Viimeksi päivitetty 31.5.2018
Vältettävää löytyy seuraavista raaka-aineista – paina linkkiä, jos haluat siirtyä suoraan sen kohdalle:
Liha
Kala
Inkivääri
Maitotuotteet
Kahvi ja muut juomat
Pakastevihannekset ja valmisruuat
Vältä myös näitä
Liha:
- Ei lainkaan: Raaka liha, esim tartar-pihvi tai jauhelihataikina: ei pidä edes maistaa. (Toksoplasmoosin riski)
- Ei lainkaan: meetvurstia, parmakinkkua, raakamakkaraa. (Toksoplasmoosin riski).
- Vältä maksaa ja maksaruokia
- Maksamakkaraa ja -pasteijaa saa syödä raskauden aikana enintään 200 g viikossa ja enintään 100 g yhdellä aterialla. (liiallinen A-vitamiini voi johtaa epämuodostuma- ja keskenmenoriskiin).
Juttu jatkuu kuvan alla!
Kala:
- Ei lainkaan: Tyhjiöpakatut graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalavalmisteet, mäti ja pateet. Käyttöä ei suositella kuumentamatta kauttaaltaan yli 70C. (Listeriariski)
- Ei lainkaan: Hauki. Elohopeavaara.
- Vältettävä: Itämeren isot silakat (yli 17 cm) tai lohi. Voi syödä 1-2 kertaa kuussa.
- Vältettävä: Mäti.
- Vain silloin tällöin: Sisävesien iso ahven, kuha ja made. Yksipuolinen käyttö ei ole suositeltavaa.
Inkivääri:
Vielä jokin aika sitten inkivääriä suositeltiin raskauspahoinvoinnin ehkäisyyn. Eviran keväällä 2009 teettämä arviointi antaa kuitenkin viitteitä siitä, että inkiväärivalmisteiden ja inkivääriteen käyttöä olisi raskauden aikana syytä välttää.
Jos olet vahingossa syönyt inkivääriä, ei kuitenkaan kannata huolestua. Myöskään pienissä määrissä mausteena, esimerkiksi intialaisessa ruuassa, ei inkivääristä ole todistettua haittaa.
”Raakamaito”, pastöroimaton maito ja juustot:
Raakamaidossa on useita riskejä: Yersinia pseudotuberculosis, listeria-, EHEC-, salmonella- ja campylobakteeririski.
Vältä myös pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja juustoja sekä ulkomaisia pastöroimattomia, pehmeitä juustoja, esim. home- ja tuorejuustot. (Listeriariski). Uusien suositusten mukaan myös pastöroidusta maidosta valmistettuja pehmeitä juustoja tulee välttää.
Kaikkia juustoja voi syödä, jos ne on kuumennettu kunnolla kuplivan kuumiksi (listeriabakteeri tuhoutuu yli 70C)
Kahvi, tee ja kofeiinipitoiset juomat:
Kofeiinin saanniksi suositellaan raskausaikana maksimissaan 200 mg päivää kohden.
Tämä tarkoittaa:
Kaksi kupillista kahvia
Noin 3 dl tavallista suodatinkahvia tai 1,5 dl espressoa sisältää 200 mg kofeiinia.
Litra mustaa teetä
Noin litrassa mustaa teetä on 200 mg kofeiinia. Vihreässä teessä kofeiinia on vähemmän, mutta määrät vaihtelevat teetyypin mukaan.
Kaakaojuomassa on kofeiinia 3–5 mg/dl, eli päiväannoksen täyttämiseksi kaakaota pitäisi juoda yli 40 litraa.
Energiajuomia ei laisinkaan!
Pakastevihannekset ja valmisruuat:
Kuumenna esim. pakastevihannekset tai -marjat huolellisesti ennen käyttöä: Salaattiin lisättävät on kiehautettava ja jäähdytettävä ennen lisäämistä. (Listeriariski)
Kertaalleen jäähdytetyt, uudelleen kuumennettavat valmisruuat (esimerkiksi laatikot) on kuumennettava kiehuvan kuumiksi ennen nauttimista. (Listeriariski)
Vältä myös näitä:
- Korvasieni – sisältää aina myrkkyjäämiä
- Ravintolisinä myytävät yrttivalmisteet ja yrttitee.
- Merilevävalmisteet – ellei jodimäärä ole tiedossa. Jodia voi saada myös liikaa.
- Lakritsi ja salmiakki: Voi vaikuttaa haitallisesti lasten aivojen kehitykseen.
- Öljykasvien siemenet (esimerkiksi pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, unikon ja auringonkukansiemenet): keräävät itseensä kasvumaaperästä nikkeliä ja kadmiumia.
- Energiattomat makeutusaineet. Huom! Aspartaamia voi käyttää.
- Elintarvikkeita, joissa on kolesterolin alentamiseen tarkoitettuja kasvistanoleita.
Lue myös: