Puhelimen tuijottaminen yömyöhään aiheuttaa yllättäviä vaikutuksia miehen tuottamien siimahäntien eloisuuteen.

Viimeksi päivitetty 7.9.2020

Uusi tutkimus paljastaa, että älypuhelimen tai näyttöruudun katselu myöhään illalla tai yöllä on yhteydessä huonolaatuisiin siittiöihin. Siittiöiden esiintymistiheys, liikkuvuus ja kyky uida kunnolla heikkenivät ja kokonaan liikkumattomien siittiöiden määrä kasvoi niillä miehillä, jotka tutkimusasetelmassa raportoivat käyttävänsä älypuhelinta tai ruutua öiseen aikaan.


MAINOS | PAMPERS: Mitä kosketus merkitsee vauvalle?


 

”Älypuhelinten ja tablettien käyttö illalla ja nukkumaanmenoajan jälkeen oli suoraan yhteydessä heikentyneeseen spermanlaatuun. Kyseessä on ensimmäinen tutkimus, jossa mitataan sperman laadun ja lyhyen aallonpituuden valon yhteyttä – juuri tällaista valoa esimerkiksi puhelimet ja tabletit lähettävät”, kertoo Assuta Medical Centerin johtava tutkija Amit Green.

Tutkimuksessa havaittiin myös yhteys pitkän yhtäjaksoisen unen ja suuremman siittiöiden kokonaismäärän ja liikkuvuuden kanssa. Jatkuva väsymyksen tunne puolestaan liittyi heikentyneeseen siittiöiden laatuun.

Tutkijat keräsivät tutkimusta varten spermanäytteet 116 mieheltä, jotka olivat iältään 21–59-vuotiailta. Spermanäytteet tutkittiin ja lisäksi osallistujat täyttivät kyselylomakkeet nukkumistottumuksistaan ​​ja elektronisten laitteiden käytöstä.

Lähde: Science Daily

Mitä mieltä olet artikkelista?