Tavanomaisesti on ajateltu, että siittiöillä on vain yksi tehtävä ja päämäärä: ehtiä hedelmöitymisvalmiin munasolun luo ja hedelmöittää se ensimmäisenä. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, että niiden osuus raskausprosessiin ei ole näin yksioikoinen.

Viimeksi päivitetty 23.8.2021

Australilaisen yliopiston tutkimuksessa selviää, että siittiöt lähettävät heti naisen elimistöön päästyään viestejä naisen lisääntymiselimistölle, jotta hedelmöitymisen mahdollisuus kasvaisi.

”Tutkimuksemme on lajissaan ensimmäinen ja  muuttaa huomattavasti käsitystämme siitä, mitä kaikkea siittiöt kykenevät tekemään – ne eivät vain kuljeta geneettistä materiaalia, vaan suostuttelevat naisen immuunijärjestelmää laskemaan puolustustaan, jotta hedelmöityminen voisi tapahtua ja raskaus alkaa. Naisen elimistölle raskaus on kuormitustekijä, joten kyse on arvokkaiden resurssien käyttämisestä”, toteaa tutkimusta johtanut professori Sarah Robertson.

Elämäntavoilla puhtia spermaan

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että siittiöiden teveydellä on moninaisempia vaikutuksia kuin vain hedelmöityskyky: se vaikuttaa myös kehittymään lähtevän lapsen terveyteen. Siittiöiden terveyttä pystyy tukemaan elämäntapoihin liittyvillä valinnoilla: terveellisellä ruokavaliolla, painon pitämisellä kurissa, alkoholin ja tupakan välttämisellä sekä ympäristömyrkkyjen karttamisella – ja löydösten valossa näillä päätöksillä on vielä suurempi vaikutus lisääntymiskykyyn, kuin on aiemmin ajateltu.

”Esimerkiksi toistuvat keskenmenot, pre-eklampsia, ennenaikaiset syntymät ja kohtukuolemat linkittyvät odottavan äidin immuunivasteeseen, jonka muokkaamisessa myös kumppanin spermalla on olennainen osansa”, Robertson tiivistää.

Siemenneste tyynnyttelee naisen immuunipuolustusta

Jo aiemmin on tiedetty, että siemennesteellä on osansa naisen immuunijärjestelmän muokkaamisessa: naisen elimistön tulee hyväksyä osittain vierasta geneettistä materiaalia oleva alkio, jotta raskaus voi jatkua. Siittiöiden osuus tässä kokonaisuudessa ei ole aikaisemmin ollut selvä.

Tutkijat tekivät arvionsa hiirikokeiden perusteella: naarashiiret saivat paritella sekä vasektomisoitujen että leikkaamattomien uroshiirten kanssa. Niillä naarashiirillä, jotka saivat parittelussa siittiöitä elimistöönsä, mitattiin suurempia muutoksia immuunijärjestelmässä. Nämä muutokset olivat sellaisia, jotka edesauttoivat raskauden alkamista ja suotuisaa jatkumista.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?