Emättimen kutina ja kirvely sekä epätavallinen valkovuoto voivat viitata hiivatulehdukseen.

Viimeksi päivitetty 20.12.2015

Hiivatulehdus on yleinen hedelmällisessä iässä olevien naisten vaiva. Emättimen hiivatulehdus iskee, kun emättimessä normaalisti viihtyvä hiivasieni (Candida albicans) alkaa kasvaa liikaa.


 


Vaaraksi raskaana ollessa?

Raskaana ollessa hiivatulehdus on lähinnä kiusallinen vaiva, sillä hiivatulehdus ei aiheuta varsinaista vaaraa äidille, eikä sikiölle. Hiivasieni ei voi tarttua kohdussa olevaan lapseen. Synnytyksen yhteydessä vauva voi kuitenkin saada suuhunsa sammasinfektion, jos äidillä on synnytyksen aikainen hiivatulehdus.

Hiivalle tyypilliset oireet voivat joskus viitata vakavampiin tiloihin, esimerkiksi bakteerivaginoosiin. Tämän vuoksi hiivatulehdusta epäiltäessä raskaana olevan kannattaa ottaa varmuuden vuoksi yhteyttä lääkäriin.

Hiivatulehduksen oireet

Hiivasieni-infektio aiheuttaa mm. kutinaa, kirvelyä virtsatessa ja lisääntynyttä, kokkareista valkovuotoa. Hiivatulehdus voi aiheuttaa myös ihon ja limakalvojen haavaumia sekä vetistä valkovuotoa.

Aina epätavallisen valkovuodon taustalla ei ole hiivatulehdus. Valkovuodon muuttuminen on osa normaaliraskautta, sillä muuttunut hormonituotanto ja kohdunkaulan lisääntynyt limantuotanto lisäävät valkovuodon määrää.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella!

Hiivatulehdus on syynä vain alle neljäsosaan emättimen kutinatapauksista. Kutinaa ja kirvelyä voi syntyä myös, kun emättimen normaali maitohappobakteerikanta muuttaa valkovuodon happamaksi.

Hoidoksi paikallisvalmisteita

Hiivan hoitoon tarkoitettuja paikallishoitovalmisteita voi yleensä käyttää myös raskausaikana – varmista asia vielä farmaseutilta tai lääkkeen käyttöohjeesta. Itsehoitoon tarkoitettuja valmisteita saa apteekista esimerkiksi voiteina ja emätinpuikkoina. Yleensä hiivainfektio paranee hoidon myötä muutamassa päivässä.

Näin ehkäiset hiivatulehduksen syntyä

Jos hiivatulehduksista tulee toistuva vaiva, on syytä panostaa ennaltaehkäisyyn. Esimerkiksi turhia antibioottikuureja kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää. Antibioottien käyttö muuttaa emättimen bakteeritasapainoa, jolloin hiivasienen liialliselle kasvulle syntyy otolliset olosuhteet.

Myös ravinnolla on merkittävä vaikutus hiivatulehdusten syntymiseen. Sokeri on tunnetusti hyvää ravintoa hiivalle. Sokerin ja valkoisesta jauhosta valmistettujen tuotteiden välttäminen voi auttaa vähentämään hiivatulehduksia.

Pesut ja alusvaatteet kuntoon

Joskus hiivatulehduksen taustalla on alapään liiallinen peseminen. Intiimialueiden jatkuva puunaaminen hajustetuilla tuotteilla ei ole suositeltavaa. Kerran päivässä puhtaalla vedellä pesu riittää pitämään hygienian hyvällä tasolla. Lisäksi wc-käyntien yhteydessä on hyvä muistaa pyyhkiä aina edestä taakse päin.

Hautovat ja kiristävät alusvaatteet ovat omiaan lisäämään hiivan kasvua. Riittävän väljät ja hengittävästä materiaalista valmistetut alushousut auttavat ehkäisemään hiivatulehdusta. Myös hautovien pikkuhousunsuojien jatkuvaa käyttöä olisi hyvä välttää.

Lähteet: Aila Tiitinen: Emättimen hiivatulehdus
Artikkelia varten haastateltu naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pekka Niemistä

Mitä mieltä olet artikkelista?