Linea negra (suom. musta viiva) on raskausmahaa pystysuoraan leikkaava pigmenttiviiva. Miksi se ilmestyy joillekin, ja onko siihen mitään erityistä syytä? 

Viimeksi päivitetty 5.5.2022

Raskausaika on täynnä ihmettelyä ja yllätyksiä, ja yksi ihmetyksen aiheista joillekin on pyöristyvää vatsaa yllättäen halkova viiva.


 

 


Ihan tyhjästä linea negra ei tosin välttämättä ilmesty. On mahdollista, että naisen vatsaa on jo ennen raskautta koristanut huomaamattomampi linea alba eli vaalea viiva, joka raskauden aikana tummuu paljain silmin havaittavaksi.

Raskausaika vaikuttaa useimpien ihoon monin erilaisin tavoin

Raskaus aiheuttaa suurimmalle osalle naisista monenlaisia muutoksia ihoon, kuten ihon rasvoittumista ja finnejä tai kuivumista sekä erilaisia pigmenttimuutoksia.

Vaikka linea negra on yleinen raskausajan ihomuutos, joillekin sitä ei ilmesty lainkaan. Osalle se piirtyy vain alavatsaan ja toisilla se jatkuu myös navan yläpuolelle.

Missä vaiheessa raskautta linea negra ilmestyy?

Viivan ilmestymisen ajankohta vaihtelee. Aivan alkuraskaudessa sitä ei kuitenkaan kannata vielä odotella vaan vasta toisen raskauskolmanneksen pyörähtäessä käyntiin.

Raskauden edetessä viiva voi tummua entisestään, mutta aivan nimensä veroista eli mustaa siitä ei missään vaiheessa silti tule.

Mikä viivan aiheuttaa?

Raskaudenaikaisen ihon tummumisen taustalta löytyvät kohonneet estrogeeni- ja keltarauhashormonitasot, jotka kiihdyttävät melaniinin tuotantoa ihon melanosyyttisoluissa.

Melaniinia eli ihoa tummentavaa pigmenttiä esiintyy enemmän tietyillä ihoalueilla. Siksi linea negran ilmestymisen aikoihin odottaja saattaakin havaita myös esimerkiksi nännien, nännipihojen, vanhojen pigmenttiläiskien, arpien, syntymämerkkien ja pisamien tummentumista.

Voiko raskausviivan ilmestymistä estää?

Linea negra on raskauden normaali sivuilmiö, joka tulee, jos on tullakseen.

Viivan ilmestymistä ei siis voi estää, mutta useimmiten se haalistuu pikkuhiljaa huomaamattomaksi lapsen syntymän jälkeen.

Auringossa linea negra voi tummua entisestään. Sen ehkäisyssä auttavat raskaana oleville sopivat aurinkovoiteet sekä tietysti ihoa suojaavat vaatteet.

Linea negra kertoo uskomuksen mukaan tulevan lapsen sukupuolen

Vanhan uskomuksen mukaan viivan pituudesta voisi päätellä, onko tuleva lapsi tyttö vai poika.

Väitetään, että jos viiva jatkuu navan yläpuolelle, silloin luvassa olisi poika. Napaan päättyvä tai navan alle jäävä viiva taas tietäisi tyttöä. Erään version mukaan häpyluuhun ulottuva linea negra olisi sekin tyttölapsen ennusmerkki.

Vaikka nämäkin uskomukset ovat kiehtovia, kovin suurta painoarvoa niille ei kannata antaa, sillä tieteellistä näyttöä niiden tueksi ei ole.

Linea negra ja tummat nännit saattavat olla vauvan ”kartta”

Raskaudenaikaisella ihon tummumisella saattaa kuitenkin olla käytännöllinen tarkoitus. Tiedetään, että vastasyntyneet eivät vielä näe kovin hyvin, ja että erityisesti tumman ja vaalean kontrastit kiinnittävät heidän huomionsa parhaiten.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan linea negra yhdessä tummien nännien ja nännipihojen kanssa piirtäisivät vastasyntyneelle eräänlaisen kartan, jonka avulla nämä pystyvät suunnistamaan rinnalle syntymän jälkeen.

Linea negrasta on juteltu myös foorumilla.

Lähteet:

Verywell Health
American Pregnancy Association

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?