Ei niitä kukaan halua, mutta monille raskaana oleville niitä nyt vain tulee. Jotain voi onneksi yrittää tehdä niin suonikohjujen kuin peräpukamienkin ennaltaehkäisemiseksi.

Viimeksi päivitetty 22.4.2008

Suonikohjut ovat kiemuraisia tai solmumaisia laajentumia säärten ja reisien suurissa verisuonissa. Niitä voi tulla myös häpyhuuliin. Suonikohjuja peräaukon ympärillä kutsutaan peräpukamiksi.Alttius suonikohjuihin periytyy

Jos läheisillä perheenjäsenilläsi on tai on ollut suonikohjuja, myös sinulla on normaalia suurempi riski saada niitä.

Suonikohjujen ilmaantumiseen on lukuisia syitä. Raskaana ollessa kehon nestemäärä suurempi. Samanaikaisesti hormonit veltostuttavat osaa lihaksistosta. Tämän johdosta verisuonten läpät, jotka kuljettavat verta takaisin sydämeen, toimivat huonommin ja verenkierto hidastuu.

Niinpä veri voi kerääntyä jalkoihin, kun istut tai seisot paljon. Lisääntynyt verimäärä saa suonet laajenemaan ja syntyy suonikohjuja ja turvotuksia, jotka voivat aiheuttaa epämukavuutta.

Jalat ylös aina kuin mahdollista

Voit ennaltaehkäistä suonikohjuja samalla tavoin kuin muitakin turvotuksia. Huolehdi, että käyt pitkällesi tai istut jalat ylhäällä aina kun siihen on mahdollisuus.

Harrasta säännöllistä liikuntaa ja vältä kiristäviä vaatteita. Myös tukisukkahousuista voi olla apua.

Peräpukamatkin ovat suonikohjuja

Peräpukamat ovat suonikohjuja peräaukossa tai sen ympärillä. Ne voivat olla erittäin kiusallisia ja kivuliaita. Usein ne kutiavat ja ne voivat myös vuotaa verta.

Kova vatsa lisää peräpukamien riskiä, mutta kaikille raskaana oleville ei tule niitä. Voit ennaltaehkäistä peräpukamia samalla tavoin kuin muitakin suonikohjuja sekä syömällä kuitupitoista ruokaa, joka ehkäisee ummetusta.

Peräpukamat usein ohi menevä ongelma

Odottavien äitien peräpukamat ovat yleensä ohimenevä ongelma. Lyhyt kylpy voi lievittää mahdollisia kipuja ja apteekista saat vaivaan voiteita ja peräpuikkoja. Keskustele kätilön tai lääkärin kanssa ennen kuin käytät niitä.

Joskus peräpukamat voidaan joutua avaamaan kirurgisesti.

Mitä mieltä olet artikkelista?