Raskausajan hormonaaliset muutokset sekä ihon nopea venyminen voivat aiheuttaa repeytymiä verinahassa, dermiksessä. Näitä repeytymiä kutsutaan raskausarviksi.

Viimeksi päivitetty 16.4.2008

Raskaana olevista suurimmalle osalle, arviolta 75–90 prosentille, tulee ainakin jonkin verran raskausarpia.


 


Tavallisimmin arvet ilmaantuvat vatsan seudulle siinä vaiheessa, kun vatsa alkaa toden teolla kasvaa, noin 6. raskauskuukaudella. Kasvavat rinnat saavat usein myös osansa.

Arvet hakeutuvat kehon rasvaisimpiin kohtiin

Erityisesti raskausarpia voi esiintyä kehon rasvaisimmissa kohdissa: lantiolla rinnoissa, pakaroissa, vatsassa ja reisissä.

Raskausarpia on vaikea välttää, mutta ihon rasvaamisesta, tasapainoisesta ruokavaliosta ja runsaasta veden juomisesta ei ole ainakaan haittaa, sillä ihon kimmoisuus voi jonkin verran ehkäistä raskausarpien syntymistä.

Tuoreet raskausarvet saattavat kutista ja syyhytä voimakkaastikin. Kutinaan kannattaa kokeilla rasvaista voidetta ja pyrkiä välttämään raapimista.

Aivan kaikille raskausarpia ei tule. Voi olla, että ne, joiden elimistö tuottaa tavallista enemmän kortikosteroidi-nimistä hormonia, ovat alttiimpia arville, sillä kortikosteroidi vähentää ihon kimmoisuuteen vaikuttavan kollageenin määrää.

Lue myös: Raskaus on fyysinen mullistus

Raskausarvet eivät koskaan katoa kokonaan

Raskausarvet eivät koskaan häviä kokonaan, mutta ajan myötä niiden väri vaalenee ja usein niiden koko myös pienenee. Jos hyvin käy, arvista voi tulla lopulta lähes huomaamattomat. Siihen tosin saattaa kulua vuosia.

Raskausarpia voi ilmaantua myös muille kuin lasta odottaville. Esimerkiksi kasvupyrähdysten yhteydessä raskausarpia ilmaantuu helposti, kuten myös silloin, jos paino nousee nopeasti.

Lähteet:

NHS/Health encyclopaedia
Yliopiston Apteekki

Lue myös:

Apua raskausajan turvotukseen
Raskausaikana on tavallista, että elimistöön kertyy nestettä. On naisia, jotka eivät edes huomaa lisääntynyttä nestemäärää ja toisaalta naisia, joilla turvotus ei pelkästään tunnu vaan myös näkyy muun muassa käsissä, jaloissa ja kasvoissa.

Suonikohjuja ja peräpukamia
Ei niitä kukaan halua, mutta monille raskaana oleville niitä nyt vain tulee. Jotain voi onneksi yrittää tehdä niin suonikohjujen kuin peräpukamienkin ennaltaehkäisemiseksi.

Odottajan yö: Kramppeja, vessareissuja ja närästystä
Raskausaikana lepo on tärkeää, mutta nukkuminen ja nukahtaminen voi olla melkoista taiteilua. Jokainen raskauskolmannes tuo nukkumiseen omat haasteensa.

Mitä mieltä olet artikkelista?