Stressi, tupakka ja alkoholi luonnollisesti heikentävät miehen hedelmällisyyttä. Miehen herkkä lisääntymiskyky kärsii myös muista seikoista. Lue lista yhdeksästä asiasta, jotka laittavat siittiöt tukalaan asemaan. Mukana yllättäviä asioita!

Viimeksi päivitetty 27.9.2012

1. Ylipaino

Miesten ylipaino (BMI yli 25) pienentää neljänneksellä siittiöiden laatua. Myös siittiöiden tiheys on ylipainoisilla alhaisempi.

Läski vaikuttaa monella tavalla. Rasvakudos lisää kehon estrogeenipitoisuutta. Kohonnut estrogeenitaso häiritsee siittiötuotantoa.

Toinen lihavuuden tuottama ongelma on lämpö. Rasva lämmittää kiveksiä ja näin ollen lämpöherkät siittiöt kärsivät.

2. Maalikemikaalit

Maalikemikaalihuurujen hengittelyllä tiedetään olevan useita haitallisia vaikutuksia terveydelle. Glykolieettereiden kanssa työskentelevät miehet ovat vaarassa heikentää omaa hedelmällisyyttään.

Manchesterin ja Sheffieldin yliopistojen yhteisessä tutkimuksessa selvisi, että usein glykolieettereiden kanssa työskentelevillä miehillä oli 2,5 kertaa suurempi riski tuottaa vähemmän normaaleja siittiöitä.

3. Kasviestrogeenit

Fyto- eli kasvisestrogeenit saattavat alentaa miehen hedelmällisyyttä. Alentava vaikutus perustuu siihen, että kasvisestrogeenit matkivat naishormonin toimintaa.

Cambridgessä tehdyn tutkimuksen mukaan kasvisestrogeenejä sisältää erityisen paljon pikakahvijauhe, parapähkinät, maapähkinät, tumma olut ja punaviini.

Myös soijatuotteet sisältävät kasvisestrogeenejä. Lihateollisus käyttää soijaa eläinten rehuna, joten estrogeeneja saa myös lihasta. 

4. Huumeet

Marihuana pienentää siittiöiden määrää. Sen lisäksi pössyttelijän siittiöt toimivat väärällä tavalla. Siittiöt uivat hyperaktiivisen vimman vallassa ja palavat loppuun ennen munamaaliin pääsyä.

Pitkän heroiinin käytön jälkeen miehen siittiötuotanto on niin kehnoa, ettei mies saa lasta aikaiseksi edes kahden vuoden jälkeen viimeisestä opiaattiannoksesta. Myös lääkemäärätyt opiaatit kuten kipulääkkeet huonontavat sperman laatua.

Kokaiinilla on puolestaan vieläkin ikävämmät seuraukset. Kokaiini nimittäin kiinnittyy siittiöihin ja aiheuttaa kehityshäiriöitä alkiossa.

Lähde: Effects of drug abuse on sperm production 

5. Ikä

Lapset kannattaa hankkia nuorena. Aikaisemmin on ajateltu, että väite pätee vain naiseen. Uuden tutkimustiedon valossa myös miehen kannattaa sijoittaa lisääntymisaikeensa varhaiseen aikuisuuteen. Ikääntyneiden ukkojen heikkolaatuinen sperma lisää nimittäin lasten sairausriskejä.

Yli 45-vuotiaan miehen siittämät lapset kuolevat ennen täysikäisyyttä kaksi kertaa todennäköisemmin kuin nuorempien isien vesat. Suhdeluku johtuu todennäköisesti vanhojen isien lapsien suuremmista sairausriskeistä.

Myös hedelmöittäminen on vaikeaa vanhalla spermalla. Yli 40-vuotiaan miehen sperma on riski merkittäviin hedelmöittämisongelmiin.

6. Pyöräily

Himopyöräily saattaa olla haitaksi lasta suunnittelevalle miehelle. Ahterin hinkkaaminen satulaan saattaa aiheuttaa erektio-ongelmia. Satula painaa välilihan alueella sijaitsevaa erektiohermostoa.

Sperman laatu saattaa puolestaan laskea lantion lämpenemisen takia.

Sunnutaipyöräilijöiden ei kuitenkaan tarvitse pelästyä. Urologisen kirurgian konsultti Vinod Nargund huomauttaa, että ongelmat vaivaavat erityisesti maastopyöräilijöitä. Myös pitkät pyörälenkit voivat aiheuttaa tunnottomuutta ja erektio-ongelmia.

7. Kolajuoma

Kolajuomien suurkuluttajien siittiöt ovat selkeästi heikommassa kunnossa kuin kolaa vieroksuvien verrokkien. Siinä missä kolaa 7 litraa viikossa lipittävien miesten siemennesteessä oli 121 miljoonaa siittiötä, löytyi kolasta kieltäytyvien miehiltä keskimäärin 181 miljoonaa siittiötä.

Ero on merkittävä, vaikkakaan ei täysin lapsentekoa estävä tekijä. Kolamiesten siemennesteellä on mahdollista saada lapsi.

Huono spermanlaatu saattaa johtua miesten muista elämäntavoista, jotka ovat yhteydessä kolan suurkulutukseen.

8. Kuume 

Kun kuume yltää yli 38 asteeseen, alkaa alapäässä tapahtua. Kuumuutta kaihtavat siittiöt alkavat vaurioitua.

Vaurioituneet siittiöt poistuvat yleensä kolmessa kuukaudessa miehen kiveksistä. Tässä on kuitenkin yksilöllisiä eroja. Toisilla miehillä menee jopa puoli vuotta, että siittiöparvi on entisessä loistossaan.

On kuitenkin epätodennäköistä, että kuumeen keittämät siittiöt pääsisivät hedelmöittämään. Miehen ei siis tarvitse odottaa puolta vuotta kuumeen jälkeen ennen kuin ryntää tosi toimiin.

9. Ehkäisypilleri

Miesten ehkäisypilleriä on kehitelty pitkään ja hartaasti. Pilleriä ei ole kuitenkaan kuulunut. Miehet eivät saa edelleenkään pistää päiviltä omia siittiöitään.

Miesten pilleri olisi todennäköisesti harmittomampi kuin hormoneihin perustuvat naisten ehkäisypillerit. Siittiötuotantoa voisi nimittäin suitsia A-vitamiinilla.

Intiassa on kokeiltu myös ehkäisyruisketta, joka pistetään suoraan kiveksiin. Ruiske sisältään polymeerejä, jotka turmelevat siittiöt sadan prosentin varmuudella.

Mitä mieltä olet artikkelista?