Tutkimusten mukaan siittiöiden laatu kärsii pitkän pidättäytymisajan seurauksena. Siemennesteen määrä kyllä kasvaa samoin kuin siittiöiden kokonaismäärä, mutta siittiöiden liikkuvuus ja laatu heikkenevät.

Jo 10 päivän pidättäytymisen jälkeen sperman laadussa alkaa tapahtua kielteisiä muutoksia: siittiöiden liikkuvuus laskee ja laatu heikkenee.


 


Varsinkin, jos siittiöiden tuotanto on vähäistä ja niiden liikkuvuus jo alun perin tavanomaista heikompaa, ne vanhenevat jo alle viikossa hedelmöityskyvyltään heikoiksi.

 

Tuoreita siittiöitä: seksiä joka toinen päivä

Jos halutaan hedelmöittymisen kannalta laadukkaita siittiöitä, viikkoa ennen ovulaatiota on hyvä olla yhdynnässä esimerkiksi joka toinen päivä. Tällöin siittiöt ovat ”tuoreita”.

Esimerkiksi 3–4 viikon tauko on puolestaan niin pitkä, että niillä siittiöillä raskausmahdollisuudet ovat heikentyneet. Siittiöiden vanheneminen on nopeampaa niissä tapauksissa, joissa siittiöiden määrä ja laatu ovat heikommat.

Jos raskautta ei ala kuulua, on tärkeätä tehdä miehelle sperma-analyysi.

Aarne I. Koskimies on dosentti, lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Mitä mieltä olet artikkelista?