Pre-eklampsiaa eli raskausmyrkytystä esiintyy Suomessa noin 2–3 prosentissa raskauksia. Tyypillisiä oireita ovat korkea verenpaine, jyrkkä painonnousu ja päänsärky. Lääkehoitoa sairauteen ei ole, vain synnytys parantaa vaivan.

Viimeksi päivitetty 21.7.2022

Mikä on raskausmyrkytys eli pre-eklampsia?

Raskausmyrkytys eli pre-eklampsia on istukkaan liittyvä sairaustila, jonka syntymekanismi on edelleen tieteelle epäselvä. Taudinkuva on yhdistelmä odottajan verenpaineen nousua ja proteiinin erittymistä virtsaan tai oireita, kuten turvotusta, päänsärkyä, ylävatsakipua ja näköhäiriöitä. Vaikeasta pre-eklampsiaraskaudesta lapsi syntyy yleensä ennenaikaisena ja pienipainoisena.

Pre-eklampsiaa esiintyy Suomessa 2–3 prosentissa kaikista raskauksista. On noin seitsemän kertaa todennäköisempää saada se ensimmäisessä raskaudessa kuin seuraavissa.

Pre-eklampsiaan ei ole olemassa lääkehoitoa – vain synnytys parantaa sairauden. Lääkehoidolla voidaan kuitenkin hoitaa oireita ja helpottaa odottajan oloa.

Jos sairaus huomataan ja hoidetaan aikaisessa vaiheessa, vaarat äidille ja lapselle ovat vähäiset hyvän neuvola- ja sairaanhoidon ansiosta. Maailmanlaajuisesti pre-eklampsia on johtavia syitä äiti- ja lapsikuolleisuuteen sekä äidin ja lapsen sairastuvuuteen puutteellisen terveydenhuollon vuoksi.

Mitkä ovat raskausmyrkytyksen oireet?

 • korkea verenpaine
 • äkillinen turvotus ja painonnousu
 • valkuaista (proteiinia) virtsassa
 • päänsärky
 • ylävatsakipu
 • silmäoireita (valonarat silmät, erilaisia näköhäiriöitä)

Missä vaiheessa raskautta pre-eklampsiaa esiintyy?

Pre-eklampsian oireet voivat ilmestyä milloin tahansa raskauden puolivälin eli 20. raskausviikon jälkeen. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Satu Wedenojan mukaan istukan syvimmät osat ovat tällöin muodostuneet ja äidin ja sikiön solut ovat läheisessä kosketuksessa toisiinsa.

”Alkuraskaudessa sikiön ja istukan solut ovat vielä paikallisesti äidin kohdussa ja siten suhteellisen pienellä alueella. Loppuraskautta kohti mentäessä sikiön ja istukan soluja on kuitenkin yhä enemmän myös äidin verenkierrossa ja sen mukana joka puolella äidin kehoa. Pre-eklampsiraskaudessa äidin verenkierrossa on normaalia enemmän näitä sikiöperäisiä soluja ja äidin immuunipuolustuksen aktivoituminen vieraita soluja kohtaan saattaakin liittyä taudin kehittymiseen”, Wedenoja kertoo.

Raskausmyrkytyksen riskiä lisääviä tekijöitä

 • ensisynnyttäjyys
 • monisikiöraskaus
 • ikä: alle 20 vuotta tai yli 40 vuotta
 • aikaisempi raskausmyrkytys
 • oman äidin raskausmyrkytys
 • verenpaineen nousu ennen raskautta
 • autoimmuunisairaudet
 • migreeni

Toistaiseksi pre-eklampsian ennustamiseen ei ole luotettavaa menetelmää. Vaikka äidin riskitekijöitä tunnetaan, vain raskautta seuraamalla pystytään havaitsemaan, kenen kohdalla tauti puhkeaa.

”Pre-eklampsia on oirekuvaltaan ja alkamisajankohdaltaan vaihteleva tauti: osalla se iskee päälle jo heti raskauden puolivälissä ja siihen liittyy vaikea sikiön kasvun hidastumaa – tällöin on nähtävissä, että sairaus on alkanut jo varhaisessa raskaudessa ja istukan kehittyminen on poikkeava. Toisilla taas tauti ilmenee vasta lasketun ajan lähellä, eikä sikiön kasvun hidastumaa ole havaittavissa”, Wedenoja vertaa.

Pre-eklampsia uusiutuu seuraavassa raskaudessa noin 15% sen saaneista.

Miten pre-eklampsiaa hoidetaan?

Aspiriinista on jonkin verran hyöytä varhaisen pre-eklampsian ehkäisemisessä, mutta riskissä olevien äitien tunnistaminen on vaikeaa.

Myöskään lääkehoitoa jo puhjenneeseen pre-eklampsiaan ei toistaiseksi ole tarjolla, vaan hoito keskittyy äidin oireiden lievittämiseen.

Ainoa hoito vaikeassa tautimuodossa on välitön synnytys: vain istukan syntyminen parantaa äidin pre-eklampsian.

”Lääkkeiden turvallisuudesta raskauden aikana on usein riittämättömästi tietoa. Siten raskauden aikaisten lääkehoitojen kehittyminen vaatii ymmärrystä tautimekanismeista ja varmuutta siitä, ettei terveen raskauden kulkuun puututa tai sikiölle aiheuteta harmia”, Wedenoja tietää.

Pre-eklampsia voi pahentua lyhyen ajan kuluessa, joten on tärkeää pitää oireita tarkoin silmällä. Vaikea pre-eklampsia vaatii aina seurantaa ja hoitoa sairaalassa. Lievässä tautimuodossakin äidin ja sikiön vointia seurataan tiiviisti neuvolassa ja äitiyspoliklinikalla.

Pre-eklampsian jälkeen

Joskus synnytys joudutaan käynnistämään ennen laskettua aikaa raskausmyrkytyksen takia. Vakavissa tapauksissa joudutaan tekemään keisarileikkaus.

Kun lapsi on syntynyt ja istukka on ulkona, kokevat useimmat raskausmyrkytykseen sairastuneet naiset olonsa kohentuvan.

Verenpaineen normaaliksi palautumisen vaatima aika vaihtelee. Joskus valkuaista löytyy virtsasta ja turvotusta esiintyy vielä jonkin aikaa synnytyksen jälkeen.

Pre-eklampsian sairastaneen naisen kannattaa seurata verenpaine- ja kolesterolitasoaan myös raskauden jälkeen. Raskausmyrkytyksen sairastaneilla naisilla on 2–3 kertainen riski sairastua sepelvaltimotautiin.

Lähteet: Stt, Terveyskirjasto

Lue myös:

Oletko raskaana? Tervetuloa vau.fi-odotuskirjeen vastaanottajaksi! Saat kerran viikossa sähköpostiisi tietoa raskautesi etenemisestä.

Liity jäseneksi!

Rekisteröitymällä saat enemmän juuri omaan tilanteeseesi sopivaa sisältöä.

Mitä mieltä olet artikkelista?