Raskausaikana ruoka kulkeutuu ruuansulatuskanavan läpi normaalia hitaammin, jotta ravintoaineet ehtivät imeytyä paremmin. Ilmiön kiusallinen sivuvaikutus on kuitenkin ummetus, joka vaivaa lähes kaikkia odottajia. Lue jutusta näppärä kotikonsti, joka auttaa ummetukseen!

Viimeksi päivitetty 10.4.2024

Vatsa voi tuntua isolta ja turvonneelta raskauden aikana – eikä pelkästään kohdussa kasvavan asukin vuoksi. Jotta kohtu voi venyä raskausaikana, täytyy sen lihaksien löystyä. Tämän saavat aikaan estrogeeni- ja progesteronihormonit. Ne vaikuttavat koko kehon sileään lihaskudokseen.Ruuan kulku hidastuu

Sileää lihaskudosta on myös ruoansulatuskanavassa. Koska se muuttuu veltommaksi, ruoka kulkee hitaammin sen läpi. Itse asiassa ruoalta kuluu nyt enemmän kuin kaksinkertainen aika kulkea ruuansulatuskanavan läpi kuin ennen raskaaksi tulemista. Ei siis ihme, että turvottaa!

Lapsellesi tämä on kuitenkin vain hyvä asia: Koska ruoka kulkeutuu hitaammin, ravintoaineet imeytyvät paremmin ja kulkeutuvat edelleen istukan läpi sikiöön. Koska ravinto imeytyy tehokkaammin, uloste muuttuu kovemmaksi ja kuivemmaksi.

Tämän vuoksi ummetus altistaa odottajan peräpukamille.

Liikuntaa, kuituja ja vettä

Voit ehkäistä ummetusta huolehtimalla riittävästä nesteen saannista. Juo runsaasti vettä (1-2 litraa päivässä), syö paljon kuituja (täysjyväleipää, hedelmiä ja vihanneksia) ja huolehdi riittävästä liikunnasta.

Helppo kotinkonsti on ostaa kuivattuja luumuja, ja laittaa viitisen kappaletta niitä vesilasiin likoamaan yön yli. Kulauta tämä juoma kurkkuusi heti aamulla. Tätä rutiinia kannattaa jatkaa raskauden loppuun asti.

Käytä ulostuslääkkeitä, lääkkeitä ja peräruiskeita vain kätilön tai lääkärin suosituksesta!

Ummetus

Jatkuvasta ummetuksesta kärsii 2–28 prosenttia väestöstä. Tarkempaa arviota on vaikea tehdä, koska ummetukselle ei ole olemassa yksiselitteistä määritelmää.

Suolen toiminta on myös yksilöllistä: toiselle suolen tyhjeneminen 2 kertaa viikossa on normaalia, toiselle jo piinallista.

Mitä mieltä olet artikkelista?