Viimeksi päivitetty 19.7.2022
Mikä on ovulaatio?
Ovulaatio on munasolun irtoaminen munasarjasta. Estrogeenihormonin lisääntyminen aiheuttaa keskushermostosta erittyvän luteinisoivan hormonin (LH) lisääntymisen, joka taas aiheuttaa munasolun irtoamisen ja keltarauhasen syntymisen.
Milloin ovulaatio tapahtuu?
Ovulaatio tapahtuu kuukautiskierron puolivälissä, noin 14 päivää ennen seuraavien kuukautisten alkua. Sen alkupäivä vaihtelee kierron pituudesta riippuen. Jos kierron pituus on 28 vuorokautta, ovulaatio tapahtuu 14. vuorokautena, mutta jos kierto on 35 vuorokautta, ovulaatio tapahtuu kierron 21. päivänä.
Ovulaation oireet
Ovulaatioon liittyy pieni nesteen ja veren vuotaminen vatsaonteloon ja tämä saattaa aiheuttaa toispuoleista kipua parina päivänä – niin sanottuja ovulaatiovihlaisuja.
Mitä tapahtuu ovulaation jälkeen?
Ovulaation jälkeen alkaa noin 2 viikkoa kestävä eritysvaihe, jota säätelevät estrogeeni ja keltarauhashormoni (progesteroni) yhdessä. Kohdun limakalvoon kehittyy erittäviä rauhasia ja verenkierto on vilkasta.
Kohtu on nyt valmis vastaanottamaan hedelmöitetyn munasolun. Jos hedelmöitystä ei tapahdu, keltarauhanen surkastuu, hormonimäärät laskevat ja kohdun limakalvo vuotaa kuukautisvuotona pois.
Lähteet: Terveyskirjasto | Mehiläinen
Lue myös: