Erityisesti nuoria työikäisiä naisia ummetus ei ainoastaan kenkuta vaan myös hävettää, selviää lääkeyhtiö Orionin tuoreesta tutkimuksesta. Raskausaikana ummetus on valitettavan tuttu riesa.
Raskaus ja ummetus
Koska ruoka kulkeutuu ruuansulatuskanavan läpi hitaammin, ravintoaineet imeytyvät paremmin ja kulkeutuvat edelleen istukan läpi sikiöön.
Vatsa voi tuntua isolta ja turvonneelta raskauden aikana – eikä pelkästään kohdussa kasvavan asukin vuoksi.
Jotta kohtu voi venyä raskausaikana, täytyy sen lihaksien löystyä. Tämän saavat aikaan estrogeeni- ja progesteronihormonit. Ne vaikuttavat koko kehon sileään lihaskudokseen.
Matka-aika ruuansulatuskanavan läpi tuplaantuu
Sileää lihaskudosta on myös ruoansulatuskanavassa. Koska se on veltompi, ruoka kulkee hitaammin sen läpi. Itse asiassa ruoalta kuluu nyt enemmän kuin kaksinkertainen aika kulkea ruuansulatuskanavan läpi kuin ennen raskaaksi tulemista. Ei siis ihme, että turvottaa!
Lapsellesi tämä on kuitenkin vain hyvä asia: Koska ruoka kulkeutuu hitaammin, ravintoaineet imeytyvät paremmin ja kulkeutuvat edelleen istukan läpi sikiöön. Ravinto myös imeytyy tehokkaammin ja uloste tulee kovemmaksi ja kuivemmaksi.
Liikuntaa, kuituja ja vettä
Voit ehkäistä ummetusta huolehtimalla riittävästä nesteen saannista. Juo runsaasti vettä, syö paljon kuituja (täysjyväleipää, hedelmiä ja vihanneksia) ja huolehdi riittävästä liikunnasta. Käytä ulostuslääkkeitä, lääkkeitä ja peräruiskeita vain kätilön tai lääkärin suosituksesta.
Hyvä neuvo: älä kulje vesihanan ohi pysähtymättä juomaan.
Ummetuksesta kärsii 2-28 prosenttia väestöstä. Tarkempaa arviota on vaikea tehdä, koska ummetukselle ei ole olemassa yksiselitteistä määritelmää. Suolen toiminta on myös yksilöllistä: toiselle suolen tyhjeneminen 2 kertaa viikossa on normaalia, toiselle jo kiusallista.
Lähteet:
Ummetustutkimuksesta kertoi Aamulehti 23.4.2008.
Yliopiston Apteekki
Lue lisää raskaudesta viikko viikolta -osiosta.
Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeli11 myyttiä äitiydestä
Seuraava artikkeliTunteiden vietävänä – raskaus saa mielen ailahtelemaan