Siittiöiden muodostumiseen vaaditaan sopiva lämpötila. Heikentääkö saunominen siis miehen suvunjatkamiskykyä?

Viimeksi päivitetty 17.6.2008

Otetaanpa alkuun pari faktaa kiveksistä:

Kiveksen keskilämpötila on 33– 34,5 astetta, eli muutaman asteen vähemmän kuin kehon normaalilämpö keskimäärin.

Kivespussin ihon lämpötila on vielä 0,5 – 1,0 celsiusastetta alhaisempi kuin kiveksen lämpötila, mikä tarjoaa hyvän jäähdytysjärjestelmän ohuen kivespussin ihon kautta

Tiukat farkut ja tietokone

Elintavat vaikuttavat siittiöiden laatuun, se on tutkitu juttu.

Kivespussin lämpötila voi tilapäisesti kohota jo siitä, että istutaan vaikkapa työtuolissa pitempiä aikoja ja pidetään tiukkoja vaatteita. On myös todettu, että sylissä pidettävä kannettava tietokone voi nostaa kivespussien lämpötilaa.

Kivesten oma lämmönsäätely toimii tehokkaasti

Miten sitten saunominen vaikuttaa kivesten toimintaan?

Suomessa on luonnollisesti tutkittu paljon saunan vaikutusta miehen siittiöiden muodostukseen. Tutkimuksessa on huomattu, että kivespussin lämpösäätely toimii niin tehokkaasti, ettei saunomisen ole todettu vaikuttavan haitallisesti miehen hedelmällisyyteen.

Huoletta saunaan

Kaksi-kolme kertaa viikossa saunomisen ei ole todettu vähentävän siittiöiden määrää ja laatua. Saunominen ei myöskään merkittävästi aiheuta muutoksia miesten testosteroni- tai aivolisäkehormonitasoissa.

Aarne I. Koskimies on dosentti, lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri. Hän työskentelee Felicitas-Klinikalla.

Mitä mieltä olet artikkelista?