Nimimerkillä Pipa87 kirjoittava kolmen lapsen äiti kärsii aurallisesta migreenistä, joka estää yhdistelmäehkäisyjen käytön. Kuparikierukka ja minipillerit on myös kokeiltu, mutta ne eivät Pipalle käy. Pipa haaveileekin sterilisaatiosta, mutta pohtii, onko lähetteen saaminen taistelun takana. Kuinka helposti lähetteen sterilisaatioon siis saa? Entä onko nuoren naisen vaikeampi saada sterilisaatio?

Viimeksi päivitetty 28.12.2015

Nimimerkillä Pipa87 kirjoittava kolmen lapsen äiti kärsii aurallisesta migreenistä, joka estää yhdistelmäehkäisyjen käytön. Kuparikierukka ja minipillerit on myös kokeiltu, mutta ne eivät Pipalle käy. Pipa haaveileekin sterilisaatiosta.Mä ainakin sain kun sanoin, että haluan sterilisaation. Kolmas lapsi syntyi juuri hetki sitten. Heillä ei ole lupa kieltää, kun kriteeri täyttyvät.

”Kondomi parisuhteessa ei ole mielestäni ratkaisu, paitsi hyvin tilapäisesti. Ikää on 26 vuotta ja kolmas lapsi tulossa. Elikkä kaksi kriteeriä täyttyy sterilisaation saamiseksi: ehkäisy on vaikea järjestää muutoin ja lapsia on kolme”, Pipa87 luettelee.

”Saakohan sitä kuinka paljon inttää lääkäreiden kanssa aiheesta?” hän pohtii.

Kuinka helposti lähetteen sterilisaatioon siis saa? Entä onko nuoren naisen vaikeampi saada sterilisaatio? Sterilisaation valinneet naiset kertovat nyt kokemuksistaan Vau.fi:n foorumilla.

”Sain lähetteen kun sanoin, että haluan sterilisaation”

”Mulle tehtiin sterilisaatio vuonna 2014 suunnitellun sektion yhteydessä. Oli neljäs raskaus, joista kahdessa saatu lapsi hengissä syliin. Ikää syksyllä 34 vuotta, niin tuli kriteerit täytettyä”, Emmuliini kertoo.

Emmuliinin raskaudet, etenkään viimeisimmät, eivät olleet helppoja, mikä sekin otettiin sterilisaatiopäätöksessä huomioon.

”Yhtään en ole katunut ja olen onnellinen, kun ei enää tarvitse tressata, onko alkio hengissä vai ei ja iskeekö raju raskausmyrkytys ja diabetes ja kestääkö paikat loppuun asti”, Emmuliini kertoo.

Nimimerkki Vauva3 on kirjoitushetkellä jonossa sterilisaatioon. Lähetteen saadessaan hän oli 27 vuotias kolmen lapsen äiti.

”Mä ainakin sain kun sanoin, että haluan sterilisaation. Kolmas lapsi syntyi juuri hetki sitten. Heillä ei ole lupa kieltää, kun kriteeri täyttyvät”, Vauva3 kirjoittaa.

”Lääkärit haluavat varmistaa, ettei tule katumapäälle”

Vaikka lain mukaan naisella tai miehellä on kriteerien täytyttyä oikeus sterilisaatioon, kokemukset lähetteen saamisen vaivattomuudesta vaihtelevat.

”Varmasti joutuu inttämään, mikä ehkä sinänsä ymmärrettävää, ettei kyseessä ole loppuelämän kannalta mikään kevyt ratkaisu. Varsinkaan nuorella ihmisellä, ja lääkärit haluavat varmistaa, ettei tule katumapäälle”, ReginaVeritas pohtii.

KatV:lle tehtiin sterilisaatio sektion yhteydessä, kun hänen kolmas lapsensa syntyi. Hänen mukaansa sterilisaation saa helposti.

”Toki kysyivät monta kertaa että olenko nyt varma. Ikää silloin 29”, KatV kertoo.

”Itse sain tapella jonnin verran, että sain lähetteen, vaikka geenivirheen takia olisi pitänyt saada sterilaatio periaatteessa heti kun täytin 18. Lisäksi hormonaalinen ehkäisy ei sovi minulle. Ja ikääkin on jo se 32”, Piikkipensas puolestaan kertoo.

”Elämän ironiaahan tässä tietysti on”, Piikkipensas toteaa. Lähetteen saamisen jälkeen hän huomasikin olevansa raskaana.

Oletko sinä harkinnut sterilisaatiota? Keskustele aiheesta: Sterilisaatio.

Mitä mieltä olet artikkelista?