Lasta toivova nainen on poistattanut hormonikierukkansa, ja kysyy nyt, kuinka nopeasti kuukautiset palaavat – ja niiden mukana mahdollisuus raskauteen. Naistentautien erikoislääkäri vastaa.

Viimeksi päivitetty 14.6.2017

Kysymys:
Hei! Minulta on poistettu Mirena-kierukka, koska esikoinen olisi meillä haaveissa. Vaikka en ole aiemmin synnyttänyt, eikä abortteja ole tehty, on Mirena ollut minulle ainut ehkäisyvaihtoehto e-pillereistä johtuneen veritulpan jälkeen. Emme ole käyttäneet ehkäisyä kierukan poiston jälkeen. Milloin kuukautisten pitäisi alkaa kierukan poiston jälkeen? Milloin raskaustesti kannattaisi tehdä, jos kuukautisia ei kuulu? Kiitokset vastauksestanne jo etukäteen!Vastaus:

Mirena-kierukan poiston jälkeen hedelmällisyys palaa entiselleen. Hormonikierukan vaikutus on paikallinen kohdun limakalvolle, eikä se vaikuta munasarjojen toimintaan. Kuukautiset alkavat normaalisti kierukan poiston jälkeen ja raskaaksi on mahdollista tulla heti seuraavassa kuukautiskierrossa.

Jos kierukan poisto on tapahtunut lähellä ovulaatioaikaa, on tietysti mahdollista tulla raskaaksi jo sen kuukauden kierrosta, jonka aikana kierukka on poistettu.

Jos kuukautisia ei ala ilmaantua seuraavan kuukauden loppuun mennessä, niin raskaustestin voisi hyvin tehdä, koska ette ole käyttäneet mitään ehkäisyä kierukan poiston jälkeen.

Aarne I. Koskimies,
dosentti, lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Mitä mieltä olet artikkelista?