Siittiöiden tehtävä on hedelmöittää munasolu ja näin mahdollistaa raskauden alkaminen. Totta, mutta aivan näin yksioikoinen ei siittiöiden rooli sittenkään ole.

Viimeksi päivitetty 19.4.2023

Siittiöt lähettävät heti naisen elimistöön päästyään viestejä naisen lisääntymiselimistölle, jotta hedelmöitymisen mahdollisuus kasvaisi. Asia selviää lajissaan ensimmäisestä australiaistutkimuksesta.


 


”Tutkimuksemme muuttaa huomattavasti käsitystämme siitä, mitä kaikkea siittiöt kykenevät tekemään. Ne eivät vain kuljeta geneettistä materiaalia, vaan suostuttelevat naisen immuunijärjestelmää laskemaan puolustustaan, jotta hedelmöityminen voisi tapahtua ja raskaus alkaa. Naisen elimistölle raskaus on kuormitustekijä, joten kyse on arvokkaiden resurssien käyttämisestä”, tutkimusta johtanut professori Sarah Robertson sanoo.

Elintavoilla puhtia spermaan

Siittiöiden terveys vaikuttaa myös kehittymään lähtevän lapsen terveyteen.

Siksi elintapoihin liittyvillä valinnoilla on väliä: terveellisellä ruokavaliolla, painon pitämisellä kurissa, alkoholin ja tupakan välttämisellä sekä ympäristömyrkkyjen karttamisella siimahännät pysyvät terveinä.

Tutkimuksen löydösten valossa näillä päätöksillä on vielä suurempi vaikutus lisääntymiskykyyn kuin on aiemmin ajateltu.

”Esimerkiksi toistuvat keskenmenot, pre-eklampsia, ennenaikaiset syntymät ja kohtukuolemat linkittyvät odottavan äidin immuunivasteeseen, jonka muokkaamisessa myös kumppanin spermalla on olennainen osansa”, Robertson sanoo.

Siemenneste tyynnyttelee naisen immuunipuolustusta

Jo aiemmin on tiedetty, että siemennesteellä on osansa naisen immuunijärjestelmän muokkaamisessa. Naisen elimistön tulee hyväksyä osittain vierasta geneettistä materiaalia oleva alkio, jotta raskaus voi jatkua. Siittiöiden osuus tässä kokonaisuudessa ei ole aikaisemmin ollut selvä.

Tutkijat tekivät arvionsa hiirikokeiden perusteella: naarashiiret saivat paritella sekä vasektomisoitujen että leikkaamattomien uroshiirten kanssa. Niillä naarashiirillä, jotka saivat parittelussa siittiöitä elimistöönsä, mitattiin suurempia muutoksia immuunijärjestelmässä. Nämä muutokset olivat sellaisia, jotka edesauttoivat raskauden alkamista ja suotuisaa jatkumista.

Lähde: Phys.org

Mitä mieltä olet artikkelista?