Poikalapsen äitinä oleminen voi epäilemättä olla sekä hektistä että väsyttävää. Roolisi hänen elämässään on kuitenkin todella erityinen!

Viimeksi päivitetty 17.10.2023

1. Älä panosta vain niin sanottuihin ”poikien juttuihin”

Poikien elämä ei ole pelkästään sinistä, vihreää ja mustaa, merirosvoja ja autoja, menoa ja meininkiä ja jalkapalloa. Monet pojat rakastavat kaikkea tätä, mutta varmista, ettet vanhempana painosta häntä vain ”poikien juttuihin”.Anna pojallesi tilaisuus leikkiä kaikenlaisia leikkejä – myös nukke- ja kotileikkejä. Hän ei myöskään mene pilalle, vaikka hän pukisi päälleen Frozen-hahmolla koristetun hupparin dinosaurus T-paidan sijaan. Kysy, mistä hän itse pitää!

2. Näytä, että rakastat häntä yhtä ehdoitta kuin hän rakastaa sinua

On kieltämättä klisee, että äidillä on aina erityinen paikka pojan sydämessä, mutta jokaisen kliseen takana on paljon totta!

Näytä hänelle, että rakastat häntä yhtä ehdottomasti – ja että olet aina hänen tukenaan. Hän ei välttämättä kovin usein sano, että hän rakastaa sinua (vai sanooko?), mutta sinä voit hyvin tehdä niin.

3. Voit aivan hyvin alkaa totutella pieruhuumoriin saman tien

Harva asia voittaa pissaa, kakkaa ja pieruja pienten poikien mielestä. He nauravat ratketakseen pieruvitseille, eivätkä väsy ikinä. Kyllästyt pierujuttuihin monta vuotta ennen häntä.

Koita jaksaa. Itse asiassa, kannattaa käyttää tilaisuus hyväksi ja kertoa pojalle itsekin pissakakkavitsejä – et tule ikinä olemaan hänen mielestään yhtä hauska kuin nyt! Naurakaa yhdessä, se tekee hyvää!

4. Käytä tilaisuutesi opettaa hänelle penis-etikettiä

Miehet ovat uskomattoman innoissaan peniksistään – ja se alkaa aikaisin.

Aseta rajat ystävällisellä tavalla, mutta varmista, ettet puhu negatiivisesti kehonosasta, jota hän pitää niin loputtoman kiehtovana.

5. Valmistaudu fyysisiin aktiviteetteihin – joka päivä

Jotkut pojat eivät koskaan lepää. Heidän vain täytyy päästä liikkumaan jatkuvasti. Ja miksi kävellä, kun voit juosta? Tai miksi juosta, jos voit kiivetä?

Vinkki on ulkoilla niin paljon kuin mahdollista, sillä jatkuva juokseminen sisällä voi olla vanhemmille hermoja raastavaa.

6. Rakenna jotain hänen kanssaan!

Duplot ja Legot ovat hirmuisen hauskoja! Istukaa alas ja rakentakaa niin paljon kuin haluatte.

Kokeilkaa, kumpi teistä rakentaa palikoista korkeimman tornin. Rakennusleikki on sekä opettavaa että hauskaa!

7. Pojat kuluttavat vaatteita ja kenkiä – paljon!

Valmistaudu siihen, että kengät kuluvat muodottomiksi muutaman viikon kuluttua ja housuissa on reikä heti ensimmäisenä päivänä.

Voi olla hyvä idea pitää erikseen arkivaatearsenaalia ja siistejä vaatteita parempiin tilaisuuksiin.

8. Pojat eivät ole helpompia (tai vaikeampia) kuin tytöt

Eri sukupuolta olevien lapsien kasvatuksesta löytyy paljon erilaisia myyttejä. Yleisintä on, että vanhempi ajattelee oman lapsensa sukupuolisen lapsen olevan vaikeampi (tai helpompi) kasvatettava.

Ei ole mitään syytä uskoa, että vanhemmuus on helpompaa vain koska lapsi edustaa tiettyä sukupuolta – jokainen lapsi on erilainen.

9. Opi pojaltasi

Tulet opettamaan pojallesi paljon, mutta hänellä on myös monta sinulle opetettavaa asiaa. Hänellä on täysin erilainen näkemys maailmasta kuin sinulla, ja monesti käytännöllisempi lähestymistapa.

Hän osaa myös varmasti asioita, joita sinä et osaa – anna hänen silloin näyttää, kuinka asioita tehdään ja kuuntele häntä, kun hän selittää sinulle, kuinka asiat toimivat.

10. Ole valmis kuulemaan totuus

Lasten ja humalaisten suusta kuulee totuuden, kuuluu sanonta. Tulet huomaamaan, että tämä pitää hyvin paljon paikkansa.

Lasten suusta kuulee paljon hauskoja totuuksia, myös vähemmän imartelevia – kuten: ”Onpa sinulla pehmeä maha, äiti.”

Joskus sinun täytyy vain kestää, mutta käytä myös tilaisuus opettaa lapselle, mitä on sosiaalisesti hyväksyttyä sanoa ja mitä ei.

11. Hän tulee loukkaamaan itsensä

Joudut luultavasti kuskaamaan poikaasi ensiapuun useammin kuin kerran.

Älä ylläty, jos lääkäri toteaa pojalla olevan jonkinasteinen aivotärähdys, ja toivottaa hyvää jatkoa – kunnes tapaatte ensi kerralla. Lapset kestävät onneksi enemmän kuin uskommekaan.

12. Hän ei ole (vain) kova jätkä

Jotkut pojat ovat tosi kovia jätkiä, toiset vähemmän kovia – ja kumpikin on ok. Mutta myös kovat jätkät tarvitsevat saada kuulla, että he ovat muutakin kuin kovia.

He ovat myös suloisia, hurmaavia, ihania, rakastettavia, älykkäitä, viisaita, kilttejä, vahvoja, välittäviä… Varmista, että varioit tapoja, joilla viittaat häneen.

13. Anna hänen istua sylissäsi

On hyvä, jos hän pääsee syliin silloin, kun jokin on vialla ja hän on poissa tolaltaan. Mutta varmista, että sylisi on tarjolla myös silloin, kun kaikki on hyvin.

Pyydä hänet syliisi vaikkapa katsomaan lastenohjelmia yhdessä. Myös hän tarvitsee läheisyyttä, mutta ei välttämättä osaa pyytää sitä itse. Muista myös halata ja antaa pusuja (kunhan et nolostuta häntä kavereiden edessä).

14. Auta poikaasi aloittamaan leikki toisten lasten kanssa

Tytöt ovat keskimäärin sosiaalisesti taitavampia kuin pojat. Joskus voi olla viisasta auttaa häntä ystävystymään muiden kanssa.

Mutta muista vetäytyä leikistä, että he voivat jatkaa ilman sinua.

15. Pojat kypsyvät myöhemmin kuin tytöt

Poikasi saattaa hyvinkin alkaa puhumaan hieman myöhemmin tai käyttää vaippoja pidempään kuin tytöt. Pojat kypsyvät hitaammin kuin tytöt – luonnostaan.

Pidä kuitenkin huoli siitä, että et vaadi tämän takia häneltä vähemmän. Sillä tavalla voit tehdä hänelle suuren karhunpalveluksen.

16. Kuuntele häntä (ja teeskentele, että olet kiinnostunut)

Jossain vaiheessa elämää sinulle tullaan selittämään yksityiskohtaisesti, mitä tapahtui Lego Ninjago -elokuvassa, jonka poikasi on katsonut Netflixistä. Et ehkä ymmärrä sanaakaan, mutta kuuntele ja esitä kiinnostunutta.

Kun hän huomaa, että olet hyvä kuuntelija, hän kertoo sinulle enemmän – myös kokemuksistaan ja tunteistaan.

17. Lue hänelle (vaikka hän ei jaksaisi istua paikoillaan)

On helppoa lukea lapselle, joka painautuu kainaloosi ja ojentaa sinulle kirjan, jonka haluaa kuulla. On hieman vaikeampaa lukea lapselle, joka roikkuu ylösalaisin sängynlaidalta tai pomppii ympäri sänkyä.

Mutta kurinpitokysymyksestä huolimatta tulet luultavasti huomaamaan, että hän kuuntelee (yllättävän tarkasti). Ääneen lukeminen on hyväksi kielen kehitykselle – joten lue hänelle!

18. Älä yritä rajoittaa häntä (enempää kuin on tarpeen)

”Ei, älä tee noin!” ”Lopeta tuo!” ”Tule alas sieltä!” On helppoa antaa selkeä komento, kun hän tekee jotain, jota et halua hänen tekevän.

Joskus on kuitenkin ihan hyvä antaa hänen testata omia rajojaan. Ehkä hän onnistuu jossain, missä luulit hänen epäonnistuvan? Ehkä hän ymmärtää, miksi yritit laittaa hänelle rajat, kun hän oppii asian kantapään kautta?

19. Yritä opettaa hänelle äänenvoimakkuuden kontrollointia

Monesti helpommin sanottu kuin tehty. Pojat voivat olla melkoisen äänekkäitä – varsinkin, jos he ovat innostuneet tai vihaisia.

On erittäin ok opettaa hänelle sisällä käytettävän äänen ja ulkona käytettävän äänen ero mahdollisimman ajoissa. Vaikka hän ei aina muistaisikaan käyttää sopivaa äänenvoimakkuutta oikeassa paikassa.

20. Menkää yhdessä tutkimusmatkalle

Luonto on paras leikkipaikka. Pukeutukaa säähän sopivasti ja lähtekää ulos tutkimaan!

Saattaa olla, että sinun täytyy kohdata pelko tai pari matkan varrella, mutta yritä olla näyttämättä ällötyksen tunnetta liikaa, kun hän työntää nenäsi eteen kastemadon tai torakan.

Kivet ja kepit ovat arvokkaita aarteita – ja ne pitäisi ehdottomasti tuoda omaan sänkyyn asti. Aarrearkku oven takana voi olla hyvä ratkaisu.

21. Tyypillistä poikaa ei ole

Hän ei ole yhtään sen vähempää poika, vaikka hän pitäisi huolta itsestään, ei pitäisi jalkapallosta, ei leikkisi aina fyysisiä leikkejä, ei pitäisi autoja ja lentokoneita maailman jännittävimpinä asioina tai ei olisi kova jätkä.

Anna hänen tutkiskella feminiiniä puoltaan. Hänellä saattaa olla yömekko tai nukke – mitä sitten? Mitä harmia siitä on kenellekään?

Meitä ei huoleta, kun tyttö leikkii autoilla. Miksi pitäisi huolestua, kun poika tekee jotain, mitä me olemme tottuneet pitämään feminiininä?

22. Opeta hänet kohtaamaan kaikenlaiset tunteet

Pojat ovat iloisia, vihaisia, onnellisia, surullisia – heillä on aivan yhtä laaja kirjo tunteita kuin tytöilläkin. Ja he tarvitsevat aivan yhtä paljon hyväksyntää tunteilleen. Heidän täytyy myös oppia, kuinka käsitellä tunteensa.

Muista myös, että tunnekaaos saattaa hyvinkin vaikuttaa turhautumiselta tai vihaisuudelta – joten yritä löytää syy tunteiden takana.

23. Opetelkaa kylppäritavat ajoissa

Pojilla on erityinen taito liata itsensä silmänräpäyksessä. Kynnet kasvavat kuin hurrikaani ja keräävät alleen kaikenlaista likaa.

Kädet ovat mustat mullasta, kengissä ja hiuksissa on hiekkaa. Ja hän osaa pissata seisten.

Hyvää hygieniaa kannattaa opettaa alusta asti. Ja sitä täytyy noudattaa päivittäin.

24. Pidä desinfiointiaine ja laastarit aina valmiina

Joillain pojilla on aina mustelma tai pari, kipeä polvi tai haava. Desinfiointiainetta ja laastareita siis kuluu, joten muista täyttää varastot tasaisin väliajoin. Jossain vaiheessa hän tulee myös vaatimaan, että laastarissa on hirviön kuva.

25. Valmistaudu traktorivaiheisiin

Vain traktorit kelpaavat – ja hän tietää niistä kaiken. Pojat hullaantuvat monesti yhdestä asiasta, ja se saattaa kestää jonkin aikaa. Tulet ostamaan traktori-housuja, traktori-paitoja, traktori-hattuja, traktori-juomia…

Tai sitten kelpaavat vain dinosaurukset. Tai Puuha-Pete. Ja niin se vain on. Nämä vaiheet harvoin ovat mitenkään harvinaisia – ja itse asiassa ne voivat olla hyväksi, kunhan hän välillä ajattelee muutakin.

26. Silitä hänen selkäänsä ja laula unilaulu

Nauti yhteisistä rauhoittumishetkistä. Hän on vielä pieni ja tarvitsee niitä. Ja ne ovat ihania!

Muutaman vuoden kuluttua unilaulut ja sylittely ovat liian lällyjä juttuja – joten älä anna ainutlaatuisten hetkien mennä ohi nyt!

27. Pojat eivät ole aina helppoja puettavia

”Tytöt ovat nirsoja pukeutujia ja vaatteiden valinta kestää, kun taas pojat vain heittävät päälleen farkut ja t-paidan ja juoksevat pihalle.”

Tässä piilee ehkä totuuden siemen, mutta voi olla aivan mahdollista, ettei pojallekaan kelpaa mitkä tahansa vaatteet.

Pojallasi saattaa olla tarkka maku vaatteiden tyylin ja värin suhteen. Hän ei välttämättä millään suostu lähtemään päiväkotiin ilman pikkutakkia ja rusettia.

28. Voit kasvattaa täydellisen puolison!

Hieman liioitellusti sanottu, mutta voit kasvattaa pojastasi unelmapuolison. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa häneen – käytä se hyväksesi mahdollisimman hyvällä tavalla.

Muista kuitenkin, että hän on oma henkilönsä, etkä voi pakottaa häntä joksikin muuksi kuin hän on.

Joka tapauksessa maailmassa tuskin on parempaa poikaa kuin oma poika, joten kuka tahansa olisi onnekas saadessaan hänet rinnalleen!

Mitä mieltä olet artikkelista?