Kun kuukautisvuoto päättyy, kohdun limakalvon kasvuvaihe alkaa. Se jatkuu, kunnes tapahtuu munasolun irtoaminen munasarjasta, ovulaatio.

Viimeksi päivitetty 16.4.2008

Kohdun limakalvon kasvuvaihetta ohjaavat munarakkulan erittämät naissukuhormonit, estrogeenit. Estrogeenihormonin lisääntyminen ennen ovulaatiota aiheuttaa keskushermostosta erittyvän luteinisoivan hormonin lisääntymisen voimakkaasti, joka taas aiheuttaa munasolun irtoamisen ja keltarauhasen syntymisen.

14 päivää ennen uutta kiertoa

Ovulaatio tapahtuu kuukautiskierron puolivälissä, noin 14 päivää ennen seuraavien kuukautisten alkua. Sen alkupäivä vaihtelee kierron pituudesta riippuen. Jos kierron pituus on 28 vuorokautta, ovulaatio tapahtuu 14. vuorokautena, mutta jos kierto on 35 vuorokautta, ovulaatio tapahtuu kierron 21. päivänä.

Ovulaatioon liittyy pieni nesteen ja veren vuotaminen vatsaonteloon ja tämä saattaa aiheuttaa toispuoleista kipua parina päivänä – niin sanottuja ovulaatiovihlaisuja.

Ovulaation jälkeen kohtu valmistautuu raskauteen

Ovulaation jälkeen alkaa noin 2 viikkoa kestävä eritysvaihe, jota säätelevät estrogeeni ja keltarauhashormoni (progesteroni) yhdessä. Kohdun limakalvoon kehittyy erittäviä rauhasia ja verenkierto on vilkasta.

Kohtu on nyt valmis vastaanottamaan hedelmöitetyn munasolun. Jos hedelmöitystä ei tapahdu, keltarauhanen surkastuu, hormonimäärät laskevat ja kohdun limakalvo vuotaa kuukautisvuotona pois.

Kirjoittajat:
Sirkku Alaranta, proviisori, Yliopiston Apteekki
Päivi Härkki, naistentautien erikoislääkäri

Mitä mieltä olet artikkelista?