Viimeksi päivitetty 8.1.2025
Emättimessä elää runsaasti erilaisia mikrobeja, joihin myös hiivasieni lukeutuu. Se ei kuitenkaan aiheuta oireita, mikäli emättimen pH-arvo pysyy happamana ja mikrobit ja hormonit tasapainossa. Jos tasapaino kuitenkin syystä tai toisesta järkkyy, hiivasieni pääsee kasvamaan liikaa ja aiheuttaa näin hiivatulehduksen.
Jo raskaus itsessään voi altistaa hiivatulehdukselle, sillä raskaus heikentää kehon immuniteettiä. Myös diabetes sekä antibioottien tai ehkäisypillereiden käyttö voivat olla osatekijöinä hiivatulehdukselle. Tiukat vaatteet ja hengittämättömien siteiden käyttö saattavat myös lisätä hiivan oireilua.
Onko hiiva vaaraksi raskaana ollessa?
Raskaana ollessa hiivatulehdus on lähinnä kiusallinen vaiva, sillä hiivatulehdus ei aiheuta varsinaista vaaraa äidille eikä sikiölle. Hiivasieni ei myöskään voi tarttua kohdussa olevaan lapseen. Hiivatulehdus on kuitenkin aina syytä hoitaa, sillä hoitamaton hiivasieni voi kutina- ja kirvelyoireiden myötä muuttua lähes sietämättömäksi.
Aina kutina ja kirvely ei johdu hiivasta, ja itse asiassa hiivatulehdus on syynä vain alle 50 % emättimen kutinatapauksista. Lievää kutinaa ja kirvelyä voi syntyä myös, kun emättimen normaali maitohappobakteerikanta muuttaa valkovuodon happamaksi. Tällöin kyseessä on styloosi, joka usein sekoitetaan hiivatulehdukseen.
Hiivatulehduksen oireet
Hiivasieni-infektio aiheuttaa mm. kutinaa, kirvelyä virtsatessa ja lisääntynyttä, kokkareista valkovuotoa. Hiivatulehdus voi aiheuttaa myös ihon ja limakalvojen haavaumia sekä vetistä valkovuotoa.
Aina epätavallisen valkovuodon taustalla ei ole hiivatulehdus. Valkovuodon muuttuminen on osa normaaliraskautta, sillä muuttunut hormonituotanto ja kohdunkaulan lisääntynyt limantuotanto lisäävät valkovuodon määrää.
Hiivalle tyypilliset oireet voivat joskus viitata vakavampiin tiloihin, esimerkiksi bakteerivaginoosiin, joka saattaa lisätä ennenaikaisen syntymän riskiä. Tämän vuoksi hiivatulehdusta epäiltäessä raskaana olevan kannattaa aina ottaa varmuuden vuoksi yhteyttä lääkäriin.
Hiivatulehduksen hoito
Hiivan hoitoon tarkoitettuja paikallishoitovalmisteita voi yleensä käyttää myös raskausaikana – mutta asia on hyvä varmistaa vielä lääkäriltä tai farmaseutilta. Itsehoitoon tarkoitettuja valmisteita saa apteekista esimerkiksi voiteina, emätinpuikkoina ja suun kautta otettavina tabletteina. Valmisteesta riippuen hoito kestää 1–6 päivää, ja yleensä hiivainfektio helpottaa jo muutaman päivän kuluessa hoidon aloittamisesta.
Näin ehkäiset hiivatulehduksen syntyä
Jos hiivatulehduksista tulee usein toistuva vaiva, on syytä panostaa ennaltaehkäisyyn. Seuraavat ohjeet auttavat paitsi ennaltaehkäisyyn, mutta tehoavat myös jo syntyneen hiivan hoitamiseen.
- Huolehdi hyvästä henkilökohtaisesta hygieniasta, mutta älä puunaa liikaa. Vältä käyttämästä saippuaa alapääpesuun, sillä se saattaa päinvastoin järkyttää emättimen tasapainoa entisestään. Vesipesussakin on hyvä muistaa kohtuus, sillä liian tiheä peseytyminen saattaa myös ärsyttää emättimen mikrobistoa. Voimakkaasti hajustettujen hygieniatuotteiden käyttö ei myöskään ole hyväksi.
- Anna alapään hengittää. Tamponit ja kuukupit ovat hengittävämpi vaihtoehto kuukautissiteille. Vältä myös jatkuvaa pikkuhousunsuojien ja liian tiukkojen housujen käyttöä. Alushousuiksi kannattaa valita hengittäviä materiaaleja keinokuitujen sijaan, ja toisinaan on myös hyvä nukkua ilman pikkuhousuja.
- Ole tarkkana wc-käynneillä. Pyyhi alapää wc-käynnin jälkeen aina edestä taaksepäin, sillä hiiva saattaa levitä emättimeen myös peräsuolesta.
- Karsi liika sokeri pois ruokavaliosta. Tarkkaile sokerin määrää ruokavaliossasi, sillä runsas sokerin käyttö voi altistaa hiivatulehdukselle.
- Nauti maitohappobakteereita. Maitohappobakteerit tasapainottavat suoliston mikrobikantaa, ja ne voivat auttaa myös hiivatulehduksen ehkäisyssä. Maitohappobakteereita saa mm. jogurtista, piimästä ja viilistä, mutta markkinoilta löytyy myös erityisesti intiimialueen hyvinvointiin kehitettyjä maitohappobakteerivalmisteita.
Lähteet: Terveyskirjasto, Lääkärikeskus Aava, Yliopiston verkkoapteekki
Lue myös:
Suonikohjut ja peräpukamat raskausaikana – alttius periytyy
Enterorokko raskaana – vaarallinen vai vaaraton?
Raskaus ja kuume: Selkeä lämmönnousu altistaa sikiövauriolle ja jopa keskenmenolle
Raskaus ja päänsärky – mistä kipu johtuu, miten sitä voidaan lievittää?