Siittiöt elävät naisen elimistössä keskimäärin 2—3 vuorokautta. Sitkeimmät yksilöt saattavat sinnittellä hengissä jopa viikon. Siittiön hedelmöityskyky laskee kuitenkin jo pari päivää siemensyöksystä. On harvinaista, että yli 3 vuorokautta vanhat siittiöt hedelmöittäisivät munasolun.

Viimeksi päivitetty 29.8.2019

Siittiöiden hedelmöityskyky on parhaimmillaan kahden päivän ajan siemensyöksyn jälkeen. Siksi raskaaksi tuleminen on todennäköisintä silloin, kun seksiä on harrastettu +-2 päivän tarkkuudella ovulaation hetkestä.Professori Aarne I. Koskimiehen mukaan asiaa on vaikea tutkia, sillä munanjohtimeen ei ole sellaista pääsyä, että tutkijat voisivat havainnoida siellä majailevien siittiöiden ikää. Epäillään kuitenkin, että siittiöt voisivat elää jopa viikon juuri munanjohtimissa.

”On olemassa referenssi, jossa kerrotaan 6 vuorokautta ennen ovulaatiota alulle laitetusta raskaudesta. Tämä lienee maksimiaika”, Koskimies kertoo.

Koska vanhempien siittiöiden hedelmöittämiskyky on alhainen, on erittäin epätodennäköistä, että raskaus alkaisi näin pitkän ajan päästä yhdynnän jälkeen.

Tyttö- ja poikasiittiöt yhtä nopeita

Toisinaan puhutaan, että tyttö- ja poikasiittiöt käyttäytyisivät toisistaan poikkeavalla tavalla eliniän ja nopeuden suhteen. Näin ei kuitenkaan ole.

”X- ja Y-siittiöt eivät eroa liikkumisnopeuden tai elinajan suhteen”, Koskimies sanoo.

Näin ollen yleinen uskomus siitä, että poika- tai tyttömahdollisuutta voisi parantaa ajoittamalla seksin tiettyyn hetkeen, näyttää olevan lähinnä urbaani uskomus.

Siittiön elinikä on lyhyt naisen ulkopuolella

Siittiöt kuolevat heti, kun siemenneste kuivahtaa. Jos esimerkiksi kädellä on ohut kerros spermaa, siittiöt menehtyvät hyvin nopeasti. Lämpimissä ja märissä paikoissa siittiöt voivat elää pidempään. Esimerkiksi sopivan lämpöisessä kylpyammeessa siittiön elämä voi olla hieman pidempi. Todennäköisyys sille, että nainen tulisi raskaaksi kylpiessään siittiöpitoisessa vedessä, on silti häviävän pieni.

Entäpä jos haluaa siirtää siittiöitä muumimukimenetelmällä paikasta toiseen? Kuinka pitkään purkkisäilytys onnistuu ennen kuin siittiöistä loppuu hedelmöittävä puhti?

”Kun siittiöitä tuodaan siittiöanalyysiin, ohjeistamme, että siittiöt olisivat alle tunnin ikäisiä. Jos huoneilma tai ulkoilma on viileämpi, se näkyy siittiöiden liikkuvuudessa ja eliniässä. Siittiöiden fysiologiaa eli liikkuvuutta ja elinaikaa on vaikea tutkia, jos siittiönäyte on vanhempi”, Koskimies kertoo.

Siemennesteen jäädytys lyhentää siittiöiden elinikää

Siemenneste voidaan jäädyttää ja käyttää myöhemmin. Vaikka siittiöt kestävät jäädyttämisen, siittiöiden elinikä ja siemennesteen siittiömäärä kärsivät huomattavasti jäädytyksestä.

”Kun siittiöt sulatetaan, siittiömäärä putoaa. Osa siittiöistä ei liiku pakastuksen jälkeen. Sulatettu siemenneste pitää käyttää nopeasti”, Koskimies sanoo.

Elintavat vaikuttavat siittiölaatuun

Siittiömäärä spermassa on yksilöllistä, mutta siittiömäärään ja -laatuun voi monissa tapauksissa itse vaikuttaa. Nämä seikat kannattaa ottaa huomioon, kun lähtee edistämään siittiölaatua:

  • Älä tupakoi.
  • Älä juo alkoholia.
  • Älä käytä huumeita.
  • Harrasta liikuntaa.
  • Syö terveellisesti (esimerkiksi rasvaisen kalan syöminen edistää siittiölaatua).
  • Vältä myrkkyjä (esimerkiksi maalit).
  • Jos sinulla on ylipainoa, pyri kohti normaalipainoa.
  • Kuumuus on haitallista siittiötuotannolle. Tiukat housut tai kireät kalsarit nostavat kivekset ihoon kiinni ja lisäävät näin kivesten lämpötilaa. Sauna tai kuumakylpy ei häiritse siittiötuotantoa, koska kuumuusaltistus ei ole pitkäaikainen.

Lähde: WebMD

Mitä mieltä olet artikkelista?