”Lapsiperheessä ero on aina vaikea, sillä parisuhteesta voidaan erota, mutta vanhemmuudesta ei koskaan”, Virpi Lahtiharju Lastensuojeluliiton Eroneuvo-palvelusta sanoo. Palvelu tarjoaa apua eroa läpikäyville ja jo eron kokeneille perheille.

Viimeksi päivitetty 30.4.2009

”Lapsiperheen ero on täynnä tunnetta. Eroavien vanhempien on hyvä ymmärtää, mitä tunteita he saattavat joutua käymään läpi ja miten tunteet näkyvät käytännön tilanteissa”, Eroneuvo-vertaistoiminnan kehittäjä Virpi Lahtiharju kertoo.


 


Lastensuojelun keskusliiton tarjoama Eroneuvo auttaa vanhempia selvittämään välinsä sellaisella tavalla, että lapset selviävät erosta.

”Palvelun tavoitteena on, että lapset säilyttäisivät eron jälkeen yhteyden molempiin vanhempiinsa”, Eroneuvon vertaistoiminnan kehittäjä Virpi Lahtiharju kertoo.

Sekä eroaville että eronneille

Eroneuvo tarjoaa apua niin erotilanteessa kuin jo eron kokeneille perheille.

”Meillä on kertaluontoinen palvelu eroamassa oleville vanhemmille. Jo eropäätöksen tehneille meillä on Vanhemman Neuvo -vertaistukiryhmä. Ryhmä kokoontuu kahdeksan kertaa”, Lahtiharju sanoo.

Vertaistuki on tärkeää

Parhaiten eroamassa olevaa vanhempaa ymmärtää toinen vanhempi, joka on ollut samassa tilanteessa. Siksi Eroneuvon kantava voima on vertaistuki.

”Vertaistukiryhmissä pysähdymme miettimään eroperheen vaikeuksia. Etsimme yhdessä erilaisia keinoja, joilla perhe pääsisi niistä eteenpäin”, Lahtiharju kertoo.

Ei valmiita ratkaisuja

Käytännössä Eroneuvossa autetaan kuuntelemalla.

”Jaamme tilanteen raskauden vanhempien kanssa, niin että he löytävät omat voimavaransa uudelleen. Mietimme yhdessä, miten asioita voisi tehdä toisin. Pyrimme myös lisäämään ymmärrystä jokaisen osapuolen osalta, sillä niin äidillä, isällä kuin lapsilla on oma näkemyksensä tilanteesta”, Lahtiharju kertoo.

Psykologisen tiedon ja vertaistuen lisäksi Eroneuvo tarjoaa tuhdin informaatiopaketin.

”Meiltä saatavassa Vanhemman oppaassa on esimerkiksi ohjeita, kuinka erosta voi kertoa lapsille. Opas sisältää myös paljon eroon liittyvää lakiasiaa”, Lahtiharju kertoo.

Vanhemmuudesta ei voi erota

”Lapsiperheessä ero on aina vaikea, sillä parisuhteesta voidaan erota, mutta vanhemmuudesta ei koskaan”, Lahtiharju muistuttaa.

Erota voi monella tavalla. Lapsen kannalta on tärkeää, että vanhempien välit eivät jää riitaisiksi.

”Kun parisuhdetta ei enää ole, vanhempien täytyy rakentaa suhteensa uudelleen yhteistyövanhemmuudeksi. Me pyrimme auttamaan vanhempia siinä, sillä se on mahdollista – sittenkin”, Lahtiharju kertoo.

Lue lisää:

Mitä mieltä olet artikkelista?