Kun kuukautisvuoto päättyy, kohdun limakalvon kasvuvaihe alkaa. Se jatkuu, kunnes tapahtuu munasolun irtoaminen munasarjasta, ovulaatio.

Viimeksi päivitetty 19.7.2022

Sisältö

Mikä on ovulaatio?

Ovulaatio on munasolun irtoaminen munasarjasta. Estrogeenihormonin lisääntyminen  aiheuttaa keskushermostosta erittyvän luteinisoivan hormonin (LH) lisääntymisen, joka taas aiheuttaa munasolun irtoamisen ja keltarauhasen syntymisen.


 

 


Milloin ovulaatio tapahtuu?

Ovulaatio tapahtuu kuukautiskierron puolivälissä, noin 14 päivää ennen seuraavien kuukautisten alkua. Sen alkupäivä vaihtelee kierron pituudesta riippuen. Jos kierron pituus on 28 vuorokautta, ovulaatio tapahtuu 14. vuorokautena, mutta jos kierto on 35 vuorokautta, ovulaatio tapahtuu kierron 21. päivänä.

Ovulaation oireet

Ovulaatioon liittyy pieni nesteen ja veren vuotaminen vatsaonteloon ja tämä saattaa aiheuttaa toispuoleista kipua parina päivänä – niin sanottuja ovulaatiovihlaisuja.

Hieman ennen ovulaatiota ruumiinlämpö, basal body temperature, notkahtaa hieman – ja heti ovulaation jälkeen nousee hieman tavallista korkeammaksi.

Lisäksi ovulaatioon littyy monia vähemmän täsmällisiä, mutta monen mielestä selkeästi ovulaation lähestymisestä kertovia merkkejä. Ovulaation aikoihin

Mitä tapahtuu ovulaation jälkeen?

Ovulaation jälkeen alkaa noin 2 viikkoa kestävä eritysvaihe, jota säätelevät estrogeeni ja keltarauhashormoni (progesteroni) yhdessä. Kohdun limakalvoon kehittyy erittäviä rauhasia ja verenkierto on vilkasta.

Kohtu on nyt valmis vastaanottamaan hedelmöitetyn munasolun. Jos hedelmöitystä ei tapahdu, keltarauhanen surkastuu, hormonimäärät laskevat ja kohdun limakalvo vuotaa kuukautisvuotona pois.

Lähteet: Terveyskirjasto | Mehiläinen

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?