Naisten puheen sävelkorkeus nousee hedelmällisinä päivinä, Kalifornian yliopiston tutkimus paljastaa.

Viimeksi päivitetty 9.10.2008

Ovulaatio ei olekaan niin piilotettu tapahtuma kuin on totuttu ajattelemaan.
Naiset eivät, kuten jotkut eläinlajit, vaihda esimerkiksi väriä ovulaation aikaan eikä naisen takamus muutun punaiseksi kuten paviaanilla, mutta hienovaraisemmista vihjeistä ihmisnaaraan hedelmälliset päivät on mahdollista huomata.
Korkea ääni korostaa naisellisuutta?
Kaliforniassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että tutkimukseen osallistuneiden parikymppisten naisten äänenkorkeus nousi kaksi päivää ennen ovulaatiota 15,6 hertsiä. Tutkimusta johtanut professori Greg Bryant arvelee, että sävelkorkeutta nostamalla naiset korostavat naisellisuuttaan.
Äänenkorkeuden muuttuminen ei ole ainoa ulkoisesti havaittava ovulaation merkki. Pari vuotta sitten tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että ovulaation aikoihin naiset myös pukeutuvat rohkeammin kuin muulloin.
Ovulaation on arveltu lisäksi vaikuttavan kävelytyyliin ja kasvonpiirteiden pehmenemiseen. Myös seksuaalinen halukkuus kasvaa.
Nykynaiset puhuvat matalammalta
Viime vuosituhannen jälkipuoliskolla naisten äänenkorkeus on selvästi madaltunut.
Aiheesta tehtyjen tutkimusten mukaan vuodesta 1945 vuoteen 1993 naisten äänenkorkeus on madaltunut puoli sävelaskelta (noin 23 hertsiä). Arvellaan, että naiset madaltavat ääntään tarkoituksella, jotta he pärjäisivät paremmin miehisessä maailmassa, jossa matala ääni yhdistetään valtaan.
Ovulaation vaikutuksesta naisen äänenkorkeuteen kertoi Helsingin Sanomat. Alun perin tutkimus on julkaistu Biology Letters –lehdessä.

Lähteet:

Mitä mieltä olet artikkelista?