onko kyseessä sukupuolispesifi yhteys. Myöhempi tutkimus tulee osoittamaan pitääkö puberteetin aikaistuminen paikkaansa myös poikien kohdalla”, lakututkimusta tekevä psykologian akatemiaprofessori Katri Räikkönen kertoo.

Tyttöjen kohdalla purberteetin aikaistuminen sisältää suurempia terveysriskejä. Aikaisempien tutkimusten mukaan tyttöjen aikaistunut puberteetti lisää mielenterveysongelmien riskiä. Esimerkiksi masennusriski on suurempi tytöillä, joiden puberteetti on alkanut keskivertoa aikaisemmin.

Koska mielenterveysriskeihin liittyy aina myös lukuisia muita vaikuttavia tekijöitä, Räikkönen ei halua vetää yhtäsuuruusmerkkejä esimerkiksi raskausajan lakun syönnin ja lapsen myöhemmän masennusriskin välille.

Pienelläkin määrällä on vaikutusta – laku- ja salmiakkituotteita kannattaa välttää raskausaikana

”Suosittelemme, että glykyrritsiiniä sisältäviä tuotteita tulisi välttää raskausaikana. Ei ole kuitenkaan syytä paniikkiin, jos on sattumalta syönyt laku- tai salmiakkituotetta. Äidit altistuvat myös tietämättään glykyrritsiinille. Merkitsemisvelvollisuus koskee ainoastaan tuotteita, joissa määrä on suuri”, Räikkönen kertoo.

Yrttiteet sisältävät usein lakritsajuurta, jolloin niissä voi olla runsaastikin glykyrritsiiniä. Myös hedelmämakeisissa voi olla glykyrritsiiniä makuaineena. On myös mahdollista, että joihinkin virvoitusjuomiin olisi lisätty glykyrritsiiniä makeutus- tai aromitarkoituksissa.

Suurin osa glykyrritsiinituotteista on kuitenkin lakun tai salmiakin makuisia. Esimerkiksi salmiakkijäätelö tai lakujugurtti pitävät molemmat sisällään glykyrritsiiniä.

”Glykyrritsiinimäärät vaihtelevat tuotteesta toiseen. Koska lakritsi on luonnon tuote, glykyrritsiinipitoisuus voi vaihdella jopa saman tuotteen kohadalla riippuen siitä, kuka on glykyrritsiinituottaja”, Räikkönen huomauttaa.Runsaan saannin rajana käytettiin 500 mg viikossa – tarkista ylittyykö määrä sinulla

Tuotteissa harvemmin ilmoitetaan glykyrritsiinimääriä. Ilmoitusvelvollisuus täyttyy ainoastaan silloin, jos glykyrritsiiniä on runsaasti. Huolestuneen odottajan on siis vaikea arvioida, kuinka paljon hän on mahdollisesti syönyt ainetta.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että vahvat salmiakkituotteet sisältävät enemmän glykyrritsiiniä kuin lakritsituotteet.  • Pandan Lakupalat ja Pepe-patukat 140 mg / 100 g*

  • Panda Natural -lakritsituotteet 230 mg / 100 g

  • Fazerin Super Salmiakki 450 mg / 100 g**

  • Pantteri-makeiset 68 mg / 100 g

  • Tyrkish Peber 160 mg / 100 g

  • Fazerin Lakritsi Salmiak 1650 mg / 100 g

  • Fazerin Salmiakkipastillit 1725 mg / 100 g


* Pandan lakutuotteiden glykyrritsiinimäärän ilmoitti Orkla-konserni, johon Panda kuuluu.
** Fazerin makeisten glykyrritsiinimäärän ilmoitti Fazer.


Pandan Lakupalapussi sisältää 250 grammaa lakuja ja näin ollen 360 mg glykyrritsiiniä. Hieman vajaa puolitoista pussia Lakupaloja viikossa vastaa runsasta saantia. Vahvemmissa lakutuotteissa määrä ylittyy vielä helpommin. Pandan täytelakut sisältävät vähemmän glykyrritsiiniä.

Salmiakin ystävät saavat vieläkin helpommin runsaasti glykyrritsiiniä. Esimerkiksi jo yksi 40 gramman rasiallinen Salmiakkipastilleja sisältää 690 mg glykyrritsiiniä. Yhdellä salmiakkirasialla siis ylittää jo roimasti tutkimuksessa esillä olleen runsaan saannin rajan.

Turvallisen saannin rajaa ei ole pystytty määrittelemään. Koska haittamekanismi on monimutkainen, glykyrritsiinin vaikutus on aina yksilöllistä. Asiantuntijat suosittelevat, ettei raskausaikana lakua tai salmiakkia syötäisi laisinkaan.Aivojen kehitykseen liittyvät haitat eivät näy ulospäin 

Haitat ovat helposti havaittavissa vertailemalla suuria ryhmiä toisiinsa. Yksilötasolla lakua syöneen odottajan lasta on mahdoton tunnistaa. 

”Jos eteeni laitettaisiin lapsia, en voi tunnistaa yhtään yksittäistä lakritsia tai salmiakkia runsaasti syöneen odottajan lasta. Äiti ei ole tehnyt lakua syödessään merkittävää haittaa lapselleen. Syntymän jälkeen tapahtuu paljon asioita, joihin voidaan vaikuttaa”, Räikkönen lohduttaa.


Mekanismi on tunnettu jo pitkään

Eläinkokeiden pohjalta saadun näytön pohjalta on ollut jo pitkään tiedossa, että lakun sisältämä glykyrritsiini vaikuttaa istukan toimintaan. 

Vaikutus kulkeutuu sikiöön stressihormoni kortisolin kautta. Äidin stressihormonitaso ei siirry sellaisenaan sikiöön, sillä entsyymi 11β-HSD2 estää kortisolin kulkeutumista istukan läpi sikiöön. Glykyrritsiini puolestaan estää tämän entsyymin toimintaa. Näin ollen paljon lakua syöneiden äitien stressihormonit virtaavat suuremmissa määrin sikiöön. 

Toisten odottajien istukat suodattavat lähtökohtaisesti enemmän kortisolia. Jos lähtökohta suodattamiseen on heikompi ja odottaja vielä nauttii runsaasti lakritsia ja salmiakkia, vaikutus on tietysti suurempi. 

Kortisolilla on oma merkityksensä sikiön kehityksessä. Määrän on kuitenkin oltava sopiva. Kun sikiö ylialtistuu kortisolille, kehitykseen liittyvien haasteiden riski kasvaa.Mitä mieltä olet artikkelista?