Raskaus saa äidin ihon usein hehkumaan kuulauttaan. Valitettavasti vaihtelut hormonitasoissa voivat aiheuttaa myös vähemmän tervetulleita muutoksia. Kasvoissa tummina läikkinä ilmenevät maksaläiskät saavat harvan äidin hyppimään ilosta.

Viimeksi päivitetty 14.1.2014

Maksaläiskä, toiselta nimeltään melasma, on hyvänlaatuinen ihon pigmenttimuutos. Se on muuta ihoa tummempi, usein muodoltaan symmetrinen alue, joka ilmestyy tyypillisesti kasvojen iholle. Monet saavat laikkuja otsan ja poskien alueelle, ylähuuleen tai leukaan. Maksaläiskiä voi syntyä kuitenkin myös muille ihoalueille, jotka ovat alttiina auringon säteilylle.


 


Maksaläiskä syntyy kohtaan, jossa ihon melanosyytit tuottavat liikaa pigmenttiä. UV-säteilylle altistuminen on merkittävä pigmenttimuutoksia aiheuttava tekijä, sillä auringon UV-säteily lisää pigmenttiä tuottavien melanosyyttien aktiivisuutta. Siksi uusia läiskiä syntyy erityisesti kesäaikaan. Vanhat maksaläiskät taas tummenevat yleensä auringon vaikutuksesta kesällä ja vaalenevat talvella ihon altistuessa vähemmän auringon säteilylle.

Maksaläiskiä useammin naisilla

Hormonien ja erityisesti naishormonien on todettu vaikuttavan maksaläiskien syntymiseen. Maksaläiskiä esiintyykin useammin naisilla kuin miehillä. Raskaus hormonivaihteluineen on otollista aikaa maksaläiskien kehittymiselle. Joidenkin arvioiden mukaan jopa yhdeksän kymmenestä raskaana olevasta naisesta saa maksaläiskiä raskauden aikana.

Myös hormoniehkäisy on tutkimuksissa liitetty maksaläiskiin. Erityisesti ehkäisypillerien aloittamisen yhteydessä naisille usein ilmaantuu maksaläiskiä. Lisäksi hajustetun kosmetiikan ja stressin epäillään voivan laukaista maksaläiskien kehittymisen.

Lue myös: Raskausarpia on vaikea välttää

Ehkäise laikut ennalta

Vaikka maksaläiskistä ei olekaan terveydellistä haittaa, monia tummat laikut kasvoissa häiritsevät. Koska pigmenttikertymistä voi olla vaikeaa päästä eroon, yksinkertaisinta on yrittää ennaltaehkäistä niiden syntymistä. Siluetti Spa:n Spa Manager Susanna Kyntölän mukaan tärkein maksaläiskien syntymistä ennaltaehkäisevä keino on käyttää riittävän tehokasta aurinkosuojaa.

”Jos henkilöllä on taipumusta maksaläiskiin, kannattaa valita aurinkovoide, jonka suojakerroin on noin 30. Paljon tätä korkeammat kertoimet eivät tuo suurta lisätehoa maksaläiskien ehkäisemiseen”, Kyntölä sanoo.

Aurinkovoidetta hankkiessa on varminta valita tuote, joka suojaa sekä UVA- että UVB -säteilyltä. Aurinkovoiteen lisäksi kannattaa kesäaikaan käytää lierillistä hattua, joka antaa lisäsuojaa auringonsäteiltä.

Eroon syntyneistä maksaläiskistä

Raskauden aikana tulleet läiskät häviävät usein itsestään parissa kuukaudessa synnytyksen jälkeen. Toisille laikut kuitenkin jäävät pysyväksi riesaksi.

Ylipigmentoitunutta ihoa voi vaalentaa monella eri menetelmällä. Esimerkiksi pigmenttiä vaalentavalla voiteella, laserhoidolla ja kemiallisella kuorinnalla pystytään häivyttämään ja jopa poistamaan häiritseviä pigmenttilaikkuja.

Markkinoilla on myös useita pigmenttimuutosten kotihoitoon suunniteltuja tuotteita. Maksaläiskien vaalentamiseen käytetään esimerkiksi tretinoiinia ja hydrokinonia sisältäviä voiteita.

”Tehokkaimpien ja eniten vaikuttavaa ainetta sisältävien voiteiden ostamiseen tarvitaan yleensä lääkärin resepti. Maksaläiskien hoitoon tarkoitettuja tuotteita saa kuitenkin myös ilman reseptiä. Joillakin voiteilla pystytään vähentämään ihon omaa pigmentintuotantoa. Esimerkiksi maitohappoa sisältävät voiteet ovat turvallisia ja tehokkaita”, Kyntölä kertoo.

Lisääntyneen pigmentin sijainti ihossa vaikuttaa hoitotuloksiin. Kyntölän mukaan syvällä ihossa sijaitsevia pigmenttikertymiä on miltei mahdoton poistaa lopullisesti, mutta ihospesialistien tekemillä hoidoilla on mahdollista vaalentaa myös sitkeimpiä maksaläiskiä.

”Laserhoito on tehokkain hoitomuoto maksaläiskiin. Laserilla pigmenttilaikku voidaan saada häviämään miltei kokonaan. Myös kemiallisesta kuorinnasta on apua. Se poistaa ihon pinnalta solukkoa, jossa liika pigmentti sijaitsee ja nopeuttaa ihon uusiutumista”, Kyntölä sanoo.

Pika-apua hoidot eivät tarjoa. Näkyviin tuloksiin pääsemiseksi tarvitaan yleensä useita hoitokertoja. Tämän vuoksi hoitotulosten odottelemiseen voi kulua kuukausia.

”Onnistuneen hoidon tuloksia pitää ylläpitää suojaamalla iho auringolta, sillä tehokkaat hoidot saattavat herkistää ihoa ja altistaa sen liialliselle pigmentoitumiselle. Taipumus maksaläiskien syntymiseen ei häviä hoitojen myötä. Myös siksi ihon suojaaminen UV-säteilyltä on tärkeää”, Kyntölä muistuttaa.

Lähde: The British Association of Dermatologists

Lue myös: 

Mitä mieltä olet artikkelista?