Mari ei halunnut lisää lapsia miehensä kanssa, mutta perheenlisäystä toivova mies jatkoi painostustaan. Sitten Mari keksi ratkaisun. ”Välillä tuntuu kauhealta, että olen valehdellut miehelleni näin isosta asiasta”, hän sanoo.

Viimeksi päivitetty 12.1.2011

Mari oli vain 18-vuotias mennessään naimisiin miehensä kanssa. Mies kiinnosti ja kiehtoi Maria, joka ajatteli, että heidän elämästään yhdessä tulisi onnellinen. Pian naimisiinmenon jälkeen kuitenkin kävi ilmi, että Mari ja hänen tuore aviomiehensä olivat eri mieltä melkein kaikesta.”Halusin tavallisen ydinperheen, johon kuuluu kaksi lasta. Mieheni taas kertoi haluavansa lapsia vähintään viisi. Kahden synnytyksen jälkeen minun perheeni oli valmis, mutta mieheni ei.”

Testaa: Mikä on sinulle sopiva lapsiluku?

Pattitilanne

Kädenvääntö kolmannesta lapsesta alkoi muutama vuosi toisen lapsen syntymän jälkeen. Mari sanoi kerta toisensa jälkeen, että kaksi riittää, mutta mies ei suostunut kuuntelemaan häntä.

”En yhtään tiennyt, kuinka selvitä tilanteesta. Aloin keksiä kaikenmaailman keinoja raskauden välttämiseksi. Söin jonkin aikaa ehkäisypillereitä, mutta mieheni löysi ne ja heitti pois. Sitten otin kierukan, mutta siitä oli luovuttava terveyssyistä. Tilanne vaikutti toivottomalta, olin turhautunut ja epätoivoinen. Lopulta juttelin asiasta lääkärini kanssa ja pyysin päästä sterilisaatioleikkaukseen. Lääkäri piti ajatusta liian rajuna ja oli sitä mieltä, että olin joka tapauksessa vielä liian nuori”, Mari kertoo.

Mari yritti kierukkaa uudemman kerran, mutta sai siitä epämiellyttäviä sivuvaikutuksia: paino nousi ja olo alkoi tuntua epämukavalta.

”Ehkäisyn salaaminen oli rasittavaa. Aloin pohtia, josko sitten yrittäisin hyväksyä sen, että minusta tulisi äiti vielä yhdelle lapselle.”

Kuukaudet seurasivat toisiaan – ja kuukautiset. Marin mies alkoi vaatia Maria käymään kokeissa selvittämässä, miksi raskaus ei ala, vaikka sitä oli yritetty jo kaksi vuotta. Mari lupasi käydä testeissä, jos raskaus ei seuraavan puolen vuoden aikana alkaisi.

Sittenkin vielä yksi lapsi?

Tilanne alkoi käydä sietämättömäksi. Kohenisiko ilmapiiri kotona uuden lapsen myötä vai kävisikö päinvastoin? Olisiko sittenkin yritettävä päästä sterilisaatioleikkaukseen? Mutta mitä jos vauvakuume syttyykin uudelleen  joskus tulevaisuudessa? Mitä sitten tapahtuisi, jos sterilisaatiosta tulisi totta, ja jos mies saisi tietää siitä?

”Pyörittelin asiaa mielessäni yöt ja päivät. Tiesin, että vastauksia oli vain yksi: en haluaisi lisää lapsia mieheni kanssa”, Mari kertoo.

Testaa: Mikä on sinulle sopiva lapsiluku?

Onni onnettomuudessa

Sterilisaatiosta Suomessa

Sterilisaatio on ainoa ehkäisymenetelmä, jota säädellään lailla. Sterilisaation saamiseksi hakijan (koskee sekä miehiä että naisia) tulee täyttää ainakin yksi seuraavista edellytyksistä:

  • Hakijalla on yksin tai puolisonsa kanssa yhteensä kolme alaikäistä lasta.
  • Hakija on täyttänyt 30 vuotta.
  • Raskaus vaarantaisi hakijan henkeä tai terveyttä.
  • Hakijan mahdollisuudet muulla tavoin ehkäistä raskaus ovat epätavallisen huonot.
  • On syytä otaksua, että hakijan jälkeläisillä olisi tai heille kehittyisi vaikea sairaus tai ruumiinvika.
  • Hakijan sairaus tai muu siihen verrattava syy rajoittaisi vakavasti hänen kykyään hoitaa lapsia.

Lähde: Tohtori.fi

Sitten tapahtui jotain, jota Mari kuvaa “onneksi onnettomuudessa”. Hän sairastui ja joutui leikkaukseen. Ennen leikkausta häneltä kysyttiin, onko hänellä lapsia ja että haluaisiko hän niitä lisää.

”Sanoin lääkärille, että en halua lisää lapsia. Mutta kun lääkäri kysyi, olisinko kiinnostunut sterilisaatiosta leikkauksen yhteydessä, täytyy myöntää, että epäröin. Minulle selitettiin yksityiskohtaisesti, mitä leikkauksessa tehtäisiin ja kerrottiin, että jos muutan mieleni tulevaisuudessa, sterilisaatio on myös mahdollista peruuttaa uudella leikkauksella. Peruutusleikkauksen jälkeen raskaaksi tuleminen voi olla vaikeampaa, mutta mahdollista, minulle kerrottiin. Asiaa harkittuani sanoin lääkärille kyllä, haluan sterilisaation”, Mari muistelee.

Hän soitti kotiin ja kertoi miehelleen, että leikkaus saattaisi jättää hänet kyvyttömäksi saamaan lisää lapsia.

”Mieheni hyväksyi selitykseni ja jätti asian ’kohtalon’ käsiin. Minut leikattiin, minkä jälkeen vahvistin miehelleni, että leikkaus tosiaan jätti minut steriiliksi. Kaksi viikkoa myöhemmin palasin sairaalasta kotiin ristiriitaisissa tunnelmissa. Toisaalta olin iloinen voidessani nyt keskittyä nauttimaan kahdesta lapsestani, toisaalta kieriskelin syyllisyydessä valheeni tähden. Olinhan päätökselläni estänyt hänen suuren haaveensa toteutumisen.”

Haaveissa ero ja uusi liitto

Mari myöntää avoimesti, että hänen avioliittonsa ei ole hääppöinen ja että hän haaveilee lähtemisestä.

”Ehkä jonain päivänä onnistun repäisemään itseni tästä liitosta ja tapaamaan unelmieni miehen. Jossain syvällä minussa asuu myös haave kolmannesta lapsesta. Ehkä onnistun vielä tulemaan raskaaksi. Aika näyttää”, Mari sanoo.

Lue myös: Ero lapsiperheessä

Mari ymmärtää, että ihmiset varmaan miettivät, miksi ihmeessä hän on mennyt hankkimaan kaksi lasta miehen kanssa, josta haluaa eroon.

”Olin nuori ja uskoin, että lapset parantavat kehnoa liittoani. Nyt tiedän paremmin.”

”Mieheni on kuitenkin lempeä ja huolehtiva isä. Lapseni ovat minulle arvokkainta maailmassa, ja päätökseni sterilisaatiosta on myös heidän parhaakseen. He eivät tiedä, että äiti valehteli isälle. Ja koska he eivät tiedä siitä, se ei voi heitä satuttaa.”

Haastateltavan nimi on muutettu

Lue myös:

Vahingossa isäksi
Lapsiako? Ei kiitos!
Camilla jätti ehkäisyn pois – salaa mieheltään

Mitä mieltä olet artikkelista?