Pre-eklampsiaa esiintyy 3-8 prosentissa kaikista raskauksista. Tyypillisiä oireita ovat korkea verenpaine, jyrkkä painonnousu ja päänsärky. Hoitamattomana vaiva voi heikentää istukan toimintaa. Pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen tärkein hoitomuoto on lepo.

Viimeksi päivitetty 7.8.2018

Raskausmyrkytyksen eli pre-eklampsian syyt ovat edelleen selvittämättä. Tiedetään kuitenkin, että myrkytys on istukkaan liittyvä sairaustila.

Sairauden perusta muodostuu jo kun istukka kehittyy, mutta oireet ilmenevät 20. viikon jälkeen. Raskausmyrkytyksen mahdollisuus suurenee, mitä lähemmäksi laskettua aikaa raskaus etenee.

Pre-eklampsian oireita ovat:

 • korkea verenpaine
 • äkillinen turvotus ja painonnousu
 • valkuaista (proteiinia) virtsassa
 • päänsärky
 • ylävatsakipu
 • silmäoireita (valonarat silmät, erilaisia näköhäiriöitä)

 

Yleisin ensimmäisessä raskaudessa

Raskausmyrkytystä esiintyy 5-10 prosentissa kaikista raskauksista. On noin seitsemän kertaa todennäköisempää saada raskausmyrkytys ensimmäisessä raskaudessa kuin seuraavissa.

Todennäköisyys saada raskausmyrkytys kahdessa peräkkäisessä raskaudessa on vain 5 %, jos äidin tila on normalisoitunut synnytyksen jälkeen.

Pre-eklampsian riskiä kasvattavat

 • ensisynnyttäjyys
 • aikaisempi raskausmyrkytys
 • oman äidin raskausmyrkytys
 • verenpaineen nousu ennen raskautta
 • diabetes
 • munuaissairaudet

Koska raskausmyrkytyksen syistä tiedetään niin vähän, ei voida myöskään varmuudella sanoa kuinka sitä voisi ehkäistä ennalta.

Vakava, mutta harvinainen kouristuskohtaus

Raskausmyrkytyksiä on erilaisia, joista vakavin on nimeltään eklampsia. Eklampsialla tarkoitetaan äidin kouristuskohtausta. Vakavimmat raskausmyrkytyksen vaarat ovat äidin kouristelu, eli eklampsia, ja istukan ennenaikainen irtoaminen.

Oireiden esiintyessä äidille tehdään välittömästi hätäsektio. Alatiesynnytys ei ole mahdollinen. Eklampsia on erittäin harvinainen Suomessa, koska meillä on neuvolajärjestelmän ansiosta hyvä raskaudenaikainen seuranta. Tilastojen mukaan Suomessa eklampsiaan sairastuu 0-2 äitiä vuodessa.

Lievempi muoto yleinen

Lievempi raskausmyrkytys on nimeltään pre-eklampsia. Pre-eklampsiaa tavataan eriasteisena ja se on tavallisin raskausmyrkytyksen tyyppi Suomessa.

Oireet tulee aina ottaa vakavasti! Raskausmyrkytys voi johtaa heikentyneeseen istukan toimintaan ja sikiön alentuneeseen ravinnonsaantiin.

Myös äiti voi joutua vaaraan raskausmyrkytyksen takia. Lievässä raskausmyrkytyksessä verenpaine kohoaa vain hieman ja virtsassa on vain vähän valkuaista. Mitä korkeampi verenpaine ja enemmän valkuaista virtsassa, sitä vakavampi tilanne on.

Vointia seurattava, lepo erittäin tärkeää

Raskausmyrkytys, eli pre-eklampsia, voi pahentua lyhyen ajan kuluessa, joten on tärkeää pitää oireita tarkoin silmällä. Tila vaatii usein lisäseurantaa, jopa sairaalahoitoa, jossa sikiön vointia voidaan seurata. Tärkein hoitomuoto raskausmyrkytyksessä on lepo.

Jos sairaus huomataan ja hoidetaan aikaisessa vaiheessa, vaarat äidille ja lapselle ovat vähäiset.

Ennenaikainen synnytyksen käynnistys

Joskus synnytys joudutaan käynnistämään ennen laskettua aikaa raskausmyrkytyksen takia. Vakavissa tapauksissa joudutaan tekemään keisarileikkaus.

Kun lapsi on syntynyt ja istukka on ulkona, kokevat useimmat raskausmyrkytykseen sairastuneet naiset olonsa kohentuvan.

Verenpaineen normaaliksi palautumisen vaatima aika vaihtelee. Joskus valkuaista löytyy virtsasta ja turvotusta esiintyy vielä jonkin aikaa synnytyksen jälkeen.

Pre-eklampsian sairastaneen naisen kannattaa seurata verenpaine- ja kolesterolitasoaan myös raskauden jälkeen. Raskausmyrkytyksen sairastaneilla naisilla on 2–3 kertainen riski sairastua sepelvaltimotautiin.

Raskausmyrkytys-sanaa ei käytetä enää lääketieteessä

Sana ”raskausmyrkytys” on harhaanjohtava, ja siksi sitä ei enää käytetä lääketieteellisissä yhteyksissä. Sana on peräisin ajalta, jolloin luultiin, että sikiön kehitys tai lähestyvä synnytys jotenkin myrkyttää äidin. Näin ei kuitenkaan ole. Tila tosin liittyy istukan toimintaan, ja voi siksi ilmetä vain raskausaikana ja synnytyksessä.

Oletko raskaana? Tervetuloa vau.fi-odotuskirjeen vastaanottajaksi! Saat kerran viikossa sähköpostiisi tietoa raskautesi etenemisestä, ja samalla osallistut huippuhyvien palkintojen arvontaan.

Lue lisää jäsenyydestä ja palkinnoista tästä linkistä! 

Liity jäseneksi!

Rekisteröitymällä saat enemmän juuri omaan tilanteeseesi sopivaa sisältöä.

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliVauvan kasvuvauhti vaikuttaa mielentoimintojen kehitykseen
Seuraava artikkeliEnsimmäinen raskauskolmannes ohi!
JAA