Monimuotoinen raskausihottuma (lyh. PUPPP tai PEP) aiheuttaa kirjavan joukon oireita. Ihottuma vaivaa pääasiassa esikoistaan odottavia.

Viimeksi päivitetty 28.9.2022

Sisältö

Monen odottajan iho hehkuu raskaushormoien ansiosta kauniimpana kuin koskaan, mutta toisinaan käy toisin: Iho voi punoittaa ja kutista. Ilmestyy näppyjä, rakkuloita ja laikkuja.


 


Näin tunnistat yhden yleisimmistä raskausajan ihovaivoista.

Mikä on monimuotoinen raskausihottuma?

Monimuotoinen raskausihottuma on raskausajan ihosairauksista yleisimpiä. Ihan arkinen vaiva ei kuitenkaan ole, sillä sitä esiintyy kuitenkin vain noin  0,5 prosentilla odottajista.

Kyseessä on ennen kaikkea ensimmäistä lastaan odottavien riesa, joka katoaa joidenkin viikkojen kuluessa synnytyksestä.

Seuraavissa raskauksissa ihottuma ei yleensä toistu, vaikka harvoja poikkeuksiakin on.

Englanniksi vaiva tunnetaan nimillä polymorphic eruption of pregnancy eli PEP ja pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy eli PUPPP.

Oireet puhkeavat loppuraskaudessa

Monimuotoinen raskausihottuma puhkeaa tyypillisesti loppuraskaudessa. Joissain tapauksissa se voi iskeä toviksi jopa synnytyksen jälkeen.

Oireet ihottumassa ovat nimensä mukaisesti monenlaisia: punoitusta laajoilla ihoalueilla, nokkosihottumaa muistuttavia laikkuja ja paukamia sekä pienikokoisia rakkuloita.

Useimmiten tämä ikävästi kutiseva ihottuma ilmestyy pakaroihin, reisiin ja alavatsan alueelle. Joskus sitä saattaa esiintyä myös käsivarsissa ja rinnoissa.

Monimuotoinen raskausihottuma
Monimuotoinen raskausihottuma raskausviikolla 35+6. (Kuva: Public Domain)

Mikä aiheuttaa monimuotoisen raskausihottuman?

Monimuotoisen raskausihottuman syistä ei olla varmoja.

Joidenkin olettamusten mukaan se saattaa liittyä voimakkaaseen vatsan kasvuun ja  raskausarpiin: Uumoillaan, että kun kovalla koetuksella oleva iho ärtyy, se puolestaan laukaisisi ihon tulehduksellisen reaktion.

Monimuotoista raskausihottuma on jonkin verran yleisempi monikkoraskauksissa kuin yhtä lasta odottavien keskuudessa.

Mahdollisiksi syyksi on lisäksi ehdotettu muun muassa sikiön aiheuttamaa vasta-ainereaktiota odottajassa sekä voimakkaasti vaihtelevia hormonitasoja raskauden aikana.

Hoito tähtää oireiden lievittämiseen

Tavallisia hoitomuotoja monimuotoiselle raskausihottumalle ovat allergialääkkeinä käytetyt antihistamiinit sekä hydrokortisoni.

Vaikeimmissa tapauksissa saatetaan joutua turvautumaan sisäisesti käytettävään kortisoniin.

Pidä ihostasi hyvää huolta myös raskausaikana

Koska syyt ihottuman puhkeaminen taustalla eivät ole täysin selvillä, varmoja ihottuman puhkeamista estäviä keinojakaan ei voida luvata.

Se kuitenkin on selvää, että puhkeaapa monimuotoinen raskausihottuma tai ei, odottajan kannattaa pitää ihostaan hyvää huolta.

Terve ja hyvinvoiva iho kestää ihoon kohdistuvaa rasitusta joka tapauksessa paremmin kuin iho, joka on jo alun alkaen huonossa kunnossa.

Muista siis kosteuttaa ihoa päivittäin – niin sisältä kuin ulkoa. Juo paljon vettä ja käytä ihotyypillesi sopiva kosteusvoidetta. Esimerkiksi sopivan perusvoiteen valintaan saa hyviä neuvoja apteekin henkilökunnalta.

Pidä iho puhtaana, mutta älä käytä liian rajuja puhdistusaineita. Kuivattavat saippuat liuottavat iholta sitä luontaisesti suojaavan rasvan.

Suojaudu kesäaikaan huolellisesti auringolta. Punoitus, aristus ja pahimmillaan rakkulat kertovat siitä, että iho on liiallisen auringonoton jäljiltä tulehtunut. Parhaiten suojaat ihoasi auringon vahingoittavilta vaikutuksilta vaatekerroksilla ja pysyttelemällä varjossa tai sisätiloissa silloin, kun aurinko porottaa voimakkaimmin.

Lähteet: Bad.org.uk | Duodecim | Karger | Terveyskirjasto | Verywellfamily

Lue lisää raskaudesta ja ihosta:

 

 

 

Mitä mieltä olet artikkelista?